Les 4 fases del desconfinament de l’Estat espanyol

4 fases del desconfinament de l’Estat espanyol
Calendari previst pel Govern espanyol de les quatre fases de desconfinament

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer públic ahir a la tarda el seu pla de desconfinament per a la transició a una ‘nova normalitat’ que contempla quatre fases progressives: Preparatòria, Inicial, Intermèdia i Avançada

FASE PREPARATÒRIA (4 de maig)

La fase preparatòria, en la qual ens trobem ara, contempla mesures d’alleujament del confinament com la que ja s’ha posat en marxa diumenge passat, 26 d’abril, amb la sortida al carrer dels nens.

L’alleujament de confinament serà gradual també en adults. Es permetrà l’activitat física individual i els passejos per a fer esport, a partir del 2 maig.

A partir del dilluns 4 de maig, data en la qual tot el país estarien en fase zero, es podran començar a obrir petits comerços, però amb cita prèvia. Els restaurants podran obrir per a realitzar servei de menjar a domicili.

En aquesta fase es podran reprendre els entrenaments individuals d’esportistes professionals i federats i se senyalitzaran tots els locals públics que posteriorment en la fase 1 podran obrir amb aforaments limitats.

FASE INICIAL (11 de maig)

En la fase inicial es permetrà l’obertura parcial del petit comerç, baix condicions de limitació d’aforament i sempre amb un horari preferent per a persones majors de 65 anys.

En aquesta fase no podran obrir els centres comercials mentre que sí que es permetria l’obertura de terrasses amb una limitació d’aforament del 40%.

Els allotjaments turístics i hotels també podran obrir en la fase un, però excloent les zones comunes i amb moltes restriccions.

Sánchez estima que ,si tot va segons el que es preveu, l’11 de maig es podria passar a la fase 1 en totes les províncies que compleixin els requisits.

FASE INTERMÈDIA (25 de maig)

La fase tercera serà la intermèdia, on els establiments d’hostaleria podran obrir l’espai interior amb un un aforament limitat d’un terç de la seva capacitat i sempre que es garanteixi la separació entre clients.

Aconseguida aquesta fase, es permetran les visites a familiars, sempre dins de la mateixa província.

El curs escolar comença al setembre però el Govern contempla algunes excepcions per a aquesta fase. S’obriran els centres escolars per a classes de reforç: per a garantir que els nens menors de 6 anys puguin acudir als centres en el cas que els dos progenitors hagin de treballar presencialment; i per a celebrar la EVAU (Exàmens per l’Accés a la Universitat).

Es reobriran cinemes, teatres i espectacles amb butaca pre-assignada i una limitació d’aforament d’un terç, igual que en exposicions, museus i altres espais culturals.

Per a espectacles a l’aire lliure, el límit es marca en 400 persones, i sempre que totes estiguin assegudes.

Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50 per cent.

FASE AVANÇADA (8 de juny)

En l’última fase abans de recuperar la ‘nova normalitat’, es flexibilitzarà la mobilitat general, permetent el trànsit entre províncies, però sempre amb recomanació de continuar portant màscares.