La plataforma en contra del parc eòlic trasllada al Síndic de Greuges la seva preocupació pel gran impacte del projecte

Moment de la reunió entre els representants de la plataforma “Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord” amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó

Representants de la plataforma “Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava  Nord” s’han reunit avui amb el Síndic de Greuges a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries

Els representants de la plataforma “Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava  Nord” l’han fet saber al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, durant una reunió celebrada a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries el gran impacte que tindrà el projecte del parc Tramuntana i la necessitat d’apostar per un model de transició energètica descentralitzat i participatiu. Un model consensuat amb el territori i que no estigui impulsat per oligopolis, amb l’objectiu de beneficiar-se dels fons europeus, i que pugui aportar rendiments directes a les empreses i ciutadania del territori, basat, a l’Empordà, principalment per l’obtenció d’energia solar en espais de generació en zones ordenades urbanísticament i amb el menor impacte ambiental possible, a prop dels grans llocs de consum . A la reunió també ha assistit l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell.

La trobada havia estat sol·licitada pel propi Síndic de Greuges per conèixer de primera mà el posicionament de la plataforma i les accions que està duent a terme. Els representants de l’entitat li han entregat l’extens informe que han presentat en resposta a la consulta prèvia feta pel Ministeri de Transició Ecològica on, entre d’altres, s’alerta que la zona on es vol instal·lar el macroparc està classificada com a zona d’exclusió i, a més, es troba en un espai de gran fragilitat ecològica. A més, han explicat al Síndic que ara estan preparant al·legacions al projecte de Reial Decret pel qual s’aproven els plans d’ordenació de l’espai marítim de les cinc demarcacions marines espanyoles i on es diu que la Costa Brava és l’única “zona d’ús prioritari per a l’energia eòlica marina a tota la conca del Mediterrani”. I, si abans no s’atura el projecte, en breu es començaran a preparar les al·legacions que es presentaran un cop el macroparc es comenci a tramitar. 

També li han entregat el Manifest que un grup de científics van fer públic recentment contra el projecte, així com les mocions d’adhesió a la plataforma que 12 ajuntaments de les comarques gironines (Roses, Vilanant, Torroella de Montgrí, Cadaqués, Ventalló, Regencós, Begur, Castelló d’Empúries, Colera, Pals, Figueres i Viladamat) han aprovat, en la majoria de casos, per unanimitat.

El Síndic de Greuges ha anunciat als representants de la plataforma que entrarà en el registre aquesta documentació per afegir-ho a l’expedient de l’actuació d’ofici sobre la implementació de les energies renovables.

Durant la trobada els representants de la plataforma també li han explicat al Síndic de Greuges que s’ha elaborat un vídeo per explicar la problemàtica i el posicionament de l’entitat en relació a les energies renovables i també una recreació de com quedaria el macroparc elaborada per la biòloga i paisatgista Anna Zahonero on s’evidencia el gran impacte que tindrà en el paisatge de la Costa Brava.

La plataforma compta amb el suport de més d’una trentena d’entitats de diversos àmbits  (el turisme, la nàutica, el submarinisme, l’esport que apleguem 1800 empreses), confraries de pescadors, entitats ecologistes, societat civil i partits polítics.

Exit mobile version