Cinema a la Fresca

Projecte pioner per una possible futura Denominació d’Origen de l’Alga de Roses

Roses inicia un projecte pioner de cultiu d’algues (enciam de mar) a les instal·lacions de la piscifactoria de la Confraria de Pescadors amb l’objectiu d’obrir una nova línia de negoci i potenciar els productes elaborats a base d’algues marines,  una proteïna alternativa molt ben valorada pel mercat actual

Ahir divendres, es va portar a terme la primera prova pilot del projecte Algues de Roses, una proposta pionera a Catalunya sobre cultiu de macro algues a mar obert que es desenvolupa, per primera vegada, en unes instal·lacions d’aqüicultura, concretament de la Confraria de Pescador de Roses. Mai s’havia introduït un cultiu així en una piscifactoria, el que s’havia fet anteriorment era la prova d’un cultiu d’algues en muscleres, però no en bancs de peix.
Aquesta prova pilot va consistir en la col·locació de 100 metres de cordes en 20 rèpliques de 5 metres (imatge de dalt) a les instal·lacions d’aqüicultura (piscifactoria) de la Confraria de Pescadors amb l’objectiu d’analitzar al detall l’ecosistema i fer el seguiment de creixement de les algues. Al capdavant del projecte Algues de Roses hi ha la tècnica ambiental, Mariona Alabau Peira, que va explicar que “és una iniciativa pionera al Mediterrani català i tot el litoral espanyol que ens permetrà diversificar no només la pesca sinó també la font la proteïna per consum d’alimentació humana i animal, així com assolir una sobirania alimentària al mateix temps que estem proveint de serveis ecosistèmics que complementen l’aqüicultura en piscifactoria”.
Per la seva part, el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses i president de la Federació Nacional Catalana de Pescadors , Antoni Abad, va assenyalar que aquest projecte “és una bona iniciativa per a la Confraria, ja que en pot sortir una línia de negoci molt profitosa i, inclús, pot esdevenir una activitat paral·lela com ara un maridatge de llobarro de la Badia de Roses i enciam de mar, i si a mé, podem tenir una alga amb la Denominació d’Origen pot ser un compendi d’accions que ens donen valor afegit”.

La tècnica del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava, Judit Pagès, va assenyalar “la importància d’impulsar projectes que fomentin l’economia blava i al mateix temps promoguin la sostenibilitat”.

Ronyó del mar

Així mateix, el patró major va afirmar que “segons la informació que ens fan arribar els científics i tècnics l’alga fa les funcions del ronyó de mar, en depurar l’aigua del seu voltant”.

Denominació d’Origen de l’Alga de Roses
Javier Cremadas amb el fil d’alga (enciam de mar) enrotllat en una tauleta i cultivat a La Corunya que es va penjar sota l’aiuga a la piscifactoria

Algues de Roses és un cultiu multitròfic que té com a objectiu futur elaborar productes fets a base d’algues marines (enciams de mar), una proteïna alternativa molt ben valorada per a la restauració i la societat actual. “És un tipus d’alga que s’utilitza molt en l’alimentació humana, la llavor de la qual es va extreure d’aquí de Roses per cultivar-la a la nostra empresa a La Corunya i amb la que vam confeccionar un fil de sembra que s’ha posat al seu lloc d’origen, la Badia de Roses”, va explicar el catedràtic de la Universitat de La Corunya i representant de l’empresa Phycosem, que elabora la llavor de les algues a La Corunya, Javier Cremadas.

Així mateix, Algues de Roses és un projecte d’economia blava i sobirania alimentària, ja que la seva introducció complementa la circularitat de l’ecosistema de la piscifactoria. Aquest 2023 el projecte entra en la fase 1 i el propòsit és estudiar l’impacte que tindran les aigües de la piscifactoria en les línies d’algues.

Cal destacar que el projecte compta amb el suport i finançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) a través dels ajuts GALP 2023 (Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava) i la Confraria de Pescadors de Roses.