Exposició a Port de la Selva de la publicació de més durada en català i que va néixer ara fa 100 anys, Ressorgiment

Portada el número 408 de Ressorgiment, que va sortir al juliol de 1950

Ressorgiment va ser una revista en català que es va editar per primer cop durant  l’exili a Buenos Aires

Ressorgiment
Portada el número 408 de Ressorgiment, que va sortir al juliol de 1950

L’agost de 1916 apareixia a Buenos Aires la revista Ressorgiment; fundada per Manuel Cairol, Francesc Colomer, Luis Arias i Hipòlit Nadal i Mallol en el marc del Casal Català de Buenos Aires. Nadal aviat es va quedar com a únic director portant la publicació amb gran rigor.

En motiu del centenari de Ressorgiment, el Port de la Selva ha volgut retre homenatge una vegada més al seu fill predilecte, Hipòlit Nadal i Mallol, artífex de la publicació. Aquest homenatge s’inicia amb la difusió de l’obra de Nadal i amb la commemoració dels 100 anys de Ressorgiment, mitjançant una exposició.

Ressorgiment va aparèixer mensualment, des del 1916 fins el 1972, sense interrupcions i íntegrament en català.

L’exposició 100 anys de Ressorgiment, fa un recorregut pels continguts de la revista, explica perquè va ser tan important, remarcant dos aspectes, l’interès internacional dels seus continguts, tan culturals com polítics, i l’interès local, ja que Ressorgiment  implica parlar de Nadal i Mallol, director i impulsor incansable de la publicació, que és l’únic fill predilecte del Port de la Selva, des del 1931.

L’exposició arranca a partir d’aquesta relació a tres bandes entre el municipi altempordanés, la publicació i el seu director, amb una imatge de grans dimensions que relaciona els tres conceptes.
També es poden trobar uns quadres originals, un retrat de Nadal i el diploma que  va entregar l’Ajuntament del Port de la Selva l’any 1931 en motiu del homenatge i declaració de fill predilecte a Nadal.

En el context estricte de la publicació s’explica en aquesta exposició com era Ressorgiment, com va aparèixer, quin era el seu ideari polític, marcat pel catalanisme i el republicanisme en contra dels règims feixistes, tot i que no hi havia cap adhesió a un ningú partit polític, simplement acceptava i analitzava la situació nacionalista des de la pluralitat d’opinions.
També, a la mostra, es fa un repàs de la implicació de Ressorgiment en els aspectes culturals, rebent i difonent notícies dels diferents àmbits de la cultura, especialment els relacionats amb les arts i la literatura catalana. Preservar la riquesa de la llengua catalana era un dels objectius de la publicació, perquè el seus fundadors consideraven la llengua com un element vertebrador de la identitat catalana.

Dintre dels aspectes formals i del rigor en la composició de la revista s’explica el cas de les portades de Ressorgiment. Cada any s’encarregava el disseny de la portada  a un il·lustrador de renom relacionat amb la comunitat catalana. Es reprodueixen algunes de les portades.

La relació amb el Port de la Selva apareix un altre cop amb la reproducció de fotografies antigues que van aparèixer publicades en diferents números de la revista. Ressorgiment publicava fotografies que familiars i amics enviaven a la redacció, de diferents indrets de Catalunya, el fet que Hipòlit Nadal i Mallol  fos del Port de la Selva, fa que n’hi hagi vàries.

A la zona de vitrines es poden conèixer diferents aspectes de la revista: l’índex Nacente, i qui és Obra Cultural Catalana de Buenos Aires, que aquest mes de juliol ha celebrat 50 anys i que tan va fer per la difusió de la cultura catalana i per l’altempordanés Nadal. Així també, es pot accedir de primera mà a algunes cartes que rebia Nadal dels seus amics, com una del seu company Antoni Costa, que li explica de primera mà, els primers assassinats al Port de la Selva durant la Guerra Civil, els bombardejos per part de l’aviació feixista i el drama de l’exili.

L’exposició 100 anys de Ressorgiment, es podrà veure al Port de la Selva a partir del 4 d’agost, a l’Espai del carrer Major, nº19 del Port de la Selva.
La inauguració tindrà lloc aquest mateix dijous, 4 d’agost, a les 19.30 hores.

Exit mobile version