Programa Reallotgem

En Prealerta el pla INUNCAT per les pluges intenses que poden afectar gran part del territori durant el cap de setmana

Prealerta Pla INUNCAT
Mapa de predicció de dissabte, 24 d'agost, a la tarda

Aquesta tarda les tempestes poden afectar les comarques gironines i al Pirineu i Prepirineu central

Prealerta Pla INUNCAT
Mapa de predicció de dissabte, 24 d’agost, a la tarda

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen precipitacions que poden ser intenses a partir d’avui al migdia-tarda, i durant el dissabte podent afectar a  gran part del territori excepte Ponent i les Terres de l’Ebre, destacant la possible afectació al litoral i prelitoral.

Segons el SMC, per avui divendres les tempestes afectaran sobretot, al Pirineu, Prepirineu oriental i a l’interior del quadrant nord-est corresponent a les comarques gironines. És possible que localment a punts del Pirineu oriental i de l’interior del quadrant nord-est els ruixats siguin d’intensitat forta i que acumulin quantitats abundants.

Per demà dissabte el SMC informa que s’esperen tempestes al Pirineu i Prepirineu durant el matí i a partir del migdia-tarda a tot el terç est de Catalunya, afectant a les comarques del Pirineu, d’interior, del prelitoral i litoral de Girona i Barcelona. A la tarda – vespre les tempestes poden afectar al litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona i la previsió és que ho pugui fer fins diumenge al matí.

Tots els dies, es preveu la superació del llindar d’intensitat de 20 litres/m2 en 30 minuts. Els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

Estat de la Mar. Demà dissabte s’afegeix la situació de perill per estat de la mar que afectarà l’Empordà

Per dissabte s’esperen onades superiors a 2,5 metres (maregassa) a l’Alt Empordà, a partir de les 20h. Per diumenge, a més, s’afegirà la comarca del Baix Empordà fins les 14h. S’espera mar de fons.

Protecció Civil de la Generalitat recomana que la ciutadania prengui les mesures d’autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adapti les seves activitats de lleure i professionals.  Cal mantenir nets terrats, punts de desguàs i embornals per evitar que s’acumuli aigua.

També es demana precaució a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Als àmbits urbans cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l’acumulació d’aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions.

Davant l’episodi de mala mar a l’Empordà i la possible afectació de l’episodi a altres punts de la costa catalana, Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal respectar els colors de les banderes a la platja: vermell bany prohibit, groc bany amb precaució i verd bany lliure. Podeu consultar en temps real l’estat de les platges (color de la bandera) a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/interior/estatplatges. Feu sempre cas a les indicacions dels socorristes i no sobrevaloreu les vostres capacitats en el bany al mar.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis afectats per la situació de risc i informarà les activitats com càmpings, colònies i travesses de l’evolució de la previsió.

Des de Protecció Civil també es recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.

Protecció Civil recorda que es pot seguir l’evolució de les incidències més significatives i dels consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat, l’estat de la xarxa viària en temps real al web i al compte Twitter del Servei Català de Trànsit @transit i la predicció meteorològica al compte Twitter del SMC @meteocat.