Roses es declara a favor de la llibertat d’expressió

Moment en el que el portaveu d'ERC Roses, Joan Plana, presentava la moció

L’Ajuntament de Roses va aprovar per majoria una moció presentada per ERC en suport a la llibertat d’expressió

El portaveu d’ERC Roses, Joan Plana, va presentar en el darrer ple ordinari de l’Ajuntament, corresponent a aquest mes de febrer i celebrat el passat dimecres, una moció en suport a la llibertat d’expressió.

Una proposta que portava com enunciat original “Moció que presenta el grup municipal D’ERC-AM Roses en suport a Pablo Hasél” i que a demanda de Junts per donar el seu recolzament es va presentar a la sessió plenària amb el títol “Moció que presenta el grup municipal D’ERC-AM Roses en suport a la llibertat d’expressió”.

Aquesta proposta es va dur a debat al ple de l’Ajuntament de Roses arran de l’ingrés a presó del cantant Pablo Hasél, perquè, com va exposar Plana, “el clima de regressió democràtica a l’Estat Espanyol ha quedat novament palès en la detenció el dia 16 de febrer de 2021 del cantant i poeta lleidatà Pablo Hasél acusat d’apologia del terrorisme i de calúmnies i injúries a la Corona i a les institucions de l’Estat arran de la lletra d’una cançó i de 62 missatges a la xarxa social twitter entre 2014 i 2016”.

I entre els acords de la moció (reproduïda a sota) es denuncia les sentències polítiques dels tribunals espanyols, es condemna la pena imposada al cantant lleidatà per l’expressió del seu pensament, i es reitera el compromís del món local català amb la llibertat d’opinió i d’expressió i en la defensa dels drets fonamentals de tota la ciutadania.

Toni Rodríguez, portaveu del PSC va argumentar el seu vot d’abstenció dient que “a tots els països democràtics, aquest també, la llibertat d’expressió està subjecta a lleis aprovades per una majoria, i és aquesta majoria la que ha de canviar les lleis en un Parlament. És cert que el debat sobre els límits de les xarxes socials és un tema a resoldre, però de moment, creiem, que els límits els ha de posar el poder judicial abans que una plataforma digitat o la pressió social del moment… La llibertat d’expressió té els seus límits, i aquest límits comencen quan es propaga l’odi i la violència indiscriminada… Cal ser crítics, evidentment, però respectuosos amb la legalitat i saber que els que governen tenen la responsabilitat de donar el suport necessari als nostres cossos de seguretat, perquè aquests són els que han de garantir la nostra pròpia llibertat”.

El portaveu de Cs, José Mauel Álvarez, va mostrar-se en contra de la proposta afirmant que “les llibertats han de tenir un respecte per la vida dels demés i condemnem qualsevol atac que inciti a l’odi i, per suposat a la violència”.

Pere Gotanegra, portaveu de Lliures va afirmar que “defensar la llibertat d’expressió estic totalment d’acord, si la llei s’ha de canviar, s’ha de fer, però recolzar-se amb el senyor Pablo Rivadulla Duró, em nego a partir d’ara a ’utilitzar el seu nom artístic per deixar les coses clares d’entrada…” Arribat aquest punt de la seva intervenció, Gotanegra va llegir alguns del tuits del cantant com “no me da pena tu tiro en la nuca, falsa socialista”, després dels quals va dir que “si això és llibertat d’expressió jo estic totalment en contra”.

El portaveu del PP, Manel Escobar, es va mostrar rotundament en contra de la moció i va aprofitar la seva intervenció per fer referència als aldarulls viscuts a Barcelona entre manifestants i cossos policials arran dels actes de protesta per l’empresonament de Pablo Hasél, assenyalant que “jo pensava que avui el Sr. Plana ens presentaria una moció en defensa de qui realment ho està passant malament, que són els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Barcelona, que són qui ens defensen i d’ells no s’ha en recordat, vol que li recordi Sr. Plana que vostè és el regidor de Seguretat Ciutadana, el que representa a la Policia Local de Roses. Això no li sap greu. A vostè el que li sap més greu és que el poeta (Hasél) no pugui dir les bestieses que diu. No li sap greu les destrosses que han fet a Barcelona, aquesta és la seva manera de defensar la gent  del malament que ho estan passant”. Escobar va finalitzar la seva intervenció etzibant-li al ponent de la moció “vostè és el futur alcalde de Roses, aquest és el seu perfil presentant aquest tipus de mocions? Deu n’hi do qui alcalde ens espera”!.

Félix Llorens, portaveu de Gent del Poble, va recolzar la proposta dient que “no estem per jutjar a ningú, no és la nostra feina, per tant no entrem a analitzar la sentència per la qual Pablo Hasél entra a la presó o si ens agrada o no la seva música, sinó que hem de centrar el debat en el que realment és escandalòs, la manca de llibertat d’expressió que hi ha a Espanya i, per extensió, a Catalunya. I Espanya és el país del món amb més artistes empresonats. Rússia en té 4, Xina 5, Egipte 6, Birmània 8, Turquia en té 9, Iran 13 i Espanya en té 14, i això ens ha de fer reflexionar que hi ha alguna que no rutlla, i no és que Espanya sigui una democràcia plena, és que ni tan sols arriba a democràcia”.

El portaveu de Junts, Marc Danés, després de dir que els regidors del seu grup tindrien llibertat de vot, va defensar l’aprovació de la proposta afirmant que “és evident que hem de canviar el codi penal, perquè es un codi penal ranci. Us heu fixat que tots heu criticat aquest senyor -referint-se a Pablo Hasél- per tot el que ha fet? Doncs, nosaltres també el critiquem… Votarem a favor de la llibertat d’expressió, entès com la llibertat d’expressar-se correctament, i no a favor d’aquest personatge”.

Joan Plana, després d’agrair als grups que van donar suport a la seva proposta va dir que “el problema de la llibertat d’expressió és que en molts països s’interpreta de manera molt diferent, en alguns és molt extensa i en d’altres molt restrictiva, i quan menys qualitat democràtica més restrictiva és, i Espanya el problema, a més que es molt restrictiva, és que ho és ideològicament”.  

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, respecte a la llibertat d’expressió va voler explicar un cas que va viure en primera persona quan “un senyor va dir per les xarxes socials que em volia veure a la creu i cremada. Vaig interposar la denúncia a Mossos i l’únic que vaig aconseguir que la pàgina de Facebook s’eliminés, i que no continués en la meva denuncia perquè en ser una persona pública havia d’admetre que hi hagués gent que em volgués veure en una creu penjada i cremada. Si la vara per mesurar la meva persona va ser aquesta, perquè la vara per mesurar és una altra quan Valtonic va dir que “los borbones son unos ladrones?. Aquí ho deixo”.

La proposta va ser aprovada per majoria amb els 3 vots a favor dels regidors de Junts, Montse Mindan, Sílvia Ripoll i Marc Danés, els 4 d’ERC, els 2 de Gent del Poble, els 2 vots d’abstenció del PSC i 1 del regidor de Junts, Juan Manuel Fernández; i els 2 vots en contra de Cs i 1 de Lliures.
El portaveu del Partit Popular va haver de marxar del ple per motius personals abans de passar a votació la proposta, i tot i que es va posicionar en contra no es va poder comptabilitzar el seu vot, mentre que Fernández, el regidor de Junts que es va desmarcar del seu partit en abstenir-se, va justificar-ho afirmant que “jo estic a favor de la llibertat d’expressió, però no penso sortir a favor de la persona que s’esmenta a la moció, per això la meva abstenció”. 

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL D’ERC-AM ROSES EN SUPORT A LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

“El clima de regressió democràtica a l’Estat Espanyol ha quedat novament palès en la detenció el dia 16 de febrer de 2021 del cantant i poeta lleidatà Pablo Hasél acusat d’apologia del terrorisme i de calúmnies i injúries a la Corona i a les institucions de l’Estat arran de la lletra d’una cançó i de 62 missatges a la xarxa social twitter entre 2014 i 2016.

Hasél, condemnat per l’Audiència Nacional, ha ingressat a presó per haver fet sentir la seva veu i la seva opinió, un Dret que hauria de ser respectat en tota democràcia consolidada. Ens ha quedat novament clar que aquest no és el cas de l’Estat Espanyol, un Estat que s’ha posat en el punt de mira d’organitzacions internacionals per la limitació que està posant de forma aberrant a la Llibertat d’expressió i per la gestió autoritària amb pèrdua de drets fonamentals.

La llibertat d’expressió i d’opinió és un dret fonamental de tot individu i està recollit a l’article 19è de la Declaració Universal dels Drets Humans.

L’Estat Espanyol, a través d’uns tribunals parcials, subjectius i obsolets, s’han esplaiat en els darrers anys a defensar i protegir els qui fan apologia del feixisme i del franquisme mentre, per altra banda, es distorsionen fets i accions que qüestionen aquests moviments antidemocràtics   i que representen una crítica i una valoració emmarcada en la llibertat d’expressió.

Per tot això, el ple de l’Ajuntament de Roses, aprova els següents

ACORDS:

  • Denunciar un cop més les sentències polítiques dels tribunals espanyols que posen en entredit les garanties de tot el sistema judicial i la separació de poders que ha de ser un dels pilars de tota democràcia.
  • Reiterar el compromís del món local català amb la llibertat d’opinió i d’expressió i en la defensa dels drets fonamentals de tota la ciutadania.
  • Condemnar la pena imposada al cantant Pablo Hasél per l’expressió del seu pensament a través de les seves cançons i les seves piulades i fer-li arribar tot el nostre suport.
  • Promoure una modificació del Codi Penal on es despenalitzin aquest tipus de delictes i on es protegeixi la llibertat d’expressió en lloc de sancionar-la.
  • Comunicar aquest acord al govern espanyol, al Congrés i a l’Associació de Municipis per la Independència.”

 

Exit mobile version