L’Hospital de Figueres incorpora l’ecobroncoscòpia per diagnosticar amb més precisió el càncer de pulmó

Equip que va participar en la primera ecobroncoscòpia realitzada a l’Hospital de Figueres

El centre sanitari preveu que cada any entre 50 i 70 pacients es podran beneficiar dels avantatges de l’ecobroncoscòpia

La Unitat de Pneumologia de l’Hospital de Figueres ha incorporat recentment un nou endoscopi per realitzar ecobroncoscòpies, una tècnica mínimament invasiva que facilita un diagnòstic més precís i personalitzat del càncer de pulmó. Aquesta prova permet obtenir una mostra dels ganglis de la cavitat toràcica mitjançant punció i la importància d’aquesta anàlisi és que ajuda a establir el grau d’extensió de la malaltia en el pacient.

Per dur a terme aquesta prova, ha estat necessària la intervenció d’un equip multidisciplinari integrat per professionals de la Unitat de Pneumologia, els serveis d’Anestesiologia i d’Anatomia Patològica del centre, els quals s’han format específicament per poder realitzar aquest tipus d’exploració. En la primera ecobroncoscòpia, que es va fer divendres 20 d’octubre, l’equip va comptar amb el suport del doctor Antoni Rosell, director clínic de l’Institut del Tòrax de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

La realització d’aquest primera ecobroncoscòpia representa un salt qualitatiu per a l’Hospital de Figueres, ja que per les característiques de l’ecobroncoscop, aquest aparell no està disponible a la majoria dels centres hospitalaris de Catalunya. Es preveu que cada any entre 50 i 70 pacients de l’Hospital de Figueres es podran beneficiar dels avantatges d’aquesta tècnica.

El fet que l’ecobroncoscòpia permeti obtenir un diagnòstic molt precís i personalitzat dels pacients amb càncer de pulmó, facilita que se li pugui administrar un tractament més individualitzat (sigui quirúrgic, de quimioteràpia i/o de radioteràpia) i adequat a la persona i al seu estat. En extreure mostres dels ganglis de la cavitat toràcica, els professionals obtenen una informació molt més precisa que amb la realització del PET-TAC que es feia fins ara. D’aquesta manera, es poden evitar tractaments innecessaris i assegurar que els que s’ofereixen al pacient són més òptims. D’altra banda, disposar d’aquest aparell també permet a l’Hospital de Figueres guanyar en autonomia per a diagnosticar aquests malalts sense necessitat d’haver-los de derivar a un altre centre sanitari.

La prova s’efectua de forma ambulatòria amb anestèsia general, la qual cosa evita altres processos més agressius com són les intervencions quirúrgiques o els ingressos hospitalaris. I la seva recuperació pot ser molt més ràpida i amb menys complicacions que les derivades d’una cirurgia.

“Disposar d’aquest equipament suposa una millora en la qualitat assistencial per als pacients amb càncer de pulmó que atenem a l’Hospital de Figueres, ja que aconseguirem un millor diagnòstic per a aquestes persones”, celebra el cap clínic de la Unitat de Pneumologia de l’Hospital de Figueres, Carles Sabadell. I afegeix que “la realització de la primera ecobroncoscòpia representa un èxit de treball en equip, perquè ens hi hem implicat professionals de diferents serveis, treballant colze a colze”.

Exit mobile version