‘Màgia per conversar’, un nou recurs audiovisual per practicar el català

El magi Eduard Juanola

És una proposta lúdica de suport a l’ús oral de la llengua per als participants del Voluntariat per la llengua i els aprenents de català

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) ha creat una sèrie de vídeos per estimular la conversa en llengua catalana, un nou material de suport a l’aprenentatge que s’adreça a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua (VxL), a l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i a tots els aprenents de català que el vulguin practicar. Es tracta de tres vídeos amb el mag Eduard Juanola fent una sèrie de trucs, a partir dels quals proposa temes d’interès per encetar una conversa.  

La sèrie, que s’emmarca en la campanya de la DGPL i el CPNL “Quan parles fas màgia”, és un material audiovisual de suport al domini de l’ús oral en català, especialment pensat per al foment de la conversa entre les parelles que fan voluntariat lingüístic en línia, modalitat que des de la situació de pandèmia s’ha convertit en l’única opció per als participants. Els vídeos formen part de la col·lecció “Màgia per conversar” i es difondran amb l’etiqueta #MàgiaxConversar per animar els usuaris a compartir-los. El nou recurs complementa altres materials de foment de la conversa com la col·lecció “Parlem tu i jo” , “Llegir per parlar, llegir per aprendre” i “Temes per parlar”.

Propostes del Projecte Èlia  

La col·lecció de vídeos “Màgia per conversar” és una de les accions dutes a terme arran de les propostes sorgides del projecte Èlia (Estratègies de Llengua i Aprenentatge), que va posar de manifest la necessitat de disposar de materials didàctics breus i autònoms, en format audiovisual i d’accés digital, per facilitar l’aprenentatge en general, i especialment per incentivar-ne la pràctica de la llengua oral. Les tres càpsules poden utilitzar-se com a punt de partida de les converses entre voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua, com a material complementari per a l’alumnat del CPNL i també per als aprenents autodidactes. 

El programa Voluntariat per la llengua

El programa Voluntariat per la llengua (vxl.cat), que és de la Direcció General de Política Lingüística i està gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística, consisteix a practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària, que parla català fluidament, i una persona aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.
Aquest programa enguany ha superat les 150.000 parelles des que es va iniciar el 2003.

Consorci per a la Normalització Lingüística  

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), creat el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona, està format actualment per 136 administracions públiques i disposa d’una xarxa territorial de 22 centres de normalització lingüística i més de 140 punts de servei. El CPNL està adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística.  

L’objectiu central del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. El treball en xarxa i el compromís dels diferents ens que en formen part, i de les institucions que hi col·laboren, fan del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.

 

Exit mobile version