Projecten convertir les Medes en les primeres illes productores d’energia renovable a la Mediterrània

Les Illes Medes podrien abastir d'electricitat a més de 2.000 llars a Catalunya

El projecte MEDESCAT, inspirat en les “illes energètiques” que s’estan dissenyant a Dinamarca i que contribuiria a situar Catalunya com a pionera en Economia Blava, és considerat “com una oportunitat per combatre el canvi climàtic” pels científics Josep Lloret i Antonio Turiel, tot i no tenir clar que els seus beneficis siguin tan amplis com asseguren els seus promotors   

Un nou projecte d’energia renovable, anomenat MEDESCAT, va ser presentat ahir a la Sala SUF de Roses pels representants dels seus promotors, un consorci integrat per dues empreses d’energies renovables, Japan Renewable Enrergy Corporation i la xinesa Windey. Es tracta d’un projecte que complementaria els parcs eòlics marins que es volen implementar al Golf de Roses, el qual “estaria format per conjunts de turbines eòliques i plaques solars que es construiran sobre les Illes Medes i a la seva zona marítima adjacent, i que permetrà generar molta més energia renovable a Catalunya que la que produeixen altres parc eòlics marins projectats” van afirmar els promotors, durant la presentació.
El projecte s’inspira en les “illes energètiques” que Dinamarca ha dissenyat a la Mar del Nord per contribuir a la transició energètica del país.

Les 10 turbines projectades a terra tindrien una alçada de 165 metres, mentre que les 25 turbines projectades a mar, de 280 metres, serien del tipus flotant i anirien ancorades al fons marí amb un sistema de catenàries, cadenes i àncores d’acer ecològic (produït amb energia verda) de grans dimensions.
Les plaques solars s’instal·larien tant a terra com al mar, en aquest cas en l’espai que quedaria lliure entre les pròpies turbines i que anirien també ancorades al fons, una idea que ja s’està experimentant a la Mar del Nord en el marc de dos projectes de recerca finançats per la Comissió Europea.

El conjunt de la instal·lació produiria electricitat per a més de 2.000 llars catalanes, ja que el projecte MEDESCAT també preveu una ampliació, amb una estructura artificial, de l’illa Meda Gran, que permetria, a més de la instal·lació d’una part de les turbines i plaques solars,  la construcció d’una planta de producció d’hidrogen que aprofitaria l’energia renovable generada per les turbines i les plaques solars per produir, així mateix, hidrogen verd.
En una segona fase, aquesta planta es connectaria al tub submarí que uniria Espanya i França i que impulsa la Comissió Europea per a exportar hidrogen cap a Europa.
Segons els promotors, el projecte contempla l’ampliació del port de l’Estartit. Primer, per tal de donar cabuda als vaixells tant durant el temps de construcció del projecte com del posterior manteniment de les turbines i les plaques solars. Segon, per encabir un gran dipòsit de petroli per abastir aquests vaixells i, tercer, per ubicar uns barracons on viurien els més de 100 enginyers i operaris que vindrien, d’arreu del món, per treballar en la construcció.
Finalment, l’ampliació del port de l’Estartit també contempla la ubicació de 40 punts de recàrrega elèctrica per a cotxes (dels quals 30 serien fabricats específicament per la marca Tesla de vehicles), 10 punts de recàrrega per a iots i motos aquàtiques i 1 punt de recàrrega per a vaixells de pesca artesanal quan la Confraria de Pescadors hagi electrificat tota la seva flota pesquera.

Segons els representants dels promotors de l’esmentat consorci japonès-xinès, “el MEDESCAT és una gran oportunitat energètica i econòmica perquè permetria conservar millor les espècies vulnerables de la zona com el mero, el corball o el corb marí emplomallat”, per afegir que “al mateix temps, seria un revulsiu per a la pesca i el turisme local”, tal i com succeeix també a Dinamarca, país d’una dimensió similar a Catalunya.

Així mateix, els mateixos promotors del consorci japonès-xinès asseguren que “el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya recolza aquest projecte en considerar-lo estratègic per a la independència energètica i la sobirania de Catalunya, i perquè posicionaria el país en un referent de l’Economia Blava a Europa”.

Les administracions de Catalunya i estatal veuen el projecte amb bons ulls

Assabentada prèviament del projecte, des de la Generalitat destaquen que és un projecte que beneficiaria al territori i que permetrà convertir el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter en una gran illa energètica de les renovables, la qual cosa maximitzaria el potencial de les zones protegides Natura 2000 per mitigar els efectes del canvi climàtic.

Per la seva banda, el Ministeri de Transició Energètica creu que el projecte podria optar als fons Next Generation de la Unió Europea mitjançant futures convocatòries del Programa RENMARINAS DEMOS del propi Ministeri.

Biòlegs i científics no descarten, en principi, poder implementar aquest projecte d’eòlica marina

Els científics consultats per ViladeRoses veuen el projecte “com una oportunitat per combatre el canvi climàtic”, tot i que no tenen clar que els beneficis “siguin tan amplis tal i com assenyalen els seus promotors”, han afirmat el biòleg marí de Roses, Josep Lloret, i l’oceanògraf físic, Antonio Turiel. En aquest sentit, l’ex-director de la Càtedra Oceans de Roses i investigador del CSIC, afirma que “caldrà avaluar exhaustivament si el MEDESCAT pot afectar la integritat ecològica del Parc Natural, ja què l’illa energètica podria afectar els hàbitats marins i les espècies vulnerables del parc”,mentre que per la seva part, Turiel, també investigador del CSIC, assenyala que “no se sap d’on trauran els materials per fer aquest gran projecte energètic”.

Associacions ecologistes alerten que és un projecte incompatible

Algunes entitats ecologistes com l’IAEDEN-Salvem l’Empordà i l’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord han alertat que aquest nou megaprojecte a la Mar de l’Empordà és incompatible amb la conservació de la biodiversitat i del paisatge, a més d’anar en detriment de la societat local.
Assabentats de la postura en contra del projectes dels ecologistes, els promotors del projecte van assegurar durant la presentació del MEDESCAT, que “hi ha col·lectius formats per acadèmics, experts i comunicadors a favor del desplegament urgent de les energies renovables que ja han avisat que caldrà construir més illes energètiques com el MEDESCAT a Catalunya i Espanya per tal de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”. Així mateix, diferents empresaris i polítics catalans han manifestat a través dels seus comptes de les xarxes socials el seu interès i satisfacció en un projecte que, segons ells, “pot aportar molts beneficis per a tots”.

Es preveu que el MEDESCAT entri en funcionament, com a molt tard, l’any 2025.  

Exit mobile version