Roses celebra un any més el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

12 bars i restaurant ofereixen esmorzars a favor de l’Associació Tramuntanets en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat L’any passat es va portar a terme a Roses, durant el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una iniciativa solidària impulsada per 11 establiments de restauració de Roses.

Iniciativa que té continuació enguany i avui, 3 de desembre, quan es commemora el Dia les persones amb discapacitat, gràcies a 12 bars i restaurants de Roses, i que no té altre secret que “oferir un esmorzar, o bé un berenar, per exemple, de xurros o menlindros amb xocolata, entre d’altres, i explicar als clients perquè es fa, que és per celebrar el Dia Internacional de les Persones Discapacitades”, va explicar la Secretària de l’Associació Tramuntanets, Soraya Giménez.

Així, totes les persones que agafin aquest esmorzar o berenar, o també d’altres que ofereixen els bars i restaurants, es destinarà una part del cost de l’àpat a benefici de Tramuntanets.

Els establiments de restauració que participen enguany en aquesta iniciativa son, com podeu veure a la foto, el Bar Plaça, Can Cairó, Forn Ebre, La Castellana, Hambgust, Bar Àngel, Què te dit, Bar La Bahía, Portobell, Bar Raul, Dori Dori i El Racó de la Brasa.
El Dia Internacional de les Persones Discapacitades

Al llarg dels darrers anys la percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una gran transformació.

A mitjans del segle XX una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent i l’Estat es basava en un model assistencialista per proporcionar-li una vida com més digna possible.

No obstant això, al llarg de les darreres dècades i a mesura que es va començar a prendre consciència del fet que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta, es va produir un canvi de mentalitat. Com a conseqüència, l’enfocament paternalista de l’atenció ha evolucionat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social d’aquest col·lectiu.

A nivell internacional, l’interès per la discapacitat es va iniciar el 1981, el primer any declarat com a Any Internacional de les Persones amb Discapacitat. Posteriorment, es va establir la dècada 1983-1992 com el Decenni de les Nacions Unides per a les Persones amb Discapacitat. Els governs nacionals van assumir aquest període de deu anys com el termini per garantir la igualtat d’oportunitats en els sectors educatiu i laboral.

En finalitzar aquell decenni l’any 1992, les Nacions Unides van instaurar la celebració anual, el 3 de desembre, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.