Els empresaris de l’Alt Empordà premien l’exalcalde de Figueres, Marià Lorca

Moment de l'entrega de premis de la V Nit del Turisme Empordanès

A més de l’exalcalde de Figueres, que va ser  distingit amb el premi Tramuntana d’Honor, van ser guardonats quatre referents de l’hostaleria: Roser Bronsoms amb el premi Gastronòmic Xavier Sagristà; i Joan Jordà, Joaquim Pairó i Àngel Pairó amb el premi Lluís Fernández i Soler a la millor trajectòria professional

L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de l’Alt Empordà (AHAE), va lliurar ahir al vespre al Teatre El Jardí de Figueres, i en el marc de la V Nit del Turisme Empordanès, el premi Tramuntana d’Honor a Marià Lorcà i Bard, alcalde de Figueres del 1983 al 1995. Lorca, que també va ser diputat i president de la delegació de Càritas a l’Alt Empordà interior, va ser el gran impulsor de la figura i obra de Salvador Dalí.  A més, durant el seu mandat com a alcalde es van construir les grans infraestructures de la ciutat. El premi Tramuntana d’Honor es concedeix a persones rellevants de la comarca, per la seva vinculació al territori.

Enguany l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de l’Alt Empordà ha creat dos nous guardons més: el premi Gastronòmic Xavier Sagristà (en honor al xef del castell de Peralada desaparegut) que s’ha atorgat a Roser Bronsoms i Planas, cuinera del restaurant Can Jeroni de Figueres. Bronsoms, que des dels 21 anys és al capdavant del restaurant figuerenc amb la seva mare, ha estat fins fa poc presidenta de  La Cuina del Vent, el col·lectiu gastronòmic de l’Associació que aposta per una cuina de qualitat amb productes del territori.

L’altre guardó que s’ha impulsat aquest any és el premi  Lluís Fernández i Soler a les millors trajectòries professionals (en honor a qui va ser president de l’AHAE) que s’ha lliurat a tres referents de l’hostaleria: Joan Jordà i Suñer, de l’hotel restaurant Empòrium de Castelló d’Empúries, un establiment que compta amb una estrella Michelin i un Sol Repsol, i que actualment porta el seu fill Salvador i els seus nets Joan i Màrius. Jordà ha dedicat tota la seva vida a l’hostaleria, amb treball i constància. El  premi Lluís Fernández i Soler també s’ha lliurat als germans Joaquim Pairó Camps, que va ser cap de sala de l’hotel Duran durant més de 50 anys, i Àngel Pairó Camps, que va ser cap de sala del Motel durant 38 anys.

Al començament del emotiu acte d’entrega de premis s’ha projectat un vídeo en memòria a Xavier Sagristà, un referent de la cuina empordanesa, que va ser cap de cuina de El Bulli i xef del Castell Peralada Restaurant.

La sostenibilitat, repte prioritari

La V Nit del Turisme Empordanès ha inclós la sessió “La sostenibilitat en l’àmbit turístic”. El sector turístic fa temps que defensa el camí de la sostenibilitat però actualment s’ha convertit en una prioritat perquè el sector segueixi sent motor econòmic. És la conclusió a la que s’ha arribat durant la sessió que ha reunit un centenar d’assitents, entre empresaris i professionals del sector turístic i representants d’administracions. Els ponents que hi han participat han coincidit en assenyalar que la sostenibilitat és la fórmula per aconseguir un millor producte turístic. Cada cop hi ha més empreses que hi aposten, tal i com s’ha posat de manifest en la segona trobada del cicle de jornades organitzades per l’Associació.

El president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de l’Alt Empordà, Miquel Gotanegra, ha dut a terme l’acte d’obertura; i els parlaments han anat a càrrec de l’alcaldessa de Figueres, Agnés Lladó; i el diputat de la Diputació de Girona i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Jordi Masquef; el president de la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, Antonio Escudero; i el president de la FOEG, Ernest Plana. S’ha comptat amb l’assistència de la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martinez; i la directora dels Serveis Territorials d’Administració Local a Girona, Maria Josep Porta; entre altres autoritats.

Ponències de casos d’èxit

La jornada ha comptat amb ponències a càrrec del director del càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, Toni Castellar; el director de l’Hotel Carlemany de Girona, Jordi Mias; i la directora, consultora i Coach a Criteris, Violant Blanco. Els ponents han explicat casos d’èxit i han coincidit a destacar que la sostenibilitat és la clau per tenir una oferta de màxima qualitat, ja que els dos conceptes van cada vegada més units.

La Ballena Alegre i l’Hotel Carlemany són dos establiments que han fet de la sostenibilitat la seva bandera i des de fa molts anys treballen per disposar d’uns serveis i unes instal·lacions modèliques. La consultora Violant Blanco també va molts anys que aconsella que aquest és el camí de l’èxit. “El turisme del futur o és sostenible o no serà”, va destacar Miquel Gotanegra en la seva intervenció, una frase ratificada pel vicepresident del Patronat Jordi Masquef.

L’acte d’entrega de premis i la jornada ha estat conduït pel periodista Santi Coll.

El novembre es va fer una primera jornada: “Encarem el futur, la desestacionalització és possible” i al març està previst que se celebri una tercera jornada, que girarà al volant de la digitalització.

Exit mobile version