Promeses i fets

Parc Natural del Cap de Creus

En la darrera campanya electoral municipal, ERC-Ara Roses, durant la presentació del seu programa «Gestió del Territori», deia: “Els parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i el Cap de Creus són uns dels principals actius de la ciutat. Treballarem per potenciar aquests espais i el seu valor paisatgístic, biològic i geològic amb una aposta clara per a la seva conservació i preservació”.

En la presentació de la candidatura JuntsxRoses es deia :S’ha de pensar, ja i d’una vegada, la possibilitat de tirar endavant expropiacions per fer aparcaments i de com s’ha de gestionar bé aquest Parc Natural” .

I Gent del Poble proposà en el seu programa electoral que l’espai de Punta Falconera fos com un centre d’activitat turística i social, “que sigui la porta  d’entrada del Cap de Creus amb la creació d’un centre de cicloturisme, un altre de senderisme i la creació d’un espai de recepció als visitants del parc natural, de poder encabir taules de formació forestal i mediambiental, i crear una zona de pícnic amb graelles”.

Els fets han sigut posar roques, pals, multes a conductors  i anunciar conjuntament que habilitaran amb expropiacions de terrenys futurs pàrquings com a reacció al desgavell endèmic accentuat, però, aquest estiu per l’efecte “crida” del turisme de proximitat.

El Parc Natural del Cap de Creus va ser el primer parc marítim-terrestre de Catalunya. Va ser creat l’any 1998. Disposa dels seus òrgans rectors i col·laboradors per tal de dur a terme la seva gestió i la seva  protecció a l’empara de la Llei 4/1998 de 12 de març.  I qualsevol acció sobre el Parc, encara que es justifiqui com a reacció d’urgència, s’ha de notificar i cal obtenir l’autorització corresponent, al mateix temps  s’han d’obtenir els informes tècnics i policials. Un bon amic meu gran coneixedor de tot el litoral des del seu caiac em diu: “hem de treballar amb el que ja tenim i tenim les lleis, l’únic que cal fer és fer-les complir”.

Sorprèn enormement que ara les tres formacions unides pel «pacte de Canyelles» abracin com a única solució fer expropiacions – per cert, aquest projecte és dels convergents d’abans, que estava guardat en un calaix – per fer pàrquings i, amb la boca petita, diuen, que més endavant ja faran quelcom per regular els accessos al Parc Natural.

Les solucions per reacció no són la solució, com tampoc és solució fer més  pàrquings  per arribar a cada cala. Si només es pensa en els cotxes, només es trobaran solucions per als cotxes…..i no és això companys, no és això!! 

Josep Maria Martínez
Regidor del PSC Roses