La FOEG s’adhereix a la denúncia contra l’Estat per la indemnització a Castor

FOEG

La Patronal Gironina manté que el recàrrec pel cas en la factura del gas perjudicarà greument la competitivitat de les empreses de la demarcació

FOEGLa FOEG ha acordat adherir-se a la denúncia presentada fa unes setmanes davant la Comissió Europea per la patronal Fepime, el Centre Metal·lúrgic, el Consell Intertèxtil espanyol i la Cecot contra l’Estat per la milionària indemnització a la concessionària del magatzem submarí de gas Castor . La FOEG considera que aquesta indemnització a la companyia Escal UGS ( participada majoritàriament per ACS, empresa presidida per Florentino Pérez) pot vulnerar la lliure competència i perjudicar greument la competitivitat de les empreses gironines. Segons la patronal gironina això és perquè el Govern espanyol ha previst que els 1.350 milions d’euros d’indemnització fixats com a compensació per la paralització del projecte recaiguin sobre el rebut del gas de tots els consumidors durant 30 anys a partir de l’1 de gener de 2016. En concret, el decret d’indemnització del Govern espanyol preveu un increment del 4’5% en la factura del gas. L’acord d’adherir-se a la denúncia pel cas Castor s’ha pres en la darrera Assemblea general de la FOEG.

La FOEG considera “injust i incoherent” aquest recàrrec en la factura del gas ja que representa un cost afegit que no té res a veure amb el consum ni amb l’activitat i que posa encara les coses més difícil a les empreses. Segons la patronal gironina, “aquesta no és la manera d’avançar en el camí d’ajudar a les empreses a ser més competitives”.

El sector industrial acapara el 60% del gas a l’Estat espanyol i el consum de gas representa de mitjana el 28% de l’energia que necessita la indústria.

Segons les patronals denunciants el govern espanyol va infringir presumptament l’article 107 del Tractat de funcionament de la UE que prohibeix les ajudes d’Estat a les empreses. La FOEG considera que com a patronal no es pot quedar de braços creuats davant un fet que pot anar contra la lliure competència.

Amb la denúncia es vol que la CE obri una investigació per aclarir si realment es tracta d’una Ajuda d’Estat i que la prohibeixi.

Les patronals denunciants consideren que l’ interès d’afavorir a una empresa privada es va posar per damunt de l’ interès general i que el Govern no tenia cap obligació de compensar a la concessionària ja que el magatzem no va arribar a estar operatiu. Escal UGS es fa enrere en el contracte abans d’entrar en funcionament el projecte degut als moviments sísmics que es van registrar a la zona durant la seva construcció.