ERC Roses vol reformar el Reglament Orgànic Municipal, ROM, per a que la societat civil participi als plens municipals

Reglament Orgànic Municipal de l'Ajuntament de Roses

Ple ordinari de l'Ajuntament de Roses / Foto: arxiu

És un dels punts del programa electoral d’ERC Roses, que considera primordial reformar el ROM per a que la ciutadania i les entitats tinguin veu dins la política municipal

Reglament Orgànic Municipal de l'Ajuntament de Roses
Ple ordinari de l’Ajuntament de Roses / Foto: arxiu

La reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM) de l’Ajuntament de Roses, vigent des del 2004, es contemplava en un dels punts del programa electoral de la secció local d’ERC.
De tal manera que en el segon ple del cartipàs, ja que el primer no va tirar endavant, els republicans, com a contrapartida de donar el seu vot a favor, van demanar la reforma del ROM. No va ser concedit per l’equip de govern i ERC va votar en contra, però el cartipàs es va aprovar.

I posteriorment “de denegar-nos la reforma, l’equip de govern ens va dir: que el reformaríem, i es van fer algunes reunions, però es van deixar poc després i des de llavors, ara farà dos anys, la reforma del ROM està encallada”, ha manifestat el portaveu d’ERC Roses, Joan Plana.

Per aquest motiu, el seu grup ha presentat una moció que es debatrà demà dilluns en el ple ordinari del mes de juliol per tal d’impulsar una reforma del Reglament Orgànic Municipal, que permeti la participació dels ciutadans i la presentació de propostes per part de les entitats de Roses, que ho desitgin, a les sessions del ple municipal.

Aquesta participació tant dels ciutadans com de les entitats a les sessions plenàries “no traurien”, ha assenyalat Plana, “legitimitat al sistema representatiu, perquè al final els que decidiran tots els punts seran els regidors, que són els que han estat els escollits en les eleccions municipals, però, permet a la gent participar, esdevenint una mesura per intentar pal·liar la sensació que hi ha entre la ciutadania que se’ls crida anar a votar cada quatre anys i, després, fins a les pròximes eleccions municipals, a la gent se l’oblida perquè millor que no fessin nosa”.


Segons diu el text, la moció es basaria, principalment, en aquests 3 punts:

  • La possibilitat que els ciutadans i les entitats de Roses puguin participar i intervenir directament als Plens municipals (tant en temes en que siguin del seu interès com en el torn de preguntes al final del Ple Municipal) sota els criteris que s’estimin oportuns per tal de regular aquest dret i fer-lo eficient.
  • Permetre a les entitats presentar propostes per tal que aquestes siguin incorporades com a tema de debat i discussió a l’ordre del dia dels Plens municipals, sempre i quan   compleixin els requisits que s’estableixin i siguin sobre temes de competència municipal que afectin els interessos generals o sectorials dels veïns d’acord amb les condicions que s’acordin.
  • Permetre que les propostes presentades per entitats puguin ser exposades i defensades en primera persona pels mateixos proposants, d’acord amb la regulació d’aquestes intervencions que s’estableixi.

A aquesta proposta de la reforma del ROM de l’Ajuntament de Roses s’hi han sumat els grups municipals del PSC, de Ciutadans i Unió Municipal.