Mes de paraules

La comunitat ucraïnesa de Roses es bolca en la celebració de la Festa Malanka

Festa Malanka a Roses
El vestíbul del Teatre de Roses va quedar petit en la celebració de la Festa Malanka

Malanka, la festa popular ucraïnesa que té lloc el 13 de gener per celebrar el Nou Any i es va viure dissabte al Teatre de Roses, va servir per estrènyer lligams entre la comunitat de refugiats d’Ucraïna i la ciutadania rosinca

La guerra d’Ucraïna es va encetar el 24 de febrer de 2022 a causa de la invasió de Rússia. Des de llavors i fins a l’actualitat són 350 els ucraïnesos/es els que estan refugiats a Roses, i 8 milions arreu d’Europa. Ha passat gairebé un any i la comunitat ucraïnesa establerta a la Vila va proposar al consistori rosinc de poder celebrar la seva popular Festa Malanka per celebrar el Nou Any, que a Ucraïna se celebra el 13 de gener.
Una festa que va tenir lloc dissabte, dia 14, al vestíbul i la Sala dels Miralls del Teatre Municipal de Roses amb dos objectius, primer, donar la benvinguda al nou any, i segon “perquè volem donar-nos a conèixer, qui som, quina és la nostra cultura, la nostra gastronomia, en definitiva, per estrènyer lligams entre els ciutadans ucraïnesos i la població de Roses”, va manifestar la impulsora de la Festa Malanka, Tetiana Malovana, la qual des de l’inici del conflicte ha col·laborat amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Roses fent d’intèrpret facilitant, així, l’arribada dels seus compatriotes a casa nostra.

La Festa Malanka es va iniciar amb una petita actuació d’una coral infantil creada per l’ocasió amb nens i nenes refugiades, i d’altres que ja residien a Roses, i tot seguit va tenir lloc l’acte més institucional, amb unes paraules de la pròpia Tetiana, que en correcte català va explicar que “Malanka ha sobreviscut durant milers d’anys, impulsant la identitat d’Ucraïna en temps d’agitació. La nostra patria esta patint 4 sigles de censura cultural. La política de russificació , que consisteix en enfortir la posició del rus en tots els àmbits, s’ha portat a terme primer per les autoritats imperials russes, desprès per les soviètiques i ara per la Rússia. Però al igual que Catalunya, sempre hem lluitat i lluitarem per mantenir vius el nostra idioma, la nostra cultura, la nostra identitat”.

Seguidament, l’alcalde de Roses, Joan Plana, va dirigir unes paraules en ucraïnès, que traduïdes al català va assenyalar que “és un plaer estar aquí amb vosaltres avui, tot i que és una llàstima fer-ho amb unes circumstàncies com la guerra. Roses s’ha convertit en una llar per a molts ucraïnesos i ens complau conèixer-vos,  i volem dir-vos que la cultura ucraïnesa ara forma part de la societat de la nostra ciutat, de Roses,  que també s’ha convertit en la vostra ciutat! Glòria a Ucraïna!”. Unes paraules que van ser molt aplaudides pels centenars d’ucraïnesos presents a la sala teatral. Plana també va remarcar, ja en català que “ha estat un repte en el que el poble de Roses ha estat a l’alçada durant el darrer any per a que l’acollida de refugiats fos el més bona possible sentint l’escalfor de la que ara és la societat d’aquesta comunitat d’ucraïnesos, i aquesta festa és per mostrar que la cultura ucraïnesa ja forma part del nostre col·lectiu, com d’altres cultures que formen part del patrimoni cultural de Roses per transmetre’ls, així mateix, als ucraïnesos i ucraïneses establerts a casa nostra que aquest és el seu poble”.

Finalitzats els parlaments es va guardar un minut de silenci en record de totes les víctimes del conflicte bèl·lic i per recordar que aquest encara continua. Minut de silenci al que van seguir una actuació musical de la cantant Olga Bereza, acompanyada de la Bandura, l’instrument de corda musical per excel·lència d’Ucraïna, i que en finalitzar amb l’himne ucraïnès va arribar la part més esperada per a tots els presents: la gastronòmica, on es van poder tastar un quarantena de degustacions elaborades per dones ucraïneses residents a Roses. Una cuina que no té res a veure a la que coneguem a Roses i que va agradar molt  a tothom, als ucraïnesos i ucraïneses per descomptat, però també al gran nombre de rosincs i rosinques que hi havien al Teatre.

I mentre alguns degustaven la cuïna típica d’Ucraïna a la Sala dels Miralls altres continuaven coneixent la cultura ucraïnesa al vestíbul

Va esdevenir una festa de celebració del Nou Any ucraïnès en que els propis residents d’aquest país, així com els refugiats es van bolcar perquè tot sortís bé. “Estic molt orgullosa per la implicació que hi ha hagut de tota la comunitat ucraïnesa, les dones de seguida s’han ofert a elaborar diferents plats, fins a un total de 40, de fer la comprar per cuinar, altres han fet el cartell i altres s’han encarregat de la decoració del teatre, tots i totes s’han ofert de seguida a col·laborar”, va afirmar Tetiana Malovana.

I tots els ucraïnesos i ucraïneses que es van oferir a col·laborar es van presentar, com no podia ser d’una altra manera, a la Festa Malanka deixant petit l’espai del vestíbul i la Sala dels Miralls, tant és així, que si l’any vinent es torna a celebrar “l’haurem de fer a la sala gran del Teatre”, va indicar la Tetiana.