Programa Reallotgem

Les platges catalanes s’han cobrat 25 vides aquest estiu

La campanya de platges es tanca amb 424 banyistes rescatats i més de 43.000 assistències

 Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) informa que la campanya de platges ha acabat amb un balanç de 424 persones rescatades a l’aigua pels serveis de socorrisme a les 219 platges de Catalunya que compten amb servei de vigilància.

La majoria dels rescats han estat casos de persones joves que s’allunyaven massa de la riba confiant excessivament en les seves capacitats o bé per imprudències al llançar-se o banyar-se en espigons o les roques.

El servei de vigilància també ha realitzat un total de 43.166 assistències a la costa catalana, entre casos de picades per meduses, insolacions i traumatismes, entre d’altres. Del total d’actuacions realitzades, un total de 697 banyistes han hagut de ser evacuats a centres sanitaris.

Cal destacar que aquest estiu hi ha hagut una alta afluència a les platges catalanes ja que s’han viscut tres onades de calor, les pluges han estat molt poc freqüents i el context econòmic de crisi ha disparat l’assistència de banyistes del país.

A més, els socorristes han realitzat 104.774 accions preventives i d’informació a les platges (entre avisos als banyistes imprudents, informació a les famílies sobre els braçalets amb les dades personals per si els infants es perden, avisos preventius a usuaris que passen massa estona al sol,…).

 

El Telèfon d’Emergències 112 ha atès aquesta campanya 447 trucades relatives a emergències a les platges, mentre que el 2011 van ser 474; 543 el 2010; 474 el 2009 i 408 el 2008.

65 de les trucades van ser amb origen al Baix Empordà; 64 al Maresme; 51 al Tarragonès; 50 a l’Alt Empordà; 43 al Garraf; 41 al Barcelonès; 35 al Baix Llobregat; 30 al Baix Camp, 28 al Baix Penedès; 18 a La Selva i 13 al Baix Ebre.

 

25 persones ofegades durant estiu

Pel que fa als ofegaments, aquest estiu s’han produït un total de 25 morts a les platges, la majoria d’elles de persones grans que han mort ofegades o bé per alguna patologia de base que s’ha agreujat a la platja.

Del total de 25 persones mortes, 23 han estat homes i només 2 han estat dones. En quant a la seva nacionalitat, hi ha hagut 5 estrangers morts i 20 espanyols. Per demarcacions, 9 de les morts han estat a Barcelona (3 al Baix Llobregat; 3 al Maresme i 3 al Barcelonès); 9 a Tarragona i Terres de l’Ebre (3 al Baix Penedès, 3 al Tarragonès, 2 al Baix Camp i 1 al Montsià); i 7 a Girona (5 al Baix Empordà i 2 a l’Alt Empordà).

La majoria dels ofegaments d’aquest estiu s’han produït al matí, entre les 10 i les 12 hores (8 morts), quan ja hi havia servei de vigilància; seguides de les morts entre les 12h i les 15 hores (7); de les 8h a les 10h (6 morts); i de les 15h a les 17 hores (4).

Durant el mes d’agost és quan s’han produït més defuncions a les platges (8 morts); seguit del setembre amb 7 morts; 5 al juny i 5 al juliol.

Pel que fa a les edats d’aquestes persones, 15 eren majors de 70 anys; 5 tenien entre 50 i 70 anys; i 5 entre 19 i 50 anys.

 

Campanya de seguretat a les platges

Cal recordar que, abans de l’inici de la campanya de platges (el passat 15 de juny), la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i els representants al grup de treball específic de mesures de seguretat i protecció a les platges i llocs de bany de Catalunya van elaborar un llistat amb el mínim de mesures de seguretat recomanades a les platges (equip humà, punts de vigilància, lloc de socors i primers auxilis, les embarcacions d’auxili, vehicles dels que ha de disposar la platja, dades que han de contenir els cartells informatius, comunicacions i sistema d’abalisament).

A més, aquest estiu també s’ha posat en marxa un sistema de centralització i tractament de la informació relativa a les incidències significatives, des del punt de vista de protecció civil a les platges catalanes, incrementant la coordinació i seguiment de les incidències a les platges i del seu estat amb personal destinat a aquestes funcions al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de la DGPC.

D’altra banda, aquesta DG també ha endegat una campanya de sensibilització donar a conèixer el significat dels colors de les tres banderes de les platges i recordar el Telèfon 112 com a número de telèfon únic d’emergències. Campanya informativa destinada a la població autòctona i turística, que sovint desconeix aquestes dades. Per fer-ho, s’han distribuït 10.000 pòsters i cartells en diversos idiomes a 70 municipis costaners (ajuntaments, oficines d’informació turística, hotels i càmpings, etc.); l’edició d’un fulletó amb les diferents banderes i l’estat de la mar que representen; consells de protecció civil a través del web, i missatges incidint en l’autoprotecció al twitter @emergenciescat.