L’estat espanyol finançarà la recuperació i posada en valor del patrimoni històric de Roses

Vista zenital de la Ciutadella de Roses / Arxiu

Concretament, a càrrec del programa 1,5% Cultural, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana aportarà el 50% del pressupost per adequar diferents muralles i fossats de la Ciutadella de Roses

La Comissió Mixta del programa 1,5% Cultural, presidida pel secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, ha elevat aquest dimarts una proposta al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) per al finançament de 25 noves actuacions com a conseqüència de la Convocatòria publicada al gener de 2020.

La inversió total prevista a Catalunya, per les entitats i administracions participants, incloent les aportacions de l’Estat, és de 23.579.796,23 euros, que inclouen dos projectes per a la recuperació d’un baluard de la Ciutadella de Roses i les muralles del conjunt ibèric d’Ullastret.

La inversió de l’Estat a Roses permetrà l’adequació de muralles i fossats a l’entorn del baluard de Sant Andreu (entre el baluard de Sant Jaume i la Porta de Terra) per a la qual el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana aportarà el 50% del pressupost total de l’actuació, que ascendeix a 541.606,36 euros.

Programa del 1,5% cultural

El programa del “1,5% Cultural” és la principal eina de l’Administració General de l’Estat per a respondre al mandat constitucional pel qual els Poders Públics han de garantir la conservació i promoure l’enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic dels pobles d’Espanya i dels béns que l’integren.

Per a aquesta fi la Llei de Patrimoni Històric va establir el percentatge mínim de l’1% a aplicar sobre el pressupost de les obres públiques que s’executen per l’Administració de l’Estat. Més enllà d’aquesta obligació, Mitma (abans Ministeri de Foment) va ampliar en 2014 la seva aportació a aquest objecte de l’1% al 1,5% del pressupost de les obres que licita.

El desenvolupament del Programa 1,5% Cultural proposa un model d’actuació d’ampli contingut social, sobre la base dels següents criteris:

  • El suport econòmic fonamental prové de l’execució de l’obra pública.
  • Es recupera el Patrimoni Cultural Espanyol, respectant el llegat rebut i propiciant el sentiment de pertinença i l’orgull pel propi.
  • Es fomenta l’ús públic afavorint l’acostament social al Patrimoni.
  • Es genera ocupació i riquesa en els àmbits en què se situen els elements patrimonials recuperats.
  • Es contribueix a l’objectiu general de generar turisme de qualitat.

Aquesta convocatòria d’ajudes per a la conservació i l’enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol és la quarta publicada per aquest procediment de concurrència competitiva, que preval els principis de transparència, publicitat i concurrència.

Exit mobile version