Mes de paraules

Pedro Sánchez proposarà demà al Consell de Ministres concedir l’indult als nou condemnats en el judici del procés

Indult per als nou condemnats en el judici del procés
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció al Gran Teatre del Liceu de Barcelona

El president Pedro Sánchez comprèn que una part de la societat s’oposi a aquesta mesura de gràcia, però es mostra convençut que “obrirà el camí a la reconciliació i el retrobament” i “ens donarà a tots la possibilitat de començar de nou i de fer-ho millor aquesta vegada

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat avui que, “pensant en l’esperit constitucional de concòrdia”, proposarà demà al Consell de Ministres concedir l’indult als nou condemnats en el judici del procés que estan a la presó.

En una Conferència en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, sota el títol “Retrobament: un projecte de futur per a tota Espanya”, Pedro Sánchez ha assegurat que “estem on estem” i “podríem continuar amb el memorial dels greuges, podríem tornar als retrets, recrear-nos en els problemes, buscar noves causes o més culpables” i seguir amb la “discòrdia”, o “dedicar el nostre temps i totes les nostres energies a resoldre el problema i apostar per la concòrdia, que significa, literalment, amb cor. I això és el que el Govern d’Espanya ha decidit: afrontar el problema i buscar la concòrdia”.

El cap de l’Executiu va dir ser conscient que hi ha persones contràries a aquesta mesura i va assegurar “respectar” les seves raons. “Comprenc a la part de la societat catalana i espanyola que s’oposa a la concessió d’aquests indults: persones que es van veure afectades en la seva vida quotidiana, en el treball, en la família, amb els amics, pels fets jutjats en la causa del procés”, però “també els qui donem suport a la mesura dels indults tenim raons– va apuntar-, en les quals pesen més les expectatives de futur que els greuges del passat. I en la balança de les decisions polítiques, el futur ha d’importar més que el passat”.

Per això, va insistir que, fins i tot comprenent els motius del rebuig, “el Govern ha optat per obrir passo a la reconciliació, al retrobament” i es va mostrar convençut que aquesta mesura de gràcia “obrirà aquest camí i ens donarà a tots la possibilitat de començar de nou i de fer-ho millor aquesta vegada”. “En els pròxims dies, la democràcia espanyola farà un gran pas perquè es produeixi aquest retrobament que és necessari i és urgent”, va sentenciar.

Un missatge al conjunt de la societat catalana i espanyola

Sánchez va recordar que l’indult és una mesura plenament legal i constitucional, que la llei autoritza en raó fonamentada d’equitat, justícia o utilitat pública.

En aquest punt, va anunciar que “la raó fonamental d’us indults que ens disposem a aprovar és la seva utilitat per a la convivència”. “Estic convençut que treure a aquestes nou persones de la presó, que representen a milers de catalans, és un rotund missatge de la voluntat de concòrdia i convivència de la democràcia espanyola”, va subratllar.

Així, ha insistit que els indults “són un missatge dirigit, no sols a aquestes nou persones que van assumir les conseqüències legals dels seus actes des del primer dia”, sinó que es dirigeix “al conjunt de la societat catalana i espanyola i d’aquí la seva clara utilitat pública”. “És un missatge, sobretot, per a milers i milers de persones que les van secundar i que se senten solidàries amb el seu destí” i, més encara, “per a milers i milers de persones que van discrepar de la seva conducta, però que estimen que ja és suficient el càstig que van rebre. Amb aquest acte traiem materialment de la presó a nou persones, però sumem simbòlicament a milions i milions per a la convivència”, va remarcar.

Si hi ha hagut un moment per a unir-nos és aquest

Durant la seva intervenció, Sánchez va insistir que “el Govern d’Espanya farà el pas ara”, perquè “si hi ha hagut un moment per a unir-nos és aquest. Aquest és el moment”. I ho és, al seu judici, per tres raons fonamentalment: en primer lloc, “perquè ha conclòs la via judicial amb una sentència ferma del Tribunal Suprem als líders del procés, conseqüència dels esdeveniments de setembre i octubre de 2017”; en segon lloc, “perquè el Govern està obligat a tramitar i donar resposta a les peticions de gràcia formulades des de diversos àmbits de la societat civil” i, en tercer lloc, “perquè el paisatge que ens ha deixat la pandèmia ens ha transformat” i “ens ha recordat fins a quin punt ens necessitem els uns als altres”.

Encara que “el Govern d’Espanya farà el pas ara”, el president va recordar que “la voluntat no ve d’ara” i ja en el seu discurs d’investidura, el 4 de gener de 2020, va anunciar que “el Govern treballaria per a superar el conflicte polític a Catalunya” i va dir que “el diàleg seria una prioritat absoluta per a aconseguir fórmules d’enteniment i de trobada”. “I això és justament el que estem fent: complir amb el nostre compromís i obrir passo a la política”.

En la seva opinió, “el cost social de mantenir la situació en la qual ens trobem és alt, és prohibitiu. La societat catalana, tota Espanya, no pot permetre-li-ho, per més que a alguns aquesta perspectiva els resulti atractiva”.

Una unió que es basi en el respecte, el sentiment i l’afecte

En un altre moment de la seva intervenció, Pedro Sánchez va dir encapçalar “un Govern i un partit polític que recolzen sense fissures la Constitució democràtica; un Govern que advoca inequívocament per una comunitat de ciutadans lliures i iguals en drets i deures que acorden conviure sota les mateixes normes. Un Govern que creu genuïnament en la unió d’Espanya, que defensa la unió de tots els espanyols i que assumeix la diversitat territorial d’Espanya amb orgull, com a part de la seva força”, va subratllar.

En aquest sentit, va ressaltar que “és poderosa la unió que reposa en la Llei, però és encara més poderosa la unió que es basa en el respecte, el sentiment i l’afecte. Aquesta és la unió que avui busquem, la unió que necessitem avui, aquí i ara. I aquesta unió és encara més forta quan se sosté en un projecte comú. I aquesta és la meva idea i el meu projecte per a Espanya”.

Un nou projecte de país

El cap de l’Executiu ha deixat clar que, una vegada fet el primer pas amb la concessió dels indults, “no esperem que els qui defensen la independència abandonin els seus ideals, perquè tampoc renunciarem mai als nostres els qui defensem la unió. L’única cosa que exigim és que els uns i els altres ens atinguem al pacte constitucional. Fora de la lleialtat i de la legalitat democràtica no hi ha espai per a la política”.

Al seu judici, “no es tracta, per tant, de predir les conseqüències, ni d’anticipar el comportament dels uns i els altres en el tauler del joc polític. Es tracta d’oferir a la ciutadania, després de tants anys de paràlisis, una ruta oberta per on puguem avançar tots junts i juntes”.

I la proposta del Govern d’Espanya és “donar pas a un nou projecte de país”, va anunciar Sánchez. “Que sigui la unió l’instrument del gran canvi social i econòmic que exigeix Catalunya, Espanya i Europa en els pròxims anys”. Per a això -va afegir- fan falta uns valors comuns de convivència, que existeixen; una circumstància propícia, que també es dona, amb l’acord europeu de recuperació, i l’esperit de diàleg i concòrdia de la nostra Constitució.

“Ha arribat la gran oportunitat -va afegir- de resoldre molts dels problemes estructurals que porten condicionant el progrés econòmic i social de Catalunya i d’Espanya. És l’oportunitat de començar a construir junts el nou país que llegarem a les futures generacions”. “Perquè no concebo una nova Espanya sense una nova Catalunya al capdavant. No concebo Espanya sense Catalunya. Com tampoc Catalunya es pot entendre sense la resta d’Espanya. Aquesta és la meva més ferma aposta, la que tinc l’honor de representar avui aquí davant la societat civil catalana”.

Finalment, Sánchez va assegurar que aquest desafiament davant el qual ens trobem exigeix “totes les forces possibles perquè, d’aconseguir-lo, tots i totes sortirem beneficiats”. “Sabem que la unanimitat és impossible, però la divisió i l’enfrontament no faran una altra cosa que arruïnar-nos a tots i espatllar el futur dels nostres fills. Per això, hem d’aconseguir, si no la unanimitat, sí la unió d’una gran majoria de futur i convivència a Catalunya i en el conjunt d’Espanya”.

“Demà podem canviar la vida de nou persones, i espero també que comencem a canviar la història de totes i tots”, va concloure.