Mes de paraules

La Revista de Festa Major de Roses 2022, la més plena vida de la història de les revistes de la festa

Festa Major de Roses 2022
Moment de la presentació de la Revista de Festa Major de Roses 2022

La Revista de Festa Major de Roses, que commemora enguany els 20 anys de l’agermanament amb Beas de Segura, s’ha presentat aquest matí

Aquest matí ha tingut lloc la presentació d’un nou número de la revista que l’Ajuntament edita cada any amb motiu de la celebració de la Festa Major. Enguany, la publicació està dedicada al 20è aniversari de l’agermanament entre les poblacions de Beas de Segura i Roses, formalitzat el mes de juny de l’any 2002. Simbòlicament, la presentació ha tingut lloc al passeig de Beas de Segura, carrer que Roses va dedicar a la població agermanada l’any 2009, situat a tocar del port esportiu.

L’acte de presentació d’aquesta nova edició de la Revista han participat, a més de l’alcalde de Roses, Joan Plana, i el regidor de Festes i Cultures, Èric Ibáñez; l’escalenc i actual tècnic de Turismes de Beas, Carles Serra, la filla de la beatense, Juana Cuadros, l’Eva Bueno, la Francisca Carrasco, coneguda per tothom com la Gertrudis, acompanyada de la seva filla, la Mari Pau; i en José Manuel Martínez, fill de Nieves Bezares.

L’alcalde de Roses ha destacat que “aquest acte és normalment protocol·lari, però enguany no ho és perquè serà la primera Festa Major en que podrem recuperar la normalitat i perquè aquesta edició de la Revista està feta en un aniversari molt especial, concretament en el 20è aniversari de l’agermanament entre Roses i Beas de Segura. Per això, l’hem volgut presentar en un lloc especial, en el Passeig Beas de Segura de Roses”. Plana també ha assenyalat que “aquest aniversari és una data especial per molta gent i per això l’hem volgut reconèixer amb un element important i significatiu de Roses com és la Revista de la Festa Major. Un 20è aniversari que esperem celebrar properament amb l’Ajuntament de Beas de Segura, al qual hem convidat a un acte de celebració d’aquest aniversari”.

I com ha explicat el regidor de Cultura, a la revista “hi trobem el testimoni de gent, a través dels seus descendents, que han nascut a Beas i que viuen a Roses des de fa molt anys”. Com és el cas dels esmentats Carles Serra, l’Eva Bueno, la Mari Pau Carrasco, en José Manuel Martínez, i la Jutgessa de Pau, Fany García, tots i totes amb orígens a Beas, excepte l’escalenc Carles Serra, actual tècnic de Turisme de Beas de Segura, que va fer el viatge a la inversa, instal·lant-se a Beas de Segura l’any 2003, i que a través de les històries d’humanitat que expliquen a la revista, emplenen, aquesta, de vida.

Una història d’humanitat i vida es va iniciar, excepte la d’en Carles Serra, que es va iniciar durant la dècada dels anys 60 pel fenomen migratori, quan un important nombre d’habitants de Beas es van desplaçar fins a Roses, per motius principalment laborals, formant aquí les seves famílies. Actualment, són 266 les persones nascudes a Beas que figuren inscrites en el padró d’habitants rosinc. Entre el 12 i el 15 de juny de 2002, una delegació de 170 beatenses es va desplaçar a Roses per participar en el programa d’agermanament entre les dues localitats, que va culminar amb un acte institucional celebrat a la Ciutadella de Roses, on es va signar el pacte de germanor.

A partir d’aquesta efemèride, la Revista de la Festa Major es presenta enguany amb els escrits dels alcaldes de les dues poblacions, Joan Plana Sagué (Roses) i José Alberto Rodríguez (Beas), i del regidor de Festes i Cultura de Roses, Èric Ibáñez Martín, que coincideixen a destacar els llaços que uneixen els dos municipis, refermats amb l’agermanament celebrat ara fa 20 anys.

El tradicional apartat fotogràfic de la Revista presenta en aquesta ocasió un recull de fotografies de la Col·lecció El Punt Diari, que documenten com era Roses a l’inici de la dècada de 1980. Per últim, la Revista ofereix el programa d’actes i celebracions que tindran lloc durant la festa d’enguany, entre el 10 i el 15 d’agost.

On trobar la Revista de Festa Major

La Revista de Festa Major ha esdevingut amb el pas dels anys una autèntica tradició rosinca, la publicació de la qual desperta molt interès entre els veïns i veïnes de la vila. A través de les seves pàgines, es descobreixen fets històrics, anècdotes, tradicions i personatges relacionats amb la població. Enguany s’han editat un total de 2.400 revistes, que a partir d’avui estan disponibles gratuïtament a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal, mentre que a partir de la setmana que ve es distribuirà per equipaments i establiments habituals del municipi.