Mes de paraules

Incorporar a la dona és un dels reptes de futur del sector de la pesca

Cicle Fem Memòria
Moment de la xerrada impartida per Alfons Garrido en el marc del Cicle Fem Memòria de Roses

Així ho va afirmar el tècnic del Museu de la Pesca de Palamós, Alfons Garrido, a la inauguració del quart cicle Fem Memòria de Roses, dedicat enguany al sector de la pesca

Ahir dimarts, 11 d’octubre, es va inaugurar, al centre cultural de Ca l’Anita la quarta edició del cicle Fem Memòria de Roses, presentant pel regidor de Cultura, Èric Ibáñez, el qual va remarcar que “a diferencia dels anteriors, que celebràvem xerrades que tractàvem sempre del passat, en aquest, hem volgut anar més enllà i a través de l’explicació del passat volem veure cap a on va aquest sector de la pesca tant important a Roses”.

I el tècnic del Museu de la Pesca de Palamós, doctor en Història per la Universitat de Girona i diplomat en Informació i Documentació a la Universitat de Vic, Alfons Garrido va ser l’encarregat d’inaugurar aquest nou cicle de Fem Memòria amb la xerrada “Pescar, ara i aquí. Un repte de futur”. Conferència que estava previst que fos Miquel Martí, director del Museu de la Pesca de Palamós, que la impartís, però en no ser possible la seva assistència, va ser el propi Alfons Garrido l’encarregat d’oferir-la.

I el tècnic del Museu de la Pesca, després de plantejar una panoràmica de quina situació actual es troba la pesca a nivell global, de Catalunya i a nivell de la Costa Brava, va posar sobre la taula els reptes, desafiaments i problemes que té el sector per endavant “i que s’han d’encarar ja”. I entre aquests els problemes que s’han encarar per buscar solucions va nomenar “el preu del combustible, l’adaptació al canvi climàtic, el relleu generacional, els preus del peix, el consum de peix de més vulgaritat, que potser s’estima poc el peix local”. I pel que fa als reptes va destacar que “apostem molt perquè siguin les dones les que s’incorporin al sector pesquer, perquè segurament li donaran una altra mirada que a la visió masculina que sempre ha tingut. Per tant, considerem positiu que la feminitat s’acosti al sector de la pesca, però no tan sols en càrrecs directius, ja que ja hi ha moltes dones en aquests llocs, sinó pescant”. Garrido també va destacar, pel que fa al relleu generacional, que “el sector pesquer té un cert relat negatiu, que costa molt de canviar i de girar perquè la gent ho vegi com un sector positiu, que està en contacte amb la natura, que s’utilitza molta tecnologia i que hi ha molta ciència a darrera… Es tracta d’enganxar per alguna banda aquest jovent que tingui un esperit aventurer per dedicar-se a la pesca”.

En quant a la situació actual de la pesca, el tècnic del Museu de la Pesca de Palamós va voler donar un missatge positiu, assenyalant que “si mirem les dades en general es veu que la pesca va baixant a nivell de captures, de nombre de barques i empreses i nivell d’ocupació, però si s’analitza barca per barca ens adonem que no estem tant malament,  i de les que estan quedant, almenys les que conec més com són la de la pesca de la gamba i la pesca artesanal, es guanyen la vida, però falta que això es consolidi”.
Alfons Garrido va transmetre un missatge positiu al final de la seva xerrada dient que “la pesca està baixant cap a una pista d’aterratge, la qual és la disponibilitat de recursos que es dona el mar i si ens adaptem al que el mar ens dona i saber pescar intel·ligentment amb el que el mercat ens demana, acabarem tenint un sector de la pesca potent”.  

Segona jornada del cicle Fem Memòria

La segona jornada d’aquest quart cicle Fem Memòria de Roses tindrà lloc dimarts vinent, 18 d’octubre, amb una sessió plantejada en format de debat que s’obrirà amb la projecció del documental ‘Vides de Sal’. En ell, la seva directora i investigadora en Antropologia Social (ICA-UAB), Sílvia Gómez, presenta un retrat de la situació actual de la pesca a partir de diferents experiències vitals, així com els reptes a què s’enfronta el sector en un context de sobreexplotació de recursos, canvi climàtic i creixement de les activitats econòmiques marítimes en el territori català. A continuació, la mateixa directora, juntament amb el pescador rosinc Quim Fonolleras, obriran el debat entorn al futur de la pesca rosinca.

Vídeo de la xerrada d’Alfons Garrido: