Roses aprova una moció de rebuig a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra

Moment en que es va aprovar la moció

Tots els grups de l’equip de Govern de Roses (JxR, ERC Gent del Poble) van aprovar la moció i tots els grups de l’oposició (PSC, Cs, Lliures i PPC) van votar en contra

En el ple ordinari del passat mes de setembre es va incorporar tres punts d’urgència, per la qual cosa tots els regidors han d’aprovar-la per tal de debatre’ls el  punts. Dos d’aquest punts feien referència  a dues factures del sevei de Correos del mes d’agost i la tercera a una moció presentada per Junts x Roses en rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitar al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; i a la que es va adherir ERC.

Aquest moció va provocar que la urgència s’acabés votant quan normalment s’aprova per unanimitat, i els regidors de Cs i PPC van votar en contra de la seva incorporació urgent al ple.

Per la qual cosa, el portaveu de JxR, Marc Danés, un cop va acabar d’exposar la moció va recriminar a aquests dos grups de l’oposició la seva actitud afirmant que “crec que és el primer cop que succeeix en aquest ple al llarg dels darrers anys que uns grups polítics s’han posicionat en contra d’entrar una moció per la via de la urgència, és a dir, s’han posicionat en contra del diàleg en aquesta sessió plenària, que és precisament el que està defensant aquesta moció”.

Una proposta que, a trets generals, exposa que “l’Ajuntament de Roses rebutja de forma rotunda i contundent la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitar el president de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Quim Torra, escollit democràticament pel Parlament de Catalunya mitjançant els nostres vots i després d’investidures fallides. Un cop més la justícia fa política i es situa per damunt de la democràcia.

Davant una justícia espanyola que utilitza el seu poder per discriminar arbitràriament i que vulnera de forma reiterada l’Estat de Dret, el món municipal català tenim la necessitat d’unir-nos i mostrar el rebuig a la sentència de forma conjunta”.

Toni Rodríguez, portaveu del PSC, va donar el seu vot en contra a aquesta moció afirmant que “el PSC respecta les decisions judicials com correspon a un Estat de dret, la via unilateral no és un camí ni útil ni viable, no es pot estar per sobre de la llei, i els espais institucionals han de ser per tots i no tenir un caire partidista. Desgraciadament estem davant un fracàs de la política catalana i de la imposició d’una estratègia partidista per sobre de l’interès general,  i la situació actual, agreujada per la pandèmia, requereix que el president inicii una ronda de contactes amb tots els grups per proposar un candidat/a a la presidència, i sinó hi ha posar en marxa el compte enrere per convocar eleccions el més aviat possible”.

El mateix vot de rebuig que va donar el portaveu de Cs, José Manuel Álvarez, a la moció, dient que “el nostre posicionament és molt senzill d’entendre, Ciudadanos Roses sempre ha respectat les sentencies judicials i en aquest cas, utilitzar edificis públics per portar a terme el seu eslògan separatista en període electoral era saltar-se les lleis, per tant, màxim respecte a la Justícia”.

Pere Gotanegra, portaveu de Lliures, que va acceptar l’entrada urgent de la moció va dir que “el que no podem fer és saltar-nos la Llei, no m’alegra gota la inhabilitació del president de la Generalitat però no puc donar suport a aquesta moció perquè per mi la Llei és la base de la democràcia”.

El portaveu del PPC, Manel Escobar, també va rebutjar la moció afirmant que “les resolucions judicials estan per respectar-les, les lleis estan per complir-les i, com no, el president de la Generalitat no ha donat exemple i s’ha saltat les lleis, i això no pot ser”.  

Félix Llorens, portaveu de Gent del Poble, va donar el seu suport afirmant que “fets com aquest passen a la historia, i del fet d’inhabilitar un president per penjar una pancarta al balcó se’n riuen la premsa i els països europeus. La Junta Electoral Central va ordenar que es retirés la pancarta, i es va retirar més tard del que s’havia manat, però això podia haver solucionat amb una sanció econòmica, però inhabilitar un president, caram!, pensem si es va inhabilitar pel que deia la pancarta o per qui és el president… Considero que és un altre acte de repressió contra un president que ha estat destituït per una voluntat jurídica saltant-se la voluntat d’un poble”.

El portaveu d’ERC, Joan Plana, va afirmar el seu suport a la moció assenyalant que la sentencia del Tribunal Suprem “és claríssimament desproporcionada i només s’explica aquesta desproporció tant fora de mesura com és inhabilitar a la primera autoritat del país per trigar unes hores més del que li van dir en despenjar una pancarta només es justifica des d’un punt de vista de discriminació ideològica, és a dir, si el president de la Generalitat no fos independentista segur que tota l’adjudicatura espanyola no hauria actuat amb aquesta desproporció indefensable”.

Els 10 vots a favor de l’equip de Govern de Roses va fer que la moció tirés endavant.

Exit mobile version