El programa Leader ha subvencionat 10 empreses de l’Alt Empordà que invertiran 600.000 euros en millorar negocis

Programa Leader a l'Alt Empordà
Moment de la presentació del balanç del programa Leader a l'Alt Empordà

Aquesta iniciativa de dinamització econòmica dels municipis rurals es gestiona des d’ADRINOC a través del Consell Comarcal

Programa Leader a l'Alt Empordà
Moment de la presentació del balanç del programa Leader a l’Alt Empordà

El Consell Comarcal va fer balanç ahir de l’última convocatòria d’ajuts, corresponent a l’exercici del 2016, que en el cas de l’Alt Empordà va suposar rebre un total de 22 sol·licituds, de les quals finalment 10 d’elles obtindran ajut Leader. Aquests projectes representaran una inversió privada de 600.690,64€ i un ajut de 198.271,28€, a més de la creació de 10 nous llocs de treball.

El programa Leader és una actuació del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i del Departament d’Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya destinada a donar suport al desenvolupament econòmic i empresarial de diversos territoris rurals. En el cas de l’Alt Empordà, la seva gestió la realitza l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) que és una entitat sense ànim de lucre i que, entre els seus integrants, hi figura el Consell Comarcal.

El president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, va destacar durant la presentació d’aquest balanç que “durant la convocatòria del 2016 es van rebre un total de 22 sol·licituds, de les quals 13 corresponien a projectes de creació d’empreses i nou a projectes de millores empresarials. Un cop aplicats els criteris tècnics de selecció, un total de 10 empreses van rebre l’ajuda. Des del Consell hem ajudat a promoure aquesta iniciativa ja que forma part d’un dels nostres objectius prioritaris de mandat que és la generació d’activitat econòmica i la creació de llocs de treball”.

Les activitats econòmiques que representen els projectes subvencionats estan relacionades amb veterinària, activitats eqüestres, turisme rural, comercialització d’experiències turístiques, perruqueria, pàdel, empresa d’olis essencials, arts plàstiques, interpretació d’energies renovables i campament juvenil.

A l’Alt Empordà els municipis en territori Leader són els 39 següents: Agullana, Albanyà, Bàscara, Biure, Boadella i les Escaules, Borrassà, Cabanelles, Cantallops, Capmany, Cistella, Darnius, Espolla, Garrigàs, Garriguella, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pau, Pontós, Rabós, Riumors, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Sant Miquel de Fluvià, Siurana, Terrades, Torroella de Fluvià, La Vajol, Ventalló, Vilajuïga, Vilamacolum, Vilamaniscle, Vilanant i Vilaür.

Inicialment, un total de 25 poblacions de la comarca formaven part del territori Leader, però després de les al·legacions presentades pel Consell Comarcal  de l’Alt Empordà se n’hi van incorporar 14 més. En aquest sentit Ferran Roquer ha destacat que “les 22 sol·licituds rebudes procedien de 16 municipis diferents, nou dels quals formaven part d’aquest territori afegit després de la nostra petició. Aquest fet evidencia que l’ampliació era totalment necessària i lògica des del punt de vista del reequilibri territorial que és un dels objectius del programa Leader”.

Nova convocatòria d’ajuts

Aquesta setmana ha sortit publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOG) la nova convocatòria d’ajuts Leader. Aquests ajuts estan adreçats a microempreses i PIMES de 75 municipis rurals de l’Alt Empordà, la Garrotxa, Osona, el Pla de l’Estany, la Selva i el Gironès, i permeten obtenir fins a un 40% de subvenció a fons perdut d’inversions per a la creació, millora o ampliació de negocis. Les empreses que s’hi vulguin acollir ho podran fer fins al proper dia 16 de gener de 2017, data en què finalitza el termini per a presentar les sol·licituds.

Per la seva part el vicepresident del Consell Comarcal i d’ADRINOC, Joaquim Felip, va explicar que “la convocatòria d’enguany compta amb un pressupost aproximat de 670.000€. A partir d’aquest moment convidem les empreses que estiguin interessades a rebre informació més detallada i que es posin en contacte amb l’equip tècnic de l’entitat, que a l’Alt Empordà es troba a la seu del Consell Comarcal, per tal de poder accedit a aquestes ajuts”, destacant Felip que “a banda d’aquestes ajudes directe, el programa Leader desenvolupa projectes de cooperació que poden afavorir de forma molt més àmplia l’economia del territori. En el cas de l’Alt Empordà estem treballant en el foment del coneixement de les construccions de pedra seca, com a destinació turística d’interès cultural, i en una iniciativa de desenvolupament d’activitats eqüestres des del punt de vista turístic, esportiu, social i terapèutic”.

Amb l’objectiu de donar a conèixer a totes les empreses del territori els detalls d’aquesta nova convocatòria, els propers dies es duran a terme diverses jornades informatives. La primera s’ha fet aquest matí a la seu del Consell Comarcal. Dimarts vinent s’anirà a Cistella, el dia 30 de novembre a Garriguella i el dia 15 de desembre a Sant Llorenç de la Muga.