Intercanvi cultural entre alumnes de batxillerat de Roses i Sort

Intercanvi cultural Roses-Sort

Els alumnes de 2on de batxillerat de Roses i Sort amb els representants de l'Ajuntament de la Vila rosinca

La trobada entre els alumnes de 2n curs de batxillerat dels instituts de Roses i Sort  s’han emmarcat en el programa d’intercanvi escolar entre ambdós centres, iniciat al curs escolar 2007-2008

Intercanvi cultural Roses-Sort
Els alumnes de 2on de batxillerat de Roses i Sort amb els representants de l’Ajuntament de la Vila rosinca

Alumnes de 2n curs de batxillerat dels instituts Cap Norfeu de Roses i Hug Roger III de Sort han visitat l’Ajuntament de Roses, on han estat rebuts per l’alcaldessa del municipi, Montse Mindan, i la regidora d’Ensenyament, Sílvia Useros. Durant la recepció, els representants municipals han donat la benvinguda a la població a l’alumnat, i els ha animat a valorar el patrimoni natural i cultural, la llengua i la realitat plurilingüe i multicultural del món d’avui.

La primera proposta d’intercanvi entre els dos instituts va sorgir durant el curs escolar 2007-2008 en el marc del Projecte per a la millora de la qualitat dels centres educatius públics, i amb l’objectiu comú dels dos centres a fer conèixer al seu alumnat la riquesa lingüística i cultural dels diferents territoris. Des de llavors, s’han encadenat els intercanvis anualment, i amb l’experiència de cada any, els programes s’han anat millorant i ajustant.

Cadascun dels intercanvis realitzats compta amb un projecte bianual, en què els alumnes de l’Institut Cap Norfeu visiten Sort quan cursen 1r de batxillerat, mentre que la visita dels sortencs a Roses es realitza durant el primer trimestre de 2n de batxillerat. Durant les estades, els alumnes tenen l’oportunitat de conèixer el paisatge, costums, formes de vida passades i presents, llengua i atractius de cadascuna de les poblacions i de la seva àrea d’influència.

Així, durant el passat curs, els alumnes van visitar a Sort una formatgeria artesanal, un poble que ha estat museïtzat com a mostra de la vida rural de principis del XX i una exposició sobre la llengua pallaresa; van fer una excursió a peu per les muntanyes de la zona i una baixada fent ràfting pel Noguera Pallaresa; i van participar en una recepció oficial amb el president del Consell Comarcal.

Amb la visita que estan duent a terme aquests dies els alumnes de l’institut Hug Roger III, es tancarà aquest cercle bianual. Entre les activitats previstes, els participants, una seixantena en total, visitaran les ruïnes d’Empúries, els municipis de Roses i Cadaqués, i realitzaran un recorregut amb esmorzar a l’institut Cap Norfeu.