Mes de paraules

Parc Tramuntana: “La legislació de l’eòlica marina hauria de posar el territori al centre”

Parc Tramuntana
Carlos Martin, CEO de BlueFloat Energy, durant la seva intervenció al Congrès eòlic marí de Bilbao

Carlos Martin, CEO de BlueFloat Energy, una de les dues empreses impulsores de Parc Tramuntana, reivindica a Bilbao, durant el congrés de referència a nivell estatal, la necessitat d’impulsar la transició energètica amb diàleg, consens, participació ciutadana i retorn al territori

Parc Tramuntana, el projecte d’energia eòlica marina flotant dissenyat per a l’Empordà, ha presentat aquest dimarts el seu model diferencial d’implementació de renovables al I Congrés Eòlic Marí, l’esdeveniment de referència del sector a nivell estatal que organitza aquesta setmana l’AEE (Associació Empresarial Eòlica) a Bilbao.

Carlos Martin, CEO de BlueFloat Energy – una de les dues empreses impulsores de Parc Tramuntana juntament amb SENER Renewable Investments – ha remarcat la importància que les futures subhastes públiques de l’eòlica marina, a partir del marc legislatiu que haurà de desenvolupar el Ministeri per a la Transició Ecològica, tinguin en compte criteris socioeconòmics:

“Els projectes d’eòlica marina flotant només seran totalment sostenibles si ho són tant a nivell econòmic com a nivell social i ambiental. Volem que la transició energètica sigui justa, que compti amb la veu i la participació del territori, per tal d’impulsar-la conjuntament i millorar la qualitat de vida de les comunitats locals”, va assenyalar Martin.

Moment clau per a l’eòlica marina

El desenvolupament de l’eòlica marina a Espanya ha entrat en la seva fase decisiva: al llarg de les properes setmanes està previst que el Ministeri per a la Transició Ecològica publiqui definitivament els POEM (Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim), decretant quines zones son hàbils per al desenvolupament d’aquesta tecnologia. L’esborrany dels POEM, fet públic l’estiu passat, contemplava la zona del Golf de Roses com a prioritària per a l’eòlica marina.

Un cop s’aprovin els POEM, el Ministeri preveu definir el marc legal i els criteris de les subhastes públiques de l’eòlica marina, per tal de poder assolir l’objectiu establerts: tenir instal·lats 3 GW d’eòlica marina arreu de l’estat l’any 2030.

Segons Carlos Martin, “l’eòlica marina representa una magnífica oportunitat per impulsar la transició energètica amb consens, generant valor en els diferents territoris. Per aconseguir-ho, la legislació de l’eòlica marina a Espanya hauria de posar el territori al centre, fomentant que els promotors impulsin el diàleg des de bon començament amb els diferents actors de les zones d’implementació de projectes, garantint la seva integració, retorn i estabilitat a llarg termini”.

Parc Tramuntana, el model a seguir

El projecte de Parc Tramuntana va ser el gran protagonista de la compareixença de Carlos Martin. Ubicat a 24km del Golf de Roses, amb una capacitat instal·lada de 500 MW – equivalent al 45% del consum elèctric actual de tota la demarcació de Girona – Parc Tramuntana és una referència pel seu procés de diàleg obert i permanent amb el territori.

Entre els acords i mesures més destacades, Martin ha exposat la reducció del nombre d’aerogeneradors i l’allunyament (un 40%) de la costa per reduir l’impacte visual del parc; la seva ubicació sobre una zona de veda definida pel sector pesquer; el soterrament de la línia d’evacuació elèctrica (tant en el traçat marí com terrestre) per assegurar la compatibilitat d’usos; o les mesures de participació econòmica de la ciutadania (crowdfunding) i del teixit empresarial i industrial de l’Empordà.