Mes de paraules

Front comú del Govern i els pescadors per garantir el futur de la flota catalana i acabar amb la sobrepesca

Suport als pescadors
La consellera Teresa Jorda durant la visita a la llotja de peix de Roses

El Govern dona suport a l’aturada dels pescadors contra la limitació de les captures, ja que Europa exigeix la reducció del 40% de captures d’arrossegament en només 5 anys

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural dona suport a l’aturada dels pescadors contra la limitació de les captures. La protesta, convocada per avui divendres, denuncia que la restricció posarà en perill la supervivència de la meitat de les 218 embarcacions d’arrossegament de la flota pesquera de Catalunya. La restricció, l’estableix un reglament comunitari contra la sobrepesca que imposa una reducció del 40% de les captures en un marge de només 5 anys, a comptar des de l’any 2020 fins a l’any 2025.

La consellera Teresa Jordà s’ha sumat a la protesta aquesta tarda, després d’una reunió amb el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i Patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, i diversos patrons a la llotja de Roses, com a mostra de compromís per a la continuïtat de la pesca mediterrània.

Catalunya i el País Valencià sumen el 70% de la flota d’arrossegament

El 70% de les embarcacions d’arrossegament al Mediterrani corresponen a Catalunya i el País Valencià. És per això que la Generalitat de Catalunya i la Valenciana s’han aliat amb el sector per defensar un canvi del reglament. Tant ambdues administracions com els pescadors comparteixen l’objectiu comunitari, que és fer créixer i estabilitzar la població de peix. No obstant això, discrepen sobre els terminis. Tots dos executius, d’acord amb els pescadors, defensen que la consecució d’aquesta fita quedi fixada per a l’any 2030. Ho fan amb el suport d’un estudi científic de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) que posa en dubte l’efectivitat del reglament europeu per a la reducció de la sobrepesca. En aquest sentit, Catalunya, el País Valencià i els pescadors, a més de l’allargament del termini fins a l’any 2030, defensen mesures alternatives a la dràstica reducció de les captures, entre les quals la creació de noves reserves marines i reduir les captures de peixos petits.

2 mesos sense resposta del Govern espanyol

La Generalitat de Catalunya i la Valenciana s’han adreçat per carta, conjuntament, al Govern espanyol per traslladar-li la inquietud d’ambdues administracions i del sector pesquer i les propostes per impedir la reducció de les flotes i recuperar la població de peix. Malgrat la petició d’una reunió d’urgència, dos mesos després, el Ministeri d’Agricultura, Pesca, i Alimentació encara no ha respost la missiva (torbareu la carta adjunta al final d’aquest document).

Mentrestant, l’aplicació espanyola de la normacomunitària encara ha agreujat més les conseqüències negatives per a la flota pesquera del Mediterrani

La Generalitat i els pescadors, compormesos contra la sobrepesca

Per aconseguir els objectius europeus contra la sobrepesca, aquest febrer, les confraries de pescadors catalanes i les seves federacions, d’acord amb estudis científics encarregats per la Generalitat, han proposat la protecció de totes les espècies capturades amb l’art d’arrossegament en 18 àrees del litoral català. En conjunt, aquestes àrees sumen més de 400 quilòmetres quadrats. Es tractaria de zones de veda permanentment tancades per a la pesca d’arrossegament, i també per al palangre i la resta d’arts de pesca de fondària. És una fórmula que afavoreix tant la recuperació d’espècies com la supervivència del sector.

Pop, gamba i rap

La pesca d’arrossegament consisteix en un sac de xarxa remolcat des d’una o dues barques. D’aquest manera, el peix que es troba en el recorregut és capturat dins el sac. La flota d’arrossegament captura pop roquer, gamba rosada, llenguado, llagostí, moll, lluç, galera i rap.

En els últims 20 anys, s’ha perdut la meitat de la flota pesquera catalana, que ha passat de 1.382 a 726 embarcacions. D’aquestes, 218 són barques d’arrossegament.