Girona preveu una collita de poma un 16% superior a la de fa un any i d’alta qualitat

Poma de Girona
Alfred Julbe (Uni Girona), Llorenç Frigola (Poma de Girona) i Júlia Soler i Laia Flores (Uni Girona), durant la presentació

Fins al novembre els productors de la IGP Poma de Girona preveuen recol·lectar 84.580 tones de pomes

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen aquest any una collita de 84.580 tones, un 16% més que en la campanya anterior. L’absència de grans pedregades, episodis de vent i altres accidents meteorològics que en l’últim any va provocar una reducció de la collita són les raons que expliquen la bona temporada que arrenca amb la collita de les varietats més primerenques i que s’allargarà fins al novembre. Aquestes temperatures suaus i períodes relativament secs dels darrers mesos també permetran recollir una poma d’alta qualitat, de mida més gran, amb més color i més dolça. Poma de Girona està formada per 78 famílies de productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà); i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). 

L’acte simbòlic de la collita de la primera poma ha tingut lloc avui a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada (Baix Empordà), i ha comptat amb les intervencions de Llorenç Frigola, president de Poma de Girona; Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona i Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia. Per ressaltar el vincle entre poma, salut i esport, aquest cop s’ha comptat amb Alfred Julbe, entrenador de l’Spar Uni Girona, de la màxima categoria femenina de bàsquet, i amb les jugadores de l’equip gironí Júlia Soler i Laia Flores

Si les previsions es compleixen, Poma de Girona tindrà enguany una de les millors collites de poma dels darrers anys. Les més de 84.580 tones que els productors preveuen recol·lectar suposen un augment considerable respecte les xifres de l’any passat, que es va tancar amb una producció de 72.680 tones, i les del 2018 i del 2017, quan es van collir poc més de 77.539 tones i 79.300 tones, respectivament, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat). Aquest any, però, no s’arribarà a les 87.100 tones que es van produir el 2019.

Llorenç Frigola, president de Poma de Girona, explica que “aquest any la collita es preveu lleugerament superior a la de l’any passat, on vam patir tenir tres inundacions. Aquest any no hem tingut tramuntanades ni episodis greus de calamarsades i el fred de la primavera ha fet que les pomes hagin florit més tard i que siguin d’una molt bona categoria i de qualitat. També cal destacar que tindran més color”. Frigola també subratlla que “normalment la producció es va alternant, si un any la pomera produeix moltes pomes, en el següent en fa menys per temes fisiològics; un any les pomeres fan molta flor i en el següent es reserven. Nosaltres, amb l’aclarida, la producció i la poda intentem que cada any hi hagi una producció similar”. 

Totes les varietats conreades a la demarcació preveuen incrementar la producció respecte als anys anteriors. Destaca sobretot l’augment d’un 32% de la varietat Fuji, que passarà de les 6.230 tones produïdes l’any passat a les més de 8.220 previstes. Un any més la poma Golden encapçalarà la producció (26.820 tones), seguida de la Gala (21.570 tones) i a més distància hi hauria la Granny Smith (12.240 tones), les varietats vermelles (7.950 tones) i la Cripps Pink (6.620 tones). Frigola creu que “en un futur hi haurà més varietats, les pomes seran més gustoses, amb sabors diferents, el mercat s’ampliarà i el consum augmentarà. Ara bé, penso que ara s’ha de fer un esforç per comprar el producte de casa nostra i apostar per la sostenibilitat, em dol veure com en supermercats hi entra poma que ve de Polònia, Portugal, Sud-àfrica o Xile”. 

La producció gironina representarà aproximadament el 30% del total de l’estimada a Catalunya que enguany es preveu tancar amb prop de 273.330 tones. Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona: “La pandèmia ha afavorit al fet que hagi augmentat el consum de poma, més local i més responsable. Ara que de mica en mica tornem a la normalitat, hem de continuar vetllant i promovent el producte local”.