Els drets que tenim les persones a morir dignament

Moment de la primera sessió sobre el dret a morir dignament

Roses va acollir la primera de les sessions on es va donar a conèixer els drets de les persones a decidir el moment i manera de finalitzar la seva vida

Organitzada per l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Roses i impartida per Cristina Vallès i Josep Lluís Tejeda, membres de l’Associació Dret a Morir Dignament (DMD), el vestíbul del Teatre Municipal va acollir el passat dijous la primera de les dues sessions que aquesta entitat, que defensa els drets i la llibertat de tota persona a decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida, especialment quan pateix un deteriorament irreversible i un sofriment insuportable, té previst realitzar a la Vila.

En aquesta primera, Cristina Vallès, presidenta de la delegació de l’Associació Dret a Morir Dignament a Catalunya, va explicar quin són els drets que tenen les persones al final de la seva vida, “els quals els hem de tenir presents, tenir-los clars en el sentit de saber quins són per, en un moment donat, poder-los defensar. Drets, com per exemple, a fer el Document de Voluntats Anticipades, el dret a rebutjar tractaments que poden ser fútils, de refusar proves diagnòstiques i, fins i tot, a evitar tractes inhumans o degradants, recorrent a la sedació pal·liativa -morir adormit- si aquesta és la seva voluntat”.

Tots aquest drets, a més de tota la informació que porta a terme l’Associació Dret a Morir Dignament, es poden trobar a la web dmd.cat, així com el Document de Voluntats Anticipades (DVA) del qual va parlar l’exdirector de l’institut Illa de Rodes de Roses, Josep Lluís Tejeda, com a voluntari de DMD.
Aquest document amb el qual “una persona, major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, fa constar  les instruccions sobre els tractaments, les atencions mèdiques i  les cures  que desitja  rebre  o rebutjar quan es trobi en circumstàncies que no li permetin expressar la seva voluntat”, va explicar Tejeda.

Un document pel qual s’ha de designar un representant, el qual defensarà la nostra voluntat escrita, a més de ser la nostra veu quan nosaltres no puguem parlar. També és aconsellable fer constar una segona persona com a representant alternatiu per si quan arriba el moment la primera no està localitzable.
I per certificar que tenim la capacitat intel·lectual per fer el Document de Voluntats Anticipades, és a dir, la capacitat de raciocini i decisió que es requereix sempre per signar els documents legals, calen tres testimonis, dels quals dos no poden tenir relació de parentiu fins a segon grau ni tenir relació patrimonial amb la persona que fa el DVA.

Un cop fet i signat el document, és molt important d’enregistrar-lo al “Registre de Voluntats Anticipades” del Departament de Salut, o bé fer-lo davant un notari, o el propi Ajuntament de cada municipi, si ho fa, que en el cas de Roses sí, i des d’allà s’encarreguen de registrar-lo al Departament de Salut.

També es pot portar al CAP, que en el cas del Centre d’Atenció Primària de Roses, cal parlar amb la Referent d’Eutanàsia, Laura Marín, la qual, s’encarregarà d’assessorar i, posteriorment, fer el registre.

El pròxim 27 d’abril, l’Associació Dret a Morir Dignament realitzarà un taller on es realitzarà el Joc de cartes dels valors i es profunditzarà en el Document de Voluntats Anticipades (DVA).

Exit mobile version