La neu ha arribat al litoral i prelitoral

La nit de divendres a dissabte la neu ha afectat el centre i sud del país, amb gruixos de fins a 15 cm a les parts més altes del litoral i prelitoral

neu_platjaUna baixa en alçada acompanyada d’aire molt fred provinent de l’interior del continent i la presència d’una depressió en superfície al sud del Principat han provocat un episodi de precipitació que ha afectat especialment les comarques del centre i del sud del país al llarg de les últimes 24 hores. El descens de la temperatura ha fet que durant la nit de divendres a dissabte la cota de neu hagi anat baixant progressivament, fins al punt que de matinada s’ha vist nevar fins arran de mar en punts del litoral central.

Si bé al llarg de divendres ja s’havien produït precipitacions en forma de neu a cotes baixes en punts del nord-est del país, la nevada més important ha caigut durant la nit de divendres a dissabte al centre i sud del país, tant a les comarques de l’altiplà central com també al litoral i prelitoral. Concretament, la neu ha assolit gruixos al voltant dels 15 cm als sectors més elevats de comarques com el Priorat, les Garrigues, el Baix Camp, la Conca de Barberà, l’Alt Camp, l’Alt Penedès, el Baix Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat i el Garraf. A les parts més altes de comarques properes s’han superat puntualment els 10 cm de neu.

A la ciutat de Barcelona s’ha vist nevar a pràcticament tots els barris, tot i que la neu només ha agafat de manera destacable a les parts més altes de la ciutat. Els gruixos mesurats han anat des d’1 cm al voltant de 100 m d’altitud fins a 10 cm a l’Observatori Fabra, situat a la serra de Collserola, a 410 m sobre el nivell del mar.

La taula següent mostra alguns dels gruixos de neu que han mesurat els vigilants i observadors de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) al llarg de la matinada de dissabte:

Localitat Comarca Gruix de neu
22-23 febrer 2013
(cm)
Santa   Coloma de Queralt Conca   de Barberà 15
Prades   (XEMA) Baix   Camp 12
La   Granadella Garrigues 10
Barcelona   – Observatori Fabra (410 m) Barcelonès 10
La   Llacuna Anoia 10
Olesa   de Bonesvalls Alt   Penedès 9
Aiguamúrcia Alt   Camp 8
Espinelves Osona 6
Observatori   de Pujalt Anoia 6
Terrassa Vallès   Occidental 5
Cornudella   del Montsant Priorat 5
Horta   de Sant Joan Terra   Alta 4
Sant   Feliu de Pallerols Garrotxa 4
Falset Priorat 4
Sant   Pere de Riudebitlles Alt   Penedès 4
Martorelles Vallès   Oriental 3
Abadia   de Montserrat Bages 2
Solsona Solsonès 2
Casserres Berguedà 1
Arbúcies La   Selva 1

A banda dels gruixos de neu, cal destacar que la precipitació acumulada ha estat abundant (superior als 20 mm) a molts sectors del centre i sud del país, tant del litoral i prelitoral com del pla de Lleida.

La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que han superat els 20 mm entre el divendres 22 i el dissabte 23 de febrer:

Estació Comarca PPT acumulada
22-23 febrer 2013
(mm)
Tamarit   – Hort de la Sínia (XOM) Tarragonès 33,2
Cunit Baix   Penedès 32,3
Tarragona   – Complex Educatiu Tarragonès 29,9
Torredembarra Tarragonès 28,0
Sant   Pere de Ribes (XOM) Garraf 28,0
els   Alamús Segrià 27,6
Lleida   – la Bordeta Segrià 26,0
Valls –   El Fornàs (XOM) Alt   Camp 26,0
Constantí Tarragonès 25,4
Castelldans Garrigues 24,8
Alcarràs Segrià 24,8
La   Palma d’Ebre – La Plana (XOM) Ribera   d’Ebre 24,8
Ascó Ribera   d’Ebre 24,5
Nulles Alt   Camp 24,3
Torres   de Segre Segrià 24,0
Seròs –   Depuradora Segrià 23,6
Juneda   (XOM) Garrigues 23,6
l’Espluga   de Francolí Conca   de Barberà 23,1
Reus (XOM) Baix   Camp 23,0
el   Vendrell Baix   Penedès 22,8
Montblanc   (XOM) Conca   de Barberà 22,7
la   Bisbal del Penedès Baix   Penedès 21,9
Aitona Segrià 21,8
Mont-roig   del Camp (XOM) Baix   Camp 21,5
Vinyols   i els Arcs Baix   Camp 21,3
Margalef Priorat 21,2
Sitges   – Port d’Aiguadolç (XOM) Garraf 21,2
Vinebre Ribera   d’Ebre 20,8
Vila-rodona Alt   Camp 20,7

Pel que fa a la temperatura, al llarg de la nit s’ha iniciat un descens molt important, que de moment s’ha fet notar especialment a les zones més elevades. La temperatura més baixa enregistrada a les estacions de la XEMA durant la matinada de dissabte ha estat de -19,0 ºC a Certascan (2.400 m, el Pallars Sobirà). Fora del Pirineu, destaquen els -6,0 ºC de Prades (928 m, el Baix Camp) i els -8,0 ºC de PN dels Ports (1.055 m, el Baix Ebre).

Finalment, cal destacar que el vent ha començat a bufar amb ratxes fortes als dos extrems del país i a les cotes més altes del Pirineu.

Baixaran les temperatures aquesta nit de dissabte

La predicció indica que les temperatures acabaran de baixar durant la nit de dissabte i la matinada de diumenge. A partir de llavors presentaran poques oscil·lacions i l’ambient serà fred o molt fred en general. Hi haurà glaçades febles al nord del litoral i moderades o puntualment fortes a l’interior durant la nit i les primeres hores del matí. A banda, es mantindran algunes nevades al vessant nord del Pirineu, preferentment a partir de migdia de diumenge, i no es descarta que de manera aïllada puguin arribar a altres punts del país. El vent bufarà de component nord i oest a bona part del país, amb tramuntana a l’Empordà que deixarà alguns cops molt forts fins demà diumenge i que alterarà notablement la situació marítima al nord d’aquest sector.  És per aquest motiu que el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats dos avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per vent i per mar. Aquestes informació es pot consultar a meteo.cat.

A partir de mitjans de setmana vinent la baixa en alçada ens tornarà afectar i les precipitacions podran tornar a reaparèixer, sobretot a punts del litoral i prelitoral. Tot i així, la temperatura tendirà a pujar de manera gradual i la cota de neu ja serà més alta.