Mes de paraules

L’Alegria, l’Ira i el Fàstic de la Penya de l’Espardenya

Carnaval de Roses 2017
Tres Alegries de la colla Penya de l'Espardenya, perquè són adultes,que sinó serien tres nenes fastigoses

La colla Penya de l’Espardenya envairà el Carnaval de Roses d’aquestes tres emocions més la Por i la Tristesa

Carnaval de Roses 2017
Tres Alegries de la colla Penya de l’Espardenya, perquè són adultes, sinó serien tres nenes amb cara de Fàstic

L’Alegria, la Tristesa, la Por, l’Ira i el Fàstic són cinc de les emocions que la Penya de l’Espardenya es va emportar del Polo Sud, on van estar l’any passat durant el Carnaval de Roses quan van anar disfressats d’esquimals. I per la festa de disfresses d’enguany repartiran a dojo aquetes emocions durant les desfilades… “No, no és ben bé així, anem disfressats d’Alegria, que és una de les cinc emocions que hi són a la ment de la nena protagonista de la pel·lícula “Del revés”, ha aclarit amb una mirada de mala llet en Josep Mínguez, el cap d’aquesta colla. Perdó, no volíem ofendre.
Però no tots els components de l’Espardenya aniran representant aquesta emoció, ja que “els grans si que anem d’Alegria, però els nens es disfressaran d’Ira i les nenes de Fàstic”. Clar, els millors papers de la peli pels grans, i als petits els pitjors… On és la Justícia, no n’hi ha Justíciaen aquesta peli?…

Segons en Mínguez, la carrossa “estarà plena de records. Records de la nena en forma de boles de color, un color per a cada emoció, així la carrossa esdevindrà un carril d’emocions”.

La colla Penya de l’Espardenya no disposa mai de Barraca per a la Festa Major, per tant, les depeses de la festa surten, com gairebé totes les colles, de la quota que paga cada membre. Així, els que van d’Alegria no paguen res, perquè són els més guapos, com tampoc paguen els de la Tristesa i la Por perquè no hi són. En canvi, però, els que van d’Ira i Fàstic ho han de pagar tot, per dolents… “Coi tu, això no és cert” assegura en Josep (i em sembla que ara si que està una mica emprenyat), “els grans paguem 130 euros, la mainada de 0 a 5 anys no paguen res, els de 6 a 8 anys vint euros, de 9 i 10 anys, 60 euros i d’11 a 13 paguen 90 €”. Uns diners amb els que entra tot menys l’arrossada, ja que “fa anys que no anem perquè molta gent no vol anar, tot i que si que agafem per a la gent que vulgui, el pugui tastar”.

Josep Mínguez afirma que al Carnaval de Roses “mai han funcionat els concursos, ja que no és de Platja d’Aro ni el de Lloret, que ens basen més en això, nosaltres sortim a divertir-nos, i si el fan esperem que no passi l’últim cop que es va fer, quan un membre del jurat va votar per la seva pròpia colla i li van donar el premi a la millor disfressa. El que vull dir és que s’ha d’anar amb cura”.

No beure alcohol durant totes les passades “està bé prohibir-ho el dissabte i el diumenge, però jo, personalment, la de divendres si que deixaria, perquè és la nit dels bojos i jo és una de les poques nits de l’any que surto a divertir-me amb la meva dona, tot i que si és una norma s’ha de complir, i segur que la passada serà molt més maca”, ha manifestat Mínguez.

Pel que fa a la nau per poder treballar en la carrossa el cap de colla diu que “seria ideal trobar una solució entre tots perquè és la festa de tot el poble i crec que l’Ajuntament surt beneficiat, i ens ho hauria de posar fàcil per tenir un lloc, com a mínim, per poder treballar, ja que fer-ho  a la intempèrie no es pot fer, i després, si no es pot deixar al lloc on es treballa que cadascú la deixi en el terreny o en l’hort d’algú, per exemple”.

El millor i el pitjor

Segons Mínguez, el millor del Carnaval de Roses “és la seva gent, la gent que fa Carnaval, en canvi, el pitjor “és la gent que es vol aprofitar de la gent que fa Carnaval, sobretot, divendres a la nit”.

Un total de 160 persones desfilaran disfressats d’Alegria, d’Ira i de Fàstic. Només desitgem que s’imposi la primera.