La Generalitat, Figueres, Vila-sacra i Vilafant acorden actuacions per revertir els danys dels últims aiguats

Representants del Govern de la Generalitat i els Ajuntaments de Figueres, Vila-sacra i Vilafant a la reunió celebrada aquest migdia

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) elaborarà un inventari precís dels danys, i es duran a terme actuacions de millora de lleres, reforçament de motes i s’analitzarà la millora del drenatge de diverses infraestructures

Acord per revertir els danys dels aiguats
Representants del Govern de la Generalitat i els Ajuntaments de Figueres, Vila-sacra i Vilafant a la reunió celebrada aquest migdia

La Generalitat i els ajuntaments de Figueres, Vila-sacra i Vilafant han acordat avui inventariar els danys patits al territori a consequència dels últims aiguats i les actuacions que se’n derivin.  En una reunió entre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet;  l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef;  l’alcaldessaa de Vilafant, Consol Cantenys; representants de l’ajuntament de Vila-sacra; el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, i el director dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló, la Generalitat s’ha compromés a ajudar aquests municipis en les actuacions que s’hagin de realitzar.

Concretament, l’ACA elaborarà un informe per a la identificació precisa dels danys causats pels darrers aiguats, com a primer pas per abordar les actuacions necessàries per revertir els efectes. El conseller Calvet ha destacat la importància de fer un bon manteniment de les lleres, “una tasca a la qual l’ACA hi dedica molts esforços any rere any”.

Calvet ha recordat que “hem decretat l’emergència de totes les actuacions a fer, per després desenvolupar les accions de netejar de lleres, i reconstrucció de motes”, d’acord amb les necessitats detectades.

Calvet ha afegit que s’analitzarà l’eliminació d’infraestrucutres que puguin provocar un “efecte embassament” que afavoreixi les inundacions, com ara el pont de la carretera antiga entre Figueres i Vila-sacra de la C-260. També s’ha compromès a “fer un informe en col·laboració amb els ajuntaments de Figueres, Vila-sacra i Vilafant, per aclarir si hi ha infraestructures de l’Estat que necessiten una millor solució de desguassament hidràulic, com ara el tercer carril de l’AP-7 i l’estació del TAV”. Tanmateix, el conseller ha recordat que “no existeix el risc zero, però la nostra feina és intentar minimitzar les possibilitats d’inundació”.

Inauguració de les obres d’ampliació de la depuradora de Figueres

Moment de la inauguració de les obres d’ampliació de la depuradora de Figueres

Posteriorment, el conseller Calvet, acompanyat per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef; el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, i el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, entre d’altres autoritats, ha inaugurat les obres d’ampliació i millora de la depuradora de Figueres, a l’Alt Empordà. S’han destinat prop de 5 milions d’euros en els treballs, que han tingut una durada aproximada de dotze mesos.

Durant la inauguració d’aquesta ampliació, el conseller ha explicat que “la depuradora que inaugurem avui és la número 517 de tot Catalunya, amb la qual cosa estem servint ja el 97% de la població”. Calvet ha destacat que “projectes com aquest són un exemple del compromís del Govern amb la reutilització de l’aigua i manteniment dels recursos naturals”.

Amb aquesta actuació es garantirà el compliment dels estàndars de qualitat que la Unió Europea exigia per a aquelles instal·lacions com Figueres, Banyoles i Berga, que es troben zona sensible quant als abocaments de nitrogen i fòsfor. 

Aigua de qualitat

Les mesures contemplades en aquestes obres de millora s’han centrat en aconseguir que l’aigua tractada a la depuradora i aportada posteriorment al medi hídric compleixi amb els requeriments legals pel que fa a la reducció de nutrients. En aquest sentit, les obres han consistit en la construcció d’un nou reactor biològic (que contribueix a la reducció de nitrogen), un nou decantador secundari i la millora de la línia de tractament de fangs.

Les actuacions s’han desenvolupat a la mateixa parcel·la on està ubicada la depuradora, de manera esglaonada i modular per no afectar l’activitat normal de la planta, que ha seguit funcionant durant les obres per continuar sanejant les aigües residuals.

La depuradora de Figueres es va posar en marxa el 1982 i va ser ampliada el 1993. Té una capacitat de tractament de 17.000 m3/dia (població equivalent de 85.000 habitants) i saneja les aigües residuals de Figueres (municipi de Figueres i Vilatenim) i Vilafant (nuclis d’Arengades, Camp dels Enginyers, les Closes d’en Clarà, Palol Sabaldòria-les Forques, Parc d’Obres Públiques i casc antic de Vilafant). L’aigua depurada s’aporta al rec del Malpàs, que desemboca a la riera de Figueres.

Exit mobile version