Localitzat i retirat un niu de vespa asiàtica localitzat en una casa de Roses

El niu localitzat ahir e una casa de Roses

Ahir a la  matinada Agents Rurals van despenjar amb èxit un niu de vespa aisàtica  instal·lat en una urbanització de Roses

Vespa asiàtica
El niu localitzat ahir e una casa de Roses

Ahir a la matinada els Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van poder enretirar amb èxit un niu de vespa velutina instal.lat en una casa d’una urbanització de Roses. La retirada d’aquest niu és important perquè es tracta d’un niu definitiu i s’hauria anat fent gran. D’aquesta manera es destrueix totalment l’expansió d’aquesta colònia. Les reines d’aquest niu despenjat haurien creat nous l’any vinent.

Aquest és el segon niu que es localitza aquest any d’aquesta espècie invasora després que se’n detectés el primer a finals de juny en una masia aïllada a la Vall d’en Bas (Garrotxa).

El procés de retirada s’ha realitzat garantint les màximes mesures de seguretat. Es trobava en una casa de la urbanització sota un voladís de la mateixa teulada, a una alçada d’uns vuit metres. Les vespes mostraven ja molta activitat i la retirada s’ha fet de matinada, que és quan aquests insectes tenen menys moviment.

El niu d’aquesta espècie invasora, que afecta l’abella de la mel, era encara de petites dimensions, d’uns 25 centímetres. L’avís el van rebre els Agents Rurals del veí de la casa que va alertar de la possibilitat que el niu fos d’aquesta espècie invasora.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté activat un protocol d’actuació que s’ha acordat amb el sector així com les mesures preventives que s’estan portant a terme per controlar aquesta espècie invasora que depreda les abelles autòctones adultes.

La lluita i el control a través de les trampes

Moment de la retirada del niu a la matinada d’ahir

Des de l’1 de gener s’han detectat 18 casos de vespa velutina, tots a les comarques de Girona. 6  al Pla de l’Estany, 4  a l’Alt Empordà, 5 a la Garrotxa, 2 al Gironès i 1 al Ripollès.

Els mecanismes de lluita són molt limitats i d’una baixa eficiència, i en països amb anys de presència de l’espècie com França l’actuació es centra en un seguiment de l’expansió, el control de nius problemàtics i paranys de captura en eixams d’abelles que pateixen atacs. A Catalunya, tenint en compte que estem en la fase inicial de l’expansió, les actuacions previstes seran bàsicament la informació, la formació i divulgació, així com la detecció de l’espècie i un protocol de captures en explotacions agrícoles. Tot i la dificultat de combatre-la, els esforços del Departament d’Agricultura i del sector apícola es concentren ara a actuar conjuntament per minimitzar-ne els efectes més perjudicials.

En el cas que la vespa asiàtica ataqui un rusc es faran servir paranys amb atraients (suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc) per a capturar-ne el màxim nombre d’individus i, d’aquesta manera, disminuir-ne la predació. Els paranys hauran de ser sempre selectius i es col·locaran bàsicament al juliol.

Des del març fins al juliol es col·locaran alguns paranys per tal de detectar la presència de reines. En els llocs on se’n detecti es podrà fer un reforç amb una bateria de paranys en un radi de 100 metres. De moment, s’han repartit uns 200 paranys que es situen a les zones on s’ha detectat presència de velutines fins ara.  El Departament té a disposició més paranys per repartir entre els apicultors. A més de tots aquests, Agricultura té 90 paranys més per fer seguiment  propi en diverses comarques. En el període de juliol a octubre es realitza exclusivament a prop de les explotacions apícoles que rebin atacs i també on s’hagin detectat nius l’any anterior en un radi d’1 quilòmetre. En aquest període s’actua sobre les obreres que poden capturar abelles de la mel per tal d’alimentar les larves de vespa asiàtica.

Exit mobile version