La Càtedra Oceans i Salut de Roses encara nous reptes de futur

El director de la càtedra, Josep Lloret, va ser l'encarregat de fer balanç de les activitats realitzades per la Càtedra Oceans i Salut de Roses durant 2019

Cinc projectes té previst desenvolupar la Càtedra Oceans i Salut de Roses en l’àmbit de medi ambient, cultural, d’ajuda humanitària, de difusió del treball realitzat i la formació reglada

La Càtedra Oceans i Salut Humana de Roses va celebrar ahir a Ca l’Anita la reunió anual del  Comitè de Seguiment i del Consell Assessor, durant la qual es va fer balanç de les activitats realitzades durant 2019, pressupost i accions que s’afronten per a aquest 2020.

El director de la càtedra, Josep Lloret, va iniciar la sessió amb una exposició dels diferents projectes desenvolupats durant l’anualitat 2009. Entre ells, trobem la realització de la II Jornada Mar i Salut, del documental “La meva amiga la mar”, de l’exposició itinerant “Mar, Salut i Benestar”, de les xerrades a estudiants d’instituts gironins, de la jornada “Snorkel i Càncer”, dels treballs de recerca universitaris (TFG) o de la jornada de neteja marina. A la càtedra va participat també en el Fòrum Lab-Fòrum Gastronòmic de la Fira Alimentària a Barcelona, en el Curs Internacional Oceans i Salut Humana 2019 celebrat a Sant Sebastià, en la III Jornada de Salut a Roses i en l’activitat “Cosmoacció” de la Fundació la Caixa, entre d’altres projectes.

En l’apartat dedicat a recerca, al llarg de l’any han pogut finalitzar-se els projectes GALP- Omega 3, Interreg PHAROS4MPAs, MedPANsmall project, i la tesi doctoral Oceans i Salut Humana. A més, la càtedra ha difós i donat a conèixer la importància dels ecosistemes marins per a la salut de les persones a través de la seva web i xarxes socials, publicacions i presentacions.

Pel que fa al futur més immediat, es treballa actualment en l’organització d’un projecte de recollida de microplàstics que preveu comptar amb la col·laboració de centres de caiac, en la realització de la tercera edició de la Jornada Mar i Salut a Roses, així com en diversos cursos i fòrums científics nacionals i internacionals. Es preveu també el trasllat de l’exposició “Mar, Salut i Benestar” a Barcelona, que continuarà així la seva itinerància, i la realització d’una activitat solidària i d’ensenyament amb les persones refugiades a Lesbos.

Durant 2020 es publicarà també un catàleg en anglès per difondre les activitats de la càtedra i donar ressò internacional a les mateixes i s’impulsarà una beca predoctoral sobre activitats recreatives i salut.

Les activitats realitzades per la càtedra Oceans i Salut Humana estan finançades per l’Ajuntament de Roses, que aporta 17.000 € anuals, i per Fundació Universitat de Girona i Futur, Confraria de Pescadors de Roses i Gremi de Peixaters de Catalunya, que aporten, cadascun d’ells, 4.000 € anuals.

El Comitè de Seguiment de la Càtedra està format pel director de la mateixa, Josep Lloret; l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan; el delegat del Rector de la UdG, Jaume Feliu; el president de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad; i el president del Gremi de Peixaters de Catalunya, Àlex Goñi. Per la seva banda, el Consell Assessor està integrat per representants del Servei d’Espais Naturals Protegits, de Política Marítima i de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya; de l’Institut Català d’Oncologia;  del Grup d’Acció Local Pesquer-GALP; de la University of Exeter; del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i de l’Ajuntament de Roses.

Exit mobile version