Els parcs naturals de la Generalitat se sumen a la celebració del Dia Europeu dels Parcs

Sota el lema “Parcs: la propera generació” se celebraran, demà 24 de maig, itineraris guiats, exposicions, jornades de portes obertes i observacions d’espècies, entre altres activitats

La Generalitat celebra demà 24 de maig el Dia Europeu dels Parcs amb un conjunt d’accions als parcs i espais naturals de la seva competència. Hi haurà Itineraris guiats, jornades de portes obertes, observacions del cel nocturn, exposicions, observacions d’espècies i altres activitats per donar a conèixer les particularitats de cadascun dels espais naturals que integren el territori català.

Totes les activitats seguiran els protocols i les mesures establertes de prevenció de la Covid-19.

Impulsat per la Federació EUROPARC, que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats, el Dia Europeu dels Parcs se celebra arreu del continent des del 1999, per reconèixer els parcs naturals declarats a Europa. El primer va ser el 1909, a Suècia, i a Catalunya, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’any 1955.

Aquest any el lema escollit és “Parcs: la propera generació”. El 2020 va ser un any que va suposar grans reptes per als parcs d’Europa i per al conjunt de la societat i va posar de manifest la necessitat d’espais verds i de contacte amb la natura. La COVID ha comportat un confinament i unes restriccions de mobilitat com mai s’havien vist i això ha generat una necessitat creixent d’anar a espais oberts i d’estar en contacte amb la natura. EUROPARC vol un continent més verd i resistent i planteja que els parcs naturals i les àrees protegides participin en discussions sobre el futur per treballar en solucions eficients i garantir una Europa més segura i sostenible.

Activitats tot el cap de setmana 

La major part de les activitats programades pels parcs es celebraran al llarg d’aquest cap de setmana. Així, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà inaugurarà divendres una exposició sobre passejos i itineraris al voltant de Castelló d’Empúries i diumenge organitzarà diverses sortides i visites guiades.

Per la seva banda, el Parc Natural de l’Alt Pirineu realitzarà diumenge una sortida fins al Ras de Conques i el coll del Grau per posar en valor la importància de  la ramaderia extensiva per la conservació dels valors naturals i culturals de la zona.

Al Parc Natural del Cadí-Moixeró, entre altres, s’ha organitzat pel dissabte una sortida per conèixer Prat de Cadí i els paratges d’avets i una activitat a l’entorn dels rapinyaires nocturns.

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser ha organitzat pel dilluns 24 de maig un itinerari guiat a la baga de Carboners i el Parc Natural del Delta de l’Ebre celebrarà durant el cap de setmana jornada de portes obertes a l’Ecomuseu i la Casa de Fusta.

El Parc Natural de la Serra del Montsant ha organitzat el dissabte una observació amb telescopi automatitzat i ruta per les constel·lacions i, el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, una activitat per conèixer els arbres vells del bosc de Poblet.

Des del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter diumenge s’ha organitzat una passejada a l’entorn de les plantes aromàtiques que creixen a la zona. El Parc Natural de Cap de Creus ho commemorarà a principis de juny amb la jornada de presentació d’estudis del Parc (3 de juny) i una sortida de descoberta del patrimoni cultural (6 de juny).

Finalment, els centres de documentació dels parcs amb motiu de la celebració han preparat, en format virtual, una guia de lectures recomanades sobre salut i espais naturals.

Un patrimoni natural i una biodiversitat excepcionals

La xarxa d’espais naturals protegits de Catalunya consta de 165 espais d’especial valor ecològic protegits pel Pla d’espais d’interès natural (PEIN), amb una superfície equivalent al 30% del territori català.

Dins aquests espais, els anomenats espais naturals de protecció especial, declarats d’acord amb la llei 12/1985, disposen d’un nivell de protecció superior. Inclouen els parcs nacionals, els parcs naturals, els paratges naturals d’interès nacional (PNIN) i les reserves naturals.

Catalunya compta amb un parc nacional, quinze parcs naturals i altres Espais Naturals de Protecció Especial entre els quals cal destacar la reserva Natural de Mas de Melons i secans de Lleida, els espais naturals del Delta del Llobregat, i diversos paratges naturals d’interès nacional.

El Departament de Territori i Sostenibilitat gestiona el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, 10 parcs naturals (Alt Pirineu, Aiguamolls de l’Empordà, Cadí-Moixeró, Cap de Creus, Capçaleres del Ter i del Freser, Delta de l’Ebre; Montgrí, Illes Medes i Baix Ter; Montsant, Ports i Zona Volcànica de la Garrotxa), tres PNIN (Pedraforca, Albera i Poblet) i la Reserva Natural de Mas de Melons. La resta de Parcs Naturals són el Montseny (gestionat per les Diputacions de Barcelona i de Girona), Sant Llorenç del Munt i l’Obac (gestionat per la Diputació de Barcelona), Montserrat (gestionat pel Departament de Presidència), i Collserola (gestionat per un Consorci propi). Els espais naturals del Delta del Llobregat també estan gestionats per un Consorci propi.
El 2020 els espais naturals protegits gestionats per la Generalitat van rebre 3,1 milions de visitants, una quarta part menys dels rebuts l’any anterior, a causa de les limitacions de mobilitat i la incertesa derivades de la pandèmia de la COVID-19.

Exit mobile version