Mes de paraules

No em ratllis! obre el debat sobre el consum de drogues entre l’alumnat de 2n d’ESO de Roses

Debat No em ratllis! sobre el consum de drogues
Un moment del debat celebrat aquest matí al Teatre Municipal de Roses / Foto: Ajuntament de Roses

No em ratllis! és una activitat de teatre fòrum que complementa i estimula els programes destinats a la informació, la prevenció i la sensibilització de les conductes de risc associades als consums de drogues

Aquest matí els alumnes de 2n d’ESO dels instituts Illa de Rodes, Cap Norfeu i Centre Escolar Empordà, han assistit a la representació de l’obra de teatre social “No em ratllis”, de la Companyia Teatracció. Aquesta activitat, programada per l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Roses, complementa el tallers de prevenció de conductes de risc que el psicòleg Narcís Heras i Mossos d’Esquadra porten a terme als instituts.

Un total de 265 alumnes han assistit a les dues representacions que han tingut lloc al Teatre Municipal de Roses al llarg del matí. No em ratllis! és una activitat de teatre fòrum que complementa i estimula els programes destinats a la informació, la prevenció i la sensibilització de les conductes de risc associades als consums de drogues. Per a Marc Danés, regidor d’Ensenyament, “informar als joves sobre els riscos del consum de drogues d’una manera dinàmica, participativa i amb el seu llenguatge ens permet copsar la seva atenció i fer que aquestes jornades tinguin els fruits que tots volem: evitar que els joves de Roses i la comarca caiguin en el consum de drogues amb totes les problemàtiques socials que aquest consum comporta”.

L’activitat consta de dues parts que es complementen entre si. Una primera on es representen les vivències, els pensaments i els records de tres joves que estan en un parc un divendres per la tarda plantejant-se què fer amb el seu temps lliure. A partir d’aquí, s’introdueixen diferents situacions on es planteja la problemàtica del consum de diferents drogues (marihuana, alcohol, begudes energètiques i MDMA) i els riscos associats, convidant al públic a reflexionar sobre els interrogants suscitats.

En la segona part, s’obre el debat teatral en què es convida al públic a participar activament per resoldre una situació en la qual els personatges entren en conflicte (un d’ells ha begut alcohol i vol portar a l’altre en moto per anar de festa…). Els actors dinamitzen el debat en torn a la negociació en front de la realitat dels riscos que comporta el consum d’alcohol i la conducció d’un vehicle.

Prèviament a les representacions i debats que han tingut lloc avui, l’alumnat ha preparat les temàtiques a les aules, on també realitzaran un treball posterior en tutoria.