Qüestió de Transparència

Avui llegeixo a El Punt Avui, la referència a la nova Llei de Transparència, la que ha de situar Catalunya plenament en un punt elevat del rànquing Transparency International.

Fa pocs dies, l’alcaldessa, Montse Mindan, presentava públicament el nou Portal de la Transparència de l’Ajuntament de Roses, on s’hi podrà consultar en pocs dies tot allò que sigui d’interès ciutadà, també tot el que fa referència al personal inclosos els càrrecs electes, sous, salaris, ingressos i patrimoni.

Tot el que sigui lluitar contra la corrupció està bé però, sempre hi ha un però i és en aquesta objecció que faig l’article. Les frases fetes perduren per que són sàvies i me’n agafo una per a ajudar a fer-me entendre: val més prevenir que curar i és en el sentit de la dita que reclamo s’imposi la “transparència preventiva”.

M’explicaré. La regeneració política no passa únicament per una renovació indiscriminada de persones o partits, passa també per exigir un canvi d’actitud generalitzat en la societat, tant pel que fa als votants com als polítics en exercici i els que es presenten com a candidats.

Per que si, amb la Llei de la Transparència, el primer pas està fet, Catalunya i a Roses, si avui la transparència ja s’aplica als polítics electes en exercici de càrrec, ara cal fer el segon pas i amb la mateixa exigència, cal que els candidats concurrents a qualsevol elecció apliquin la transparència preventiva, com passa en països on tenen democràcies avançades, preventivament. Així es fa als EUA, on qualsevol candidat, abans no es faci oficial l’inici de la carrera electoral, queda sotmès al més estricte control per a saber qui és, d’on ve, on va i amb quines capacitats i recursos compta. També els seus lligams i experiències polítiques

Donar el vot, no pot ser un acte de fe ni tampoc significa haver de donar xec en blanc. Als candidats, els cal guanyar-se la confiança dels electors, els cal manifestar pública i exhaustivament tot allò que permeti valorar, en positiu o en negatiu, les seves circumstàncies personals. Dades tan significatives com estudis i professió, llocs on s’ha viscut i s’ha treballat, aficions i tasques de voluntariat, en associacions cíviques, esportives, socials o culturals i tot sense oblidar detallar els ingressos percebuts fins el moment. Igualment detall del patrimoni personal i familiar o el societari vinculat. Aquesta informació ajudaria i molt a donar solvència a les candidatures.

Pot semblar dur però la proposta és radicalment democràtica, serveix per a saber amb qui estem tractant, saber de les seves capacitats i actituds, de la seva solidesa moral, dels seus principis ètics en prevenció davant els reptes de futur, davant algunes de les temptacions que se li poden presentar.

A títol d’exemple, recordem l’historial del darrer grup “independent” governant a Roses, el GIR. Els votants el varen situar dins el govern municipal el 2007 per a, vist l’engany de les seves propostes i la manca d’independència, els mateixos votants els varen deixar fora del Consistori al cap de quatre anys, el 2011. La seva “dependència” es va demostrar en la tramitació del POUM i de la seva famosa promesa electoral, l’àrea d’oci nocturn, un cop elegits, mai més en varen parlar.

Passat el temps de l’explosió de les xarxes socials dins la política, avui costa més enredar els electors amb frases fetes i buides de contingut. “Ciutat educadora”, “millora de la cohesió social” o la recorreguda “netejarem Roses”. Fa anys els Ajuntaments estem treballant i molt en educar, cohesionar i netejar, és evident. Podrien oferir millorar, això, allò o allò altre però també explicant amb detall com ho farien, acollint-se a quina legalitat i, sobre tot, amb quin cost. I, molt important, apujant impostos o deixant de prestar altres serveis?. Quins?.

Esperem que al llarg de la campanya electoral els que han de concórrer, partits i plataformes, siguin exemple de transparència preventiva i que totes les candidatures facin públiques les respostes a una altre frase feta, antiga i sàvia, qui ets, d’on bens, a on vas i amb qui t’estàs?.

Nota: Qui vulgui accedir a la declaració d’interessos de qui signa ho pot fet a la web www.congreso.es

Carles Pàramo i Ponsetí
Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Roses
Diputat a Corts per Girona

Exit mobile version