Programa Reallotgem

La Pesca-Turisme a Roses, una activitat turística que s’ha de viure un cop a la vida (i III)

Veda pesca d'arrossegament
Pescadors de Roses faenant en una barca de pesca d'arrossegament / Foto: Arxiu

Tercera i última part del Reportatge sobre un dia en la jornada laboral dels pescadors d’arrossegament de Roses dins l’activitat Pesca – Turisme

Activitat Pesca Turisme
Els turistes gaudin de l’activitat Pesca Turisme

Si us en recordeu vam finalitzar la segona part d’aquest reportatge sobre la Pesca – Turisme, tot just quan els pescadors van calar la xarxa per tercer cop prop de la costa rosinca en direcció, un altre cop a les Illes Medes. Mentre la Perla Nova anava a tres milles per hora fent la seva tasca d’arrossegar la xarxa.

Els pescadors, mentrestant, es van dedicar a les labors que s’han de portar a terme amb el peix capturat, és a dir, classificar el peix, llençar al mar tot aquell que no sigui bo per menjar, i  posar en caixes les diferents espècies capturades per vendre-les després a la llotja.

Els turistes Xavi Punsí i Xavi Abad decideixen anar a la part de dalt de la Perla Nova per tenir una visió privilegiada de com arriba la xarxa a coberta carregada de peixos, tot i que poc després baixen ajudar als pescadors a treure els peixos enganxats a la xarxa. Punsí, entrenador de la U.E. Figueres està meravellat d’estar gaudint de l’experiència de viure una jornada de pesca, tant, que afirma “que hauria d’estar obligat que la gent de Roses, que és una Vila pesquera, visqués aquesta experiència. Jo, personalment, estic sorprès per l’ambient laboral i de convivència que hi ha, és molt bo. És una experiència recomanable 100 x 100 a tothom”.

Un cop fet la feina només s’ha d’esperar el moment de xorrar, així que en Jaime i l’Edu Pozas decideixen anar ha estirar-se en una mica a les lliteres. En Xavi Punsí i Xavi Abad, decideixen anar al menjador, va ser el moment que vam aprofitar per demanar a Xavi Abad, un dels socis-gerents de BIM Consultors, l’empresa que gestiona i coordina l’activitat Pesca-Turisme, per demanar-li una valoració sobre el resultat que estava obtenint aquesta activitat durant el mes porta en funcionament (va començar a mitjans de juny i el dia que vam anar amb la Perla Nova a pescar va ser l’11 de juliol). Abad, va ser contundent, “genial, si tenim en compte els resultats de les enquestes que fem quan arriben a port a les persones que han gaudit de l’activitat, és genial. Tots fan una valoració d’entre un 9 i un 10 com a satisfacció de l’experiència, i jo, que avui l’ha pogut viure en primera persona, he de dir que és fantàstica”.

Mentre parlàvem amb Xavi Abad, en Punsí s’ha estirat en el banc de la taula del menjador. Era l’hora, ara sí de fer la tan anhelada becaina després del suculent arròs. Abad, veient-lo l’imita de seguida estirant-se en la resta del banc. Cachís!, ja no hi ha més banc! Hauré de fer jo la becaina dempeus? No, en Xavi Pozas que arriba en aquell moment i veu la situació em diu “vaig a estirar-me a les lliteres si vols estirar-te?”. Crec que no havia acabat de dir la frase que ja era en una de les lliteres dels dormitoris. L’únic que no va fer migdiada va ser el patró, en Ramon Yllueca, els demés vam descansar durant 20-30 minuts, el temps que va passar fins que va arribar la tercera xorrada abans d’anar a port.

Activitat Pesca Turisme
Els pescadors traient els peixos enganxats a la xarxa

Ens vam aixecar i els pescadors van començar el mateix procediment de xorrar per tercera vegada al dia. Mentre pujava la xarxa, els quatre pescadors es dedicaven a desenganxar les captures abans que la xarxa quedés completament enrotllada. Els turistes, Punsí i Abad, van pujar a dalt de la Perla Nova, per tenir una visió privilegiada de la pesca, tot i que de seguida van decidir baixar per fotre un cop de mà als pescadors.

Quan finalment puja tota la xarxa es va poder per veure que el botí no va ser per tirar cohets, però bé almenys no vam agafar fang, circumstància que passa no poques vegades.

Els pescadors inicien, quan la Perla Nova enfila cap al port de Roses, la neteja i classificació per caixes del peix. I és quan estem entrant al moll quan pràcticament acaben la feina.

Ha estat una jornada intensa, única. Una experiència que quedarà a les nostra memòria durant molt de temps. Les tres persones que hem anat de turistes estem cansats, rebentats, i això que nosaltres hem anat només observant, preguntant, escoltant. I això que ens han tractat a cos de rei, com si anéssim en un creuer, “què necessites? Vols menjar alguna cosa? Vols aigua, coca-cola?”, ens preguntaven qualsevol dels pescadors en qualsevol moment del dia.

Arribem finalment al moll. La Perla Nova atraca, és el seu lloc, ben bé enfront de la llotja.

Activitat Pesca Turisme
A l’arribada moll del port pesquer de Roses

Hi ha molta gent esperant a l’arribada de la barca. Coi, ens fa recordar pel·lícules d’aquelles que quan atraca un transatlàntic a port hi ha centenars de persones donant-lila benvinguda. Aquí no són centenars, sinó una vintena de curiosos, la major part turistes que venen atrets per veure quin el seu botí que porta cap a casa la Perla Nova. Mentre en Xavi Pozas se’n va en busca d’un carretó, en Ramon, l’Edu i en Jaime s’encarreguen de treure totes les caixes, unes xeixanta, del vaixell, que després d’arribar en Pozas amb el carretó es van apilar en el mateix.

Tot seguit, amb l’ajuda d’alguns curiosos, els pescadors empenten el carretó cap a dins de la confraria, per fer la pesada de cada caixa posant-les en una cinta transportadora fins a la llotja.

L’indret de la confraria, la llotja, és on els pescadors sabran si tindran una bona recompensa, econòmica, a una jornada dura de treball. Desafortunadament, el preu del peix que portaven en més quantitat no es paga, aquest dia 11 de juliol, a gaire bon preu.  El llucet, està només a 4,60 el quilo, el sorell a 0,55 i l’escamarlà petit a 3,50. Total, la Perla Nova va rebre 800 euros per la venda, “que descomptats dels 720 del gasoil ens queden 80 euros de benefici” es va lamentar Xavi Pozas.
Sortosament, gràcies a l’activitat Pesca – Turisme, aquest benefici tan ridícul per a quatre pescadors després d’una jornada de feina es veu augmentat de 80 a 380, ja que dels 140 euros que hem pagat cada turista per gaudir de l’activitat, 100 euros de cadascú van cap al vaixell, i els 40 restants, en total 120, van dirigits a les despeses de difusió, promoció i gestió de la pròpia activitat.
Els benefici hauria estat més gran si haguessin anat 5 turistes, ja que la Perla Nova és el màxim que pot portar, però bé, vam ser tres, i l’experiència que vam viure ha estat molt positiva per totes dues bandes, pels turistes i per als pescadors de la Perla Nova, perquè ells també s’estrenaven en la pràctica de l’activitat. I també van quedar contents perquè així van sortir de la rutina diària del pescador.

Però no ens enganyem, aquests euros extres que van tenir és, com diu el president de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, “una bombona d’oxigen, però no la solució als problemes del sector”. En termes semblants es va expressar el patró de la Perla Nova, Ramon Yllueca, el qual va assenyalar que evidentment“no és la solució als nostres problemes, però l’exercici d’aquesta activitat suma, tot i que sigui només l’1% de la venda del peix”, remarca en Ramon.

Enguany ha estat el de la inauguració d’aquesta activitat de la Pesca – Turisme, que es desenvolupa des del passat 15 de juny i es portarà a terme fins al 30 de setembre. Roses ha estat pionera a tot el litoral espanyol en la creació d’un Centre de Turisme Pesquer per desenvolupar l’activitat, a la qual ja s’han sumat els ports de Llançà i de l’Escala.

Segurament, molts ports l’any vinent portaran a terme la Pesca – Turisme servint-se de l’experiència viscuda a la badia de Roses.
Un experiència que servirà, sens dubte, a la Confraria de Pescadors, la Estació Nàutica Roses-Cap de Creus i l’Ajuntament de la Vila per millorar aspectes que redundin en benefici del sector pesquer.

Inscripcions per gaudir de l’activitat Pesca-Turisme

  • Estació Nàutica Roses-Cap de Creus (Port Esportiu)
  • Punt d’Informació (ubicat a l’entrada del Port Esportiu)
  • Oficina de Turisme (a l’entrada de la Vila de Roses)
  • Al telèfon 650 27 24 27
  • A la web rosesvilamarinera.com
  • Al mail: info@enroses.com

[fsg_gallery id=”60″]