La III edició del festival ‘Empúries-concerts al Fòrum Romà’ arrenca demà divendres amb Chambao

Imatge de l'edició de l'any passat del Festival 'Empúries-concerts al Fòrum Romà'

El Festival, que se celebra els dies 12 i 13 d’agost, té com a marc incomparable el fòrum romà d’Empúries.

Imatge de l'edició de l'any passat del Festival 'Empúries-concerts al Fòrum Romà'
Imatge de l’edició de l’any passat del Festival ‘Empúries-concerts al Fòrum Romà’

El pròxim divendres 12 d’agost arrenca a l’Escala (Alt Empordà) la III edició d’Empúries-concerts al Fòrum Romà, amb el concert de Chambao. El grup malagueny que barreja el flamenc de sempre amb l’aire llatí en la percussió, presentarà cançons del darrer treball discogràfic de la seva líder, Nuevo Ciclo.  Abans de Chambao actuarà el jove artista Enric Verdaguer, que amb només 20 anys s’ha convertit en una de les grans sorpreses de l’any amb el seu primer  disc Moonstruck, un encreuament de camins entre el folk i l’indie.

Dissabte 13 d’agost serà el torn de Manel. El grup barceloní oferirà les cançons del seu quart àlbum, Jo competeixo, enregistrat als Estats Units i on han realitzat un viratge cap a sonoritats més electròniques. Manel compartirà escenari  amb el duet Maria Arnal i Marcel Bagés que acaba de publicar  el seu segon àlbum, Verbena, on reinterpreten i actualitzen la música popular.

Empúries-concerts al Fòrum Romà és el nom propi d’un festival que va començar ara fa tres anys i que s’ha consolidat com la proposta musical  d’estiu a les Ruïnes d’Empúries, una de les zones de major interès cultural de Catalunya. Un indret especialment escollit  i amb una llarga tradició en concerts  i música en directe, on el paisatge, l’entorn arqueològic i la música converteixen les nits d’estiu en màgiques.

D’acord amb els objectius estratègics de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, de la qual Empúries en forma part, les diverses actuacions endegades els darrers anys tenen com a objectiu la potenciació i la dinamització d’aquest important recurs patrimonial, tot insistint en l’impuls del seu ús social, del seu coneixement i a una millora substancial en l’experiència dels visitants.

El jaciment d’Empúries

Empúries és avui dia un dels conjunts arqueològics més singulars i rellevants del país, tant  per la seva significació històrica i el seu valor simbòlic, per l’estat de conservació de les seves restes, com per una llarga tradició de recerca i de protecció patrimonial, iniciada fa ja més d’un segle. El museu i el jaciment atrauen cada any prop de 150.000 visitants.

Empúries és un dels escenaris privilegiats de la nostra història, porta d’entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica, un jaciment excepcional on conviuen les restes d’una ciutat grega -l’enclavament colonial d’Empòrion- amb les d’una ciutat romana, l’antiga Emporiae, creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior. Constitueix així un lloc privilegiat per entendre l’evolució de l’urbanisme grec implantat a l’extrem occidental de la Mediterrània, així com per analitzar l’urbanisme romà del període final de la República i la seva transformació posterior durant l’època imperial.