Mes de paraules

“fugiRfugi”, exposició a Ca l’Anita de Roses del col·lectiu Empordoneses per sacsejar consciències

"fugiRfugi"
Una visitant de la mostra "fugiRfugi" contempla una de les obres: un mirall amb una alambrada d'espines

“fugiRfugi” del col·lectiu Empordoneses, és una exposició multidisciplinar en la que 26 persones donen la seva visió particular sobre els refugiats

"fugiRfugi"
Una visitant de la mostra “fugiRfugi” contempla una de les obres: un mirall amb una alambrada d’espines

No podia acollir Ca l’Anita una exposició de més actualitat. Actualitat tràgica, crua, i vergonyant per part dels països que conformen la Unió Europea. Una problemàtica candent atesa la situació d’emergència humanitària que viu Europa des del passat estiu i que el col·lectiu Empordoneses ha volgut recollir en l’exposició “fugiRfugi”. Una mostra en la que 26 persones, especialistes en diferents disciplines com la pintura, l’escultura, l’escriptura o el periodisme han volgut donar la seva visió sobre el món dels refugiats, tema aquest que és el fil conductor “una visió del que està passant ara i que ja van viure els nostres avis”, va afirmar Narcís Coderch, un dels artistes participants de “fugiRfugi”.

Una passejada per l’exposició t’embolcalla pel cansament, la por, la desolació, la tristesa, la gana i en definitiva, de la misèria del refugiat. Uns sentiments que han sabut reflectir els gairebé 30 artistes que han participat a l’exposició, “què passaria si fos jo la que hagués de marxar de casa meva, i vaig pensar que jo no voldria marxar, que em faria molta ràbia haver de deixar casa meva, el lloc on vaig néixer, on estan enterrats els meus pares, on he construït la meva vida per anar-me’n a un altre lloc amb un futur incert”, va explicar la Mª Mercè Cuartiella sobre el que expressa el seu text “No vull”, que va escriure per aquesta exposició.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, amfitriona de la mostra va recordar l’Aylan Kurdi, el nen sirià que va aparèixer mort al setembre passat en una platja grega i que esdevenir la imatge que simbolitza el drama dels refugiats. I Mindan va destacar que “malauradament, actualment, hi ha milers d’Aylan anònims. Des que va esclatar la guerra civil a Síria al 2012 han mort més de 300.000 persones i més de 4 milions han hagut de fugir de les seves cases. I aquesta exposició, va afegir, vol conscienciar sobre el què està passant al mon “fugiRfugi” pretén promoure el debat i sacsejar morals, Aquesta exposició també és una forma de solidaritzar-nos amb els refugiats denunciant aquesta tragèdia”.

"fugiRfugi"
Els artistes participants a la mostra “fugiRfugi” amb l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan

Tot seguit de la presentació es va portar a terme una perfomance a càrrec de la Companyia de Dansa El Paller, amb la coreografia Dolo Yglesias i Emma Teixidor.

“fugiRfugi” romandrà a Ca l’Anita fins al 8 de maig

Taller “Refugiats” de l’exposició Empordoneses

Per al dia 7 de maig està prevista celebrar a Ca l’Anita un Taller familiar per a totes les edats, on es treballarà de forma artística el concepte de refugiat, que serà impartit per les artistes Fiona Morrison i Pilar Farrés, com activitat paral·lela de l’exposició col·lectiva Empordoneses.