Cinema a la Fresca

Maig, el mes de la riquesa megalítica a Roses

Maig Megalític de Roses
Moment de la presentació del Maig Megalític de Roses

El patrimoni megalític torna a prendre protagonisme durant el mes de maig

Maig Megalític de Roses
Moment de la presentació del Maig Megalític de Roses

Amb l’arribada del maig, Roses torna a unir-se a la celebració del Maig Megalític, iniciativa impulsada per les associacions APNACC i GESEART que promou i valoritza l’important megalitisme altempordanès.
L’organització de la XIX Festa Megalítica, prevista pel 17 de maig i de la XIV “Passejada Dòlmens a la llum de la lluna”, el dia 29 de maig, són els actes previstos a Roses.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor de Cultura, Marc Danés, i el president dels Amics dels Parcs Naturals de l’Albera i Cap de Creus (APNACC), Sebastià Delclòs “Pitruc”, han estat els encarregats de presentaraquest matí la programació d’activitats previstes durant aquests dies a Roses. Delclòs ha destacat “la riquesa megalítica de la comarca de l’Alt Empordà, que amb més de 160 megàlits, representa més del 25% del conjunts megalítics de tota Catalunya”. Danès ha assenyalat que “a Roses s’està treballant per posar en valor el seu conjunt megalític i donar la importància que té en el patrimoni natural i històric de la Vila”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha remarcat que “hem senyalitzat 3 rutes megalítiques i està previst fer-ho en 10 rutes més en una clara aposta per una vessant de la promoció turística de Roses”

El programa d’activitats s’iniciarà el proper diumenge 17 de maig, amb la dinovena edició de la Festa Megalítica- Memorial Lluís Vidal. El punt de trobada dels participants serà la Ciutadella de Roses (9 del matí), des d’on tindrà lloc la sortida amb el tren Roses Exprés fins al Cap Norfeu. Un cop allà, s’iniciarà la tornada caminant pel camí de ronda, visitant diversos punts de la ruta megalítica de la població. L’arribada està prevista als volts de la 6 de la tarda, també a la Ciutadella, on s’oferirà un berenar per a tots els participants.

La segona cita tindrà lloc el divendres 29 de maig, amb la realització de la XIV passejada “Dòlmens a la llum de la lluna”. Una oportunitat única que permet, a través d’un tranquil recorregut d’aproximadament una hora i mitja de durada, descobrir els dòlmens i menhirs de Roses des d’una perspectiva nocturna. El punt de trobada serà novament la Ciutadella (22 h), des d’on el tren turístic portarà els assistents fins a la base de Pení, punt de sortida del recorregut a peu. L’arribada de la passejada està prevista al Mas Marés als volts de les 12 de la nit, des d’on el tren tornarà a traslladar als participants a la Ciutadella. Un cop finalitzada l’activitat, s’oferirà un ressopó.

La celebració del Maig Megalític està plenament consolidada a Roses, i permet als ciutadans del municipi i comarca prendre consciència del valor dels monuments prehistòrics rosincs, on els diferents dòlmens i menhirs formen part dels Bens Culturals d’Interès Local o Nacional.

Els actes del Maig Megalític a Roses estan organitzats per l’Ajuntament de Roses, l’associació APNACC: Amics de l’Albera i Cap de Creus, GESEART (Grup Empordanès per a la Salvaguarda i Estudi de l’Arquitectura Rural i Tradicional) i el Centre Excursionista de Roses Cabirols.