Mes de paraules

L’Hospital de Figueres i el CSS Bernat Jaume, innovadors i pioners en el reciclatge de burilles de tabac

Reciclatge de burilles a l'Hospital de Figueres
Cendrer de reciclatge de burilles a l'exterior de l'Hospital de Figueres

Tant l’Hospital com el Bernat Jaume són els primers centres sanitaris de l’Estat espanyol en reciclar les burilles de tabac gràcies a un sistema de cendrers exteriors

L’Hospital de Figueres i el Centre Sociosanitari Bernat Jaume són els primers centres sanitaris de l’Estat espanyol a reciclar les burilles del tabac gràcies a un sistema de cendrers exteriors. La Fundació Salut Empordà (FSE), entitat sense ànim de lucre que gestiona els dos centres, ha impulsat el projecte amb motiu de la celebració de la 14ª Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 19 al 27 de novembre). I la iniciativa s’emmarca en l’adhesió, l’any passat, de l’Hospital de Figueres a la campanya “Allunyem el tabac”, amb la intenció de fer un pas més en la lluita contra el tabaquisme. “Allunyem el tabac” està impulsada per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, de la que en forma part el centre de Figueres des del 2004.

D’aquesta manera, la FSE avança en el seu compromís per promoure hàbits de vida saludables entre la ciutadania i els professionals sanitaris i fomentar comportaments responsables cap al medi ambient.

Per a dur a terme aquest reciclatge, la Fundació ha signat un acord de tres anys amb l’empresa Keenat, l’única de l’Estat espanyol que ofereix a empreses, institucions, ajuntaments i associacions una solució completa per reduir l’impacte de les burilles en el medi ambient. I és que una sola burilla contamina 500 litres d’aigua i triga 12 anys a descompondre’s. Keenat disposa d’un sistema de reciclatge que les converteix en fonts d’energia o en altres materials, com poden ser panells.

En aquesta primera fase de la implantació del sistema a la FSE, s’han instal·lat sis cendrers: cinc a l’Hospital (Entrada Est, Consultes Externes i avinguda del Rector Arolas) i un a l’entrada del Centre Sociosanitari Bernat Jaume (edifici annex a l’hospital). A més d’aquests sis cendrers per recollir les burilles, se n’han habilitat quatre més de pedra i de grans dimensions per completar el perímetre dels dos centres sanitaris.

En una segona fase, aquests quatre grans cendrers també seran substituïts pels de Keenat, els quals disposen d’un dipòsit específic per a recollir les burilles. En tots els casos, l’equip de neteja de la Fundació Salut Empordà s’encarrega de buidar els cendrers per a emmagatzemar de manera segura les puntes de cigarreta en un bidó a l’espera que els operaris de Keenat facin la recollida periòdica del residu per al seu posterior reciclatge.

“Des del 2006, disposem de les certificacions ISO 14001 i EMAS, dues normes voluntàries que acrediten el nostre compromís i respecte cap al medi ambient. La presència de burilles en el perímetre de l’Hospital i el Bernat Jaume és un problema que tenim des de fa anys. Malgrat tenir cendrers, moltes persones les llancen a terra, amb la problemàtica que representa per a l’entorn: contaminació de l’aigua, embús dels embornals… ja l’any passat, vam dedicar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a aquesta temàtica i ara hem volgut fer un pas més en la preservació del nostre entorn instal·lant aquest sistema de reciclatge”, explica la responsable de l’àrea de Medi Ambient de la Fundació Salut Empordà, Elena Bonet.

Per la seva banda, Montse Adell, infermera de la Unitat de Pneumologia de l’Hospital de Figueres i coordinadora de la Comissió d’Hospital sense Fum, remarca que “com a centre sanitari no només hem d’insistir en què el tabac és perjudicial per la salut humana de manera directa, ja que fumar és la primera causa de mort evitable al món. Sinó que el tabac també representa una amenaça per la flora, la fauna i l’aigua del nostre entorn, la qual cosa acaba repercutint de manera indirecta en la nostra salut”.

Per al portaveu de Keenat España, Adrien Garcia, “la gestió dels residus és uns dels grans reptes de la transició ecològica. Les burilles de cigarretes representen el 40 % dels residus del mar mediterrani. Volem destacar el compromís de la Fundació Salut Empordà amb la instal·lació d’aquests cendrers i agrair-los que obrin una via perquè altres centres sanitaris facin el mateix”.

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta iniciativa i sensibilitzar la ciutadania i els professionals sanitaris dels riscos mediambientals del tabac, aquest matí s’ha dut a terme una acció de sensibilització a l’Hospital de Figueres. De 10 h a 13 h, la Fundació ha muntat un estand informatiu a l’Entrada Est per explicar el procés de reciclatge de les burilles i el seu impacte en el medi ambient.

En paral·lel a aquesta activitat de conscienciació, s’ha instal·lat una exposició a Consultes Externes de l’Hospital titulada “Fumar és perjudicial. Per la teva salut i per la del medi ambient”, que relaciona la importància de no fumar amb el fet de reduir les burilles com a residu massiu per al planeta. Consta de 14 cartells amb diferents missatges i es podrà visitar fins al 2 de gener.