La ‘Crònica’ de Ramon Muntaner, protagonista de la marató literaria del Consell Comarcal a la diada de Sant Jordi

Consell Comarcal de l'Alt Empordà

Durant 12 hores, el proper 24 d’abril, es llegiran textos del cronista medieval, coincidint amb el 750è aniversari del seu naixement a Peralada

Consell Comarcal de l'Alt EmpordàL’àrea de Cultura del Consell Comarcal, amb el suport del Consorci de Normalització Lingüística de Catalunya, està preparant, per al proper 24 d’abril, la dotzena edició de la Marató Literària, que en aquesta edició es dedica a recordar el 750è aniversari del naixement a Peralada del cronista medieval Ramon Muntaner.

La marató consisteix en la lectura ininterrompuda de textos, de 2/4 de 9 del matí fins a 2/4 de 9 del vespre, a la mateixa seu del Consell i està oberta a la participació de tothom. Cada any participen en la marató unes 150 persones de diferents edats que llegeixen textos de l’autor seleccionat. En aquest cas es llegiran fragment de la seva popular “Crònica”, considerat un element imprescindible per analitzar la història dels segles XIII i XIV a la corona d’Aragó.

Per a participar-hi cal formalitzar la corresponent inscripció al Servei de Cultura i Educació del Consell Comarcal bé sigui telefònicament (972 51 43 55), presencialment o per correu electrònic (cultura@altemporda.org). Des d’aquesta àrea és realitza la distribució horària de tots els participants en funció de les seves preferències al llarg de les 12 hores de durada de la convocatòria. Cada participant llegeix uns cinc minuts.
L’organització de la Marató Literària d’aquesta edició forma part de la programació de l’Any Muntaner que se celebra arreu de Catalunya. Aquesta serà la dotzena marató que s’organitza des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà a l’entorn de la diada de Sant Jordi. Les anteriors van ser dedicades al poeta Miquel Martí i Pol (2004), a la lectura de fragments del Quixot (2005), Josep Pla (2006) Maria dels Àngels Anglada (2007), Mercè Rodoreda (2008), Carme Guasch (2009), Montserrat Vayreda (2010), Joan Maragall (2011), Carles Fages de Climent (2012), Salvador Espriu (2013) i 75 anys de l’exili republicà (2014).

A l’igual que l’any passat, la marató se celebrarà en divendres, quan fins aleshores s’havia fet sempre en dissabte, amb l’objectiu d’afavorir una major participació dels alumnes dels instituts i per tal de no coincidir amb l’inici de la programació de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres.