Ferran Adrià apadrina el segell Gastronomia d’Origen de Roses

Foto de família dels impulsors del Segell 'Gastronomia d’Origen' de Roses amb els representatns de les institucions implicades i alguns restauradors de la Vila

Un segell que té com a objectiu potenciar la gastronomia com a pol d’atracció turístic

El nou segell Gastronomia d’Origen, impulsat per l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus per potenciar encara més la destinació com a gran pol d’atracció turística, ha començat a caminar i ja compta amb divuit restaurants adherits. L’objectiu del distintiu és garantir que els establiments que s’hi incorporin fan servir producte local i de proximitat i representa un pas endavant important en la millora de la qualitat turística. Amb aquesta iniciativa es vol posar en valor l’excel·lència dels productes de l’Empordà i potenciar Roses i la comarca com a gran destinació gastronòmica perquè continuï essent capdavantera.

El nou segell, que està cofinançat pel Grup d’Acció local Pesquer, s’ha presentat avui  en un acte que s’ha dut a terme a l’Aula Gastronòmica de Roses, un projecte impulsat per l’Ajuntament d’acord a la voluntat ciutadana fruit del procés de pressupostos participatius, que recentment ha finalitzat la seva adequació en un local cedit per la Confraria de Pescadors. L’acte, que també s’ha retransmès en streaming en col·laboració amb Empordà TV, ha comptat amb un padrí de luxe: el xef Ferran Adrià i ànima de elBullifoundation. A més durant, l’acte s’ha fet una demostració de cuina a càrrec del xef Moisès Vega, del restaurant Rom de Roses, i amb la col·laboració dels Pescadors de Roses Planta Envasat que ha ofert gratuïtament la matèria primera per elaborar el plat.

Padrí de luxe

Padrí de luxe

El segell compta com a padrí  amb un gran referent del món culinari: el xef i ànima de elBulliFoundation, Ferran Adrià. Durant la seva intervenció, Adrià ha destacat la importància que els restaurants de la comarca hi participen amb el segell, remarcant “la gastronomia s’ha de veure des del punt de vista de l’economia, i ho hem vist en plena pandèmia el que significa la cuina, si no es cuinés en lloc, el 33% del PIB català i espanyol no funcionaria, per tant la cuina és de gran importància en l’economia, així com en el turisme, perquè el principal motiu perquè venen turistes a casa nostra és la gastronomia”. El xef també ha anunciat que s’està treballant en un pla estratègic per atraure turisme gastronòmic.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de l’alcaldessa del municipi, Montse Mindan; el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela; el president de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra; Francesc Galí, gerent del GALP (Grup d’Acció Local Pesquer); el president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya, Antoni Abad; i del segon tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses, Fèlix Llorens.

L’alcaldessa de Roses ha destacat que “aquesta iniciativa mostra, un cop més, la ferma implicació del sector en la posada en valor de la qualitat que ofereix i per la qual ja és àmpliament reconeguda”, destacant que “des de l’àmbit municipal, fa temps que treballem perquè l’excel·lència gastronòmica sigui una realitat i per donar la notorietat i el reconeixement que la nostra cuina mereix, tant a través de campanyes ja tradicionals com la del Suquet de Peix, o d’altres impulsades per l’Àrea de Promoció Econòmica, que inclouen degustacions, tastos i campanyes gastronòmiques dels nostres restaurants en les diferents festes, fires i festivals organitzats al llarg de l’any”.

El president de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus ha subratllat que  “aquest distintiu és una manera clara de diferenciar els restaurants que treballen amb producte del territori. El segell és un projecte que neix a Roses però amb vocació de créixer a la comarca; per això treballarem per incorporar-hi més restaurants”.

El director general de Pesca i Afers Marítims, ha afirmat que “les iniciatives que avui s’han presentat estan totalment en línia amb la Estratègia Marítima de Catalunya 2030 i amb les conclusions i actuacions proposades en Llibre Blanc del sector del Peix a Catalunya, en el sentit de promoure un turisme marítim modern i sostenible, amb iniciatives  que reforcin un turisme responsable  i vinculat al patrimoni cultural. A més, estan també totalment alineades amb els objectius i actuacions recollides en el recentment aprovat Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026,  una eina consensuada i congestionada entre els diferents actors amb l’objectiu dotar al país d’un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, saludable i de confiança, just i equitatiu, propi i arrelat territori”.

El gerent del GALP ha manifestat que “el sector pesquer és una font de riquesa de salut, econòmica i social. Projectes coordinats entre tots els agents són capaços de crear l’efecte multiplicadors dels beneficis al territori”. El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya, Antoni Abad, ha destacat que “el segell donarà el plus que fa falta al sector”.

Restaurants amb  el segell Gastronomia d’Origen

Els restaurants de Roses que ja s’han adherit al segell són: l’Almadrava; Can Cervera; Sodemar; Norat-Hotel Spa Terraza; Falconera; Draulic; L’Àncora; Cala Joncols; Roc Fort; Santa Llúcia; El Caiman; Gozos Mundanos; Cerdanya; Chiringuito La Pelosa; Restaurant Risech; Cal Campaner; Rom; i La Bodega.  En una primera fase el segell “Gastronomia d’origen” s’ha implantat a Roses però la idea és fer-ho extensiu al conjunt dels municipis de la comarca i que s’hi sumin el màxim d’establiments possibles. En aquest sentit des de l’Associació s’anima a que qualsevol restaurant que vulgui incorporar-se al segell faci arribar la seva petició a través del correu info@empresarisrosescapdecreus.cat

Dues categories

El distintiu te dues categories: una, de cuina especialitzada en productes del mar; i l’altre, de cuina de mercat. A més, s’ha previst una acreditació Premium per als establiments que assoleixin un nivell d’excel·lència més elevat. S’ha elaborat un llistat amb els productes que caldrà tenir en compte per obtenir el segell, sobretot el peix de les confraries del territori, els vins i olis de la DO Empordà però també la resta d’aliments que es produeixen a la comarca  (carn, embotits, ous, làctics, verdures, hortalisses, fruites, pa, arròs….) fent especial incidència en els productes de temporada.  

La creació d’aquest segell és una de les accions impulsada per la taula de Gastronomia que l’Associació d’Empresaris Roses –Cap de Creus va crear arran de les “Les Xerrades per a la revolució turística” celebrades durant el 2019. Des de l’entitat es remarca que la crisi provocada per la Covid-19 ha posat l’accent en la necessitat d’apostar ara més que mai pels productes locals i de proximitat.

Exit mobile version