Mes de paraules

L’enologia i l’enoturisme com a punta de llança del turisme sostenible

Cercle Euram
Josep Serra (assegut a sobre la taula) va participar a la darrera reunió del Cercle Euram de l'Empordà

Durant la darrera reunió del Cercle Euram, Josep Serra, l’ enòleg i propietari del celler La Vinyeta va significar que “el turisme d’avui  busca natura, espais oberts i experiències” i que la despesa diària d’aquest tipus de turista és d’uns 160€

L’enologia i l’enoturisme han de ser la punta de llança que permeti atreure un turisme sostenible, i de qualitat a l’Alt Empordà. En els darrers anys, els cellers que formen la Denominació d’Origen Empordà han fet una passa endavant amb la producció de vins de gran qualitat (com ho demostren els nombrosos reconeixements que han rebut tant a nivell nacional com internacional), i molts d’ells han decidit apostar per un nou model de turisme mitjançant l’enoturisme.

Un dels pioners a la comarca va ser el Celler La Vinyeta, de Mollet de Peralada, que des dels seus inicis va veure clar que aquest era el camí a seguir. Josep Serra, enòleg i propietari del celler, va explicar, durant la darrera reunió del Cercle Euram de l’Empordà, que l’any passat van rebre uns 12.000 visitants i que l’enoturisme va representar un 30% de la seva facturació. “Per un celler de les nostres dimensions, aquesta és una xifra molt important, i no para de créixer. D’un any per l’altre el nombre de visitants ha augmentat un 20%. Estem alineats amb el turisme d’avui, que busca natura, espais oberts i experiències”, va significar Serra durant la reunió.

Josep Serra té clar que aquest és un tipus de turisme molt interessant per atreure, i és que les dades indiquen que la despesa diària d’aquest turista és d’uns 160€. “Es tracta d’un turisme de qualitat, sostenible i de fora de temporada”. En aquest sentit, el propietari i fundador del Celler La Vinyeta reconeix que l’Alt Empordà és una comarca amb molt de potencial en el món de l’enoturisme, amb molts cellers que tenen una gran capacitat d’atracció, i posa exemples com Masia Serra de Cantallops, o Peralada, que estrena nou celler arquitectònicament ideat pel prestigiós estudi d’arquitectura RCR, guanyadors del Premi Pritzker. “A l’Empordà ja tenim moltíssims visitants, turistes als que es pot oferir el coneixement del territori, com explica l’enòleg Lluís Tolosa, que destaca aquesta avantatge competitiva de l’Empordà, a la que cal afegir les infraestructures. El nostre potencial és molt gran”. L’enoturisme representa avui en dia un 20% de la facturació dels cellers de la DO Empordà, amb una gran capacitat de creixement encara.