‘Mar, Salut i Benestar’ l’exposició a Roses que mostra el beneficis del mar, però també els perjudicis a causa de l’home

Diferents moments de la inauguració de l’exposició ‘Mar, Salut i Benestar’

‘Mar, Salut i Benestar’ és una exposició, de caràcter itinerant, de la Càtedra Oceans i Salut de Roses que visualitza com influeix el mar en els éssers humans

Càtedra Oceans i Salut
Diferents moments de la inauguració de l’exposició ‘Mar, Salut i Benestar’

El fet que el director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela, el Patró Major de la Confraria de Pescadors, Antoni Abad, la subdirectora de Política Marítima, Rosario Allué, Montse Mindan i Francesc Giner en les seves funcions d’alcaldessa i regidor de Cultura fossin presents el passat dimecres al Centre Cultural de Ca l’Anita per inaugurar l’exposició ‘Mar, Salut i Benestar’ de la Càtedra Oceans i Salut, acompanyant al director de la càtedra, Josep Lloret, dona fe que aquesta mostra és d’una especial rellevància. Superior a qualsevol altra pel que representa per a la salut, però també del futur de l’home com a espècie.

Lloret, l’últim en intervenir en els parlaments va ser el més explícit del que es pot veure en aquesta exposició explicant que a la mostra ‘Mar, Salut i Benestar’ “es troben diferents temes que tracten dels beneficis, però alhora dels riscos procedents del mar”.  Que el mar porta beneficis com  “l’Omega 3 o els nous medicaments que s’estan elaborant a partir de microorganismes marins per curar malalties com el càncer, per exemple, i els beneficis que comporta la realització d’activitats recreatives que són font de benestar, de salut emocional i mental a part de física”.
“Aquesta és la part bona”,
va subratllar el director de la Càtedra Oceans i Salut, “però en aquesta exposició també podem veure la part dolenta, i és el que ens produeix el mar de manera natural com les algues tòxiques, els paràsits dels peixos i els contaminants que estan creixent de manera desbordada a causa de la incidència de l’home”.

Moment de canvi climàtic

Josep Lloret va afirmar que vivim en un moment de canvi climàtic i “és ara quan les administracions i el sector de la pesca, a part de la ciutadania tenen molt a dir per fer un canvi de rumb d’última hora, perquè estem en un moment clau, d’emergència climàtica, i aquesta exposició el que intenta és convèncer a la gent sobre això”.

En el context de l’exposició, el director de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela va afirmar que “la Càtedra Oceans i Salut és capdavantera al nostre país de la relació de la societat amb el mar, que ara s’està obrint camí internacionalment, i que és veure el mar, no només com una font d’economia, sinó com una font de benestar”. I en aquest sentit, Tudela va desvetllar que des de la direcció de Pesca “hem impulsat una estratègia marítima ‘Visió 2030’, amb la qual hem volgut defugir que tingui una visió exclusivament econòmica, hi incorpori l’àmbit de la millora de qualitat de vida de la ciutadania, i aquesta és, precisament, la missió d’aquesta càtedra”.

El Patró Major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, va assenyalar que a l’exposició  hi ha reflectida “un munt de feina per arribar a tenir una mar sana, i el nostre col·lectiu és molt conscient del perquè hem de tenir una mar sana, i en aquest sentit la pesca catalana porta a terme un munt de mesures que dubto que a tota la mediterrània algú faci tot aquest paquet de mesures que fan els pescadors catalans per arribar a tenir una mar sana”.

Per la seva part, Rosario Allué, com a membre del comitè assessor de la Càtedra Oceans i Salut va destacar la gran quantitat de col·laboradors que té la càtedra “que representen a tots els sectors econòmics i científics, i aquesta col·laboració i sinergies entre tots els implicats és el que donarà uns fruits i els èxits que tots esperem, i que de moment s’està demostrant”.

Durant de l’acte d’inauguració de la mosta ‘Mar, Salut i Benestar’, Sergi Tudela, com a màxim representant de l’Estratègia Marítima de Catalunya va fer entrega a Josep Lloret d’una distinció a mena de reconeixement per a la creació de la Càtedra Oceans i Salut.

‘Mar, Salut i Benestar’

Experts en biologia marina, medicina, salut, veterinària i ciències socials, molts dels quals pertanyen a universitats, centres de recerca, hospitals, administracions i ONGs de Catalunya, han col·laborat amb la Càtedra Oceans i Salut Humana en l’exposició ‘Mar, Salut i Benestar’ que descobreix els lligams que existeixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones.

La mostra, que és de caràcter itinerant es podrà visitar fins al dia 16 de juny a Roses, per visitar posteriorment altres poblacions

Exit mobile version