Mes de paraules

La Fundació Salut Empordà té 52 treballs de recerca en marxa

Fundació Salut Empordà
Imartge de l’última Jornada Científica de la FSE, organitzada per la Comissió de Recerca i on els professionals presenten la seva producció científica / arxiu

D’aquests, 23 són estudis impulsats des de la mateixa Fundació Salut Empordà, dos, endegats conjuntament amb altres centres i, en la resta, s’hi participa com a col·laboradors

Aquest 2021, la Fundació Salut Empordà (FSE) té 52 treballs de recerca en marxa: 23 són estudis impulsats des de l’entitat, dos, endegats conjuntament amb altres centres i, en la resta, s’hi participa com a col·laboradors. En aquest últim cas, es forma part de treballs impulsats des d’hospitals de referència catalans (Josep Trueta, Vall d’Hebron, Hospital Clínic, Sant Pau), societats científiques (Sociedad Española de Nefrología, Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición, Sociedad Española de Neumología y Cirurgía Torácica), universitats (UOC, Universitat de Girona, Universitat de Vic) i administracions, instituts o consorcis (CatSalut, Institut Català d’Oncologia, Banc de Sang, Institut de Recerca Biomèdica de Lleida).

En els últims anys s’ha experimentat un creixement significatiu de la producció científica que desenvolupen els professionals de la Fundació. Així, si al 2014 els treballs actius n’eren 15, aquesta xifra s’ha gairebé multiplicat per tres aquest 2021. Els professionals treballen en els tres centres de la FSE (Hospital de Figueres, Centre Sociosanitari Bernat Jaume i ABS l’Escala) i la majoria tenen un perfil assistencial.

“La recerca i la innovació en salut constitueixen una activitat fonamental per a la millora de la salut de les persones. És també un estímul important per als professionals, perquè juntament amb la docència, fa que puguin oferir un millor coneixement i un millor estat de salut a la seva població de referència”, explica Pere Plaja, director d’Innovació i Recerca de la FSE i president de la Comissió de Recerca, el qual afegeix que “una entitat que fa recerca significa que aprèn constantment, s’adapta a les circumstàncies i a l’entorn canviant. Per això és especialment important en una entitat com la nostra. I també és molt important que cada vegada hi hagi més professionals fent recerca”.

Aquest interès pel camp de la investigació es va traduir el 2020 en 30 comunicacions, ponències i pòsters, 30 publicacions en revistes, capítols o parts d’un llibre, 58 activitats de recerca i 4 treballs de màster. A més, tota aquesta experiència investigadora també es reflecteix en el número de professionals de la FSE que són professors associats a la Universitat de Girona (14).

L’aprovació i seguiment d’aquests estudis és una feina que es desenvolupa des de la Comissió de Recerca de la FSE. És un òrgan de participació, debat i consens, que actua com assessor de la Direcció de l’entitat i col·labora amb el departament d’Innovació i Recerca. Consta de 13 membres i les seves principals funcions són estimular, assessorar i canalitzar la recerca que es porta a terme en els centres de la Fundació.