Mes de paraules

Es presenta a Roses el Debat Constituent

Es presenta a Roses el Debat Constituent
Moment de la presentació del Debat Constituent a Roses per part de Lluís Llach i Albert Coll

Mitjançant un procés participatiu, el Debat Constituent vol establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya

La iniciativa Debat Constituent es va presentar ahir al vestíbul del Teatre Municipal, en una  acte organitzat per l’ANC Assemblea Territorial de Roses.

La presentació de l’acte va anar a càrrec per la coordinadora de l’ANC Roses, Imma Carrión, la qual va donar pas als dos ponents i presentadors del Debat Constituent, el cantautor i membre de la coordinadora Nacional d’Enteses, Lluís Llach, i el coordinador tècnic, Albert Coll.

Llach va explicar l’evolució i organització del Debat Constituent. Una iniciativa que s’estructura fins al dia d’avui en 106 “enteses” repartides per diferents punts del territori amb l’objectiu d’aconseguir un impacte més proper amb la ciutadania de cada lloc.

El Debat Constituent, que porta un retard d’un parell d’anys a causa de la pandèmica, és un procés participatiu, transversal i inclusiu que pretén establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya. Des de la seva creació per l’expresident Quim Torra, el passat 2018, s’han consolidat les 106 Enteses Territorials com a plataformes per dinamitzar aquest projecte capitanejat per Lluis Llach.
La iniciativa funciona funciona a partir de 143 preguntes, dividides en 7 àmbits, que les persones majors de 16 anys poden contestar a la seva web, després de registrar-se. Les preguntes tracten sobre diferents temes que els impulsors del Debat consideren que han de marcar “el model de país”, tal com va explicar Lluís Llach. Un cop recollides les respostes de la ciutadania, les conclusions es presentaran al Parlament de Catalunya.

Així, el Debat Constituent es desenvolupa en tres fases. Primer, la recollida de respostes de la ciutadania. En segon lloc, els debats participatius. I finalment, el Fòrum Cívic i Social “sintetitzarà els resultats dels Debats participatius, aprovarà les propostes constituents sortints i decidirà el procediment per a presentar-les de manera pública i solemne al Parlament de Catalunya”.

Per la seva part, Albert Coll, va explicar com s’ha de registrar a l’APP, i a la web per tal de poder respondre a cadascuna de les preguntes. Una web que “té el servidor fora de l’Estat espanyol i que les úniques dades de registre de l’usuari són la data de naixement, el gènere -masculí o femení- i el codi postal de la població on es resideix”.

Tot i que la fase de participació estava previst que finalitzés el proper 31 de maig, Lluís Llach, va avançar que segurament es mantindrà fins a finals d’any.