Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del NEUCAT per les nevades que poden afectar cotes baixes aquesta matinada

Fins al moment ha nevat en punts de les comarques de Girona, i no s’han registrat incidències de cap tipus. Més d’una trentena de municipis han posat en prealerta o alerta els seus plans municipals per fer front a les possibles nevades 

alerta_neucatProtecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en fase d’ALERTA el Pla Especial d’Emergències per a Nevades a Catalunya NEUCAT ateses les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que segueixen indicant un risc de nevades abundants a cotes mitjanes i amb menor intensitat a cotes baixes, on habitualment no neva. La previsió marca que la major intensitat de l’episodi es viurà aquesta nit i matinada sobretot al prelitoral de Tarragona i a la Catalunya Central.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, fins ara les precipitacions en forma de neu han afectat aquest matí i migdia molts punts de les comarques de Girona, sobretot del Ripollès (Planoles, Gombren, Ripoll,…) Garrotxa (Vall de Bianya, Sant Feliu de Pallerols,…) i Selva (Sant Hilari Sacalm); però també al Pla de l’Estany (Banyoles) i Alt Empordà (Albanyà i Espolla).

Al llarg de la nit i matinada, sobretot entre la 1 i les 7h del matí, la zona on s’espera que més pugui nevar és la Catalunya Central, comarques interiors de Lleida, el litoral i prelitoral centre i sud de Tarragona i Terres de l’Ebre. De matinada la cota de neu baixarà fins els 200 metres en general, on es podrien acumular fins a 2 cm. Localment podrà nevar fins a nivell del mar.

La previsió també indica que dissabte al matí les precipitacions es retiraran cap al mar i en aquesta retirada és possible que hi hagi precipitacions a nivell del mar.

L’episodi de fred s’allargarà la setmana vinent amb una previsió de baixades molt acusades en els termòmetres. En aquest sentit, avui s’ha emès un avís per fred, ja que entre la matinada i el migdia de diumenge es preveuen temperatures més baixes de l’habitual per aquesta època de l’any.

A banda del fred i la neu, Protecció Civil també ha emès un avís per fort vent demà amb ràfegues que poden superar els 90 km/h a les comarques del Pirineu i Pre-Pirineu. A la comarca de l’Alt Empordà el vent també pot bufar amb intensitat demà i diumenge.

Pel que fa al fort onatge, Protecció Civil de la Generalitat ha posat en prealerta el pla Inuncat. El Servei Meteorològic de Catalunya informa que les onades poden ser superiors a 2.5 metres d’alçada (maregassa) a les Comarques de l’Alt Empordà i Baix Empordà. L’episodi s’iniciarà demà dissabte a les 13:00h i la previsió és que finalitzi el diumenge al migdia.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha informat aquest matí a Ajuntaments, Consells Comarcals, cossos operatius, concessionaris de serveis bàsics (aigua, electricitat, gas, etc.), infraestructures bàsiques (aeroports, autopistes, operadors de telefonia) per tal que prenguin les mesures preventives corresponents. En total s’han realitzat més de 4.000 comunicacions.

Fins al moment, més de 30 municipis de Catalunya han informat al CECAT que han posat en prealerta o han activat en alerta els seus plans d’actuació municipal per fer front a possibles nevades i per tant han activat de forma preventiva els seus dispositius i recursos municipals per respondre als possibles efectes de les nevades.

Els gestors de vies també han disposat preventivament al territori els recursos llevaneus i de distribució de sal per evitar els efectes del gel i la neu prevista per aquesta nit i matinada.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la població que es mantingui atenta a l’evolució meteorològica de cara a adequar la mobilitat i les activitats a l’aire lliure a aquesta situació. Davant la baixada de temperatures, també es demana seguir els consells per evitar accidents per la mala combustió d’estufes i calderes.

Cal que els organitzadors de les activitats de lleure a l’exterior en les zones de risc previstes per demà consultin la previsió meteorològica i comprovin les condicions abans d’iniciar-se l’activitat i, eventualment, aplaçar-les si hi ha una situació de risc.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que no es registren incidències per la neu, i recomana als usuaris que consultin l’evolució de les afectacions derivades de la meteorologia adversa al compte de Twitter @transit i al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm.

Per a la conducció amb neu o gel a la calçada l’SCT recomana:

·        Conduir amb suavitat.

·        No frenar bruscament.

·        Reduir la velocitat per facilitar l’adherència i evitar lliscaments.

·        Augmentar la distància de seguretat.

·        Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.

·        No avançar si no és necessari.

·        Portar les cadenes per si són necessàries.

·        Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d’aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant.

Protecció Civil de la Generalitat també recorda:

  • Fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
  • fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació i del twitter @meteocat
  • Davant la formació de plaques de gel a la via pública, els vianants cal que extremin les precaucions
  • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
  • Consulteu tots els consells de nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades
  • En zones on baixin molt les temperatures cal evitar que les canonades es glacin i rebentin deixant que corri un petit rajolí d’aigua o tapant amb un drap les claus de pas o aixetes
Exit mobile version