Mes de paraules

Roses exposa un plafó únic que mostra el setge al qual va ser sotmesa la Ciutadella l’any 1645

El setge de Roses de 1645
Plafó de 35 rajoles de ceràmica que mostre el setge de la Ciutadella al 1645

Divendres, 9 de gener es va inaugurar a Ca l’Anita l’exposició ‘El setge de Roses de 1645’ programada fins al 9 de febrer, i que ara amplia el seu temps d’exposició fins al 8 de març

El setge de Roses de 1645
Plafó de 35 rajoles de ceràmica que mostre el setge de la Ciutadella al 1645

Un plafó composat per 35 rajoles que mostren un episodi del setge al qual va ser sotmesa la Ciutadella de Roses al segle XVII, concretament, l’any 1645, és el que poden veure els vilatans rosincs per primera vegada a la historia.
I sobre aquest plafó de ceràmica gira l’exposició ‘El setge de Roses de 1645’ que es va inaugurar divendres a la sala d’exposicions de Ca l’Anita. Una col·lecció de rajoles, plafons i socarrats pertanyent a la Família Mascort de Torroella de Montgrí, la qual la seva representant, Natàlia Guillamet, va explicar als assistents, assenyalant que el plafó que presideix la mostra “és una peça única tant pel seu valor artístic com pel seu estat de conservació, i també pels fets històrics que es narren”.

Un plafó que en el seu origen no era un mural “sinó la part superior d’una taula del segle XVIII (que també es pot visitar a la mostra de Ca l’Anita), tal i com la va trobar el senyor Ramon Mascort”, va assenyalar Guillamet. 35 rajoles que amb una finalitat divulgativa i educativa van ser sotmeses a un estudi per explicar “quins són els protagonistes d’aquest plafó, una breu explicació de cadascú dels personatges que hi surten i que podem entendre, des de les fragates, les tropes, els representants del rei Lluix XIV, i de com vivien les tropes en aquell temps, entre d’altres aspectes”, va especificar la representant de la família Mascort.

El setge de Roses de 1645
L’exposició ‘El setge de Roses de 1645 es va inaugurar divendres

I per contextualitzar en el temps aquest plafó de ceràmica únic, l’exposició mostra una sèrie de gravats francesos “d’aquesta manera tenim un punt de vista geogràfic des de França i que ens explica molt bé com era Roses en aquella època, segle XVII i XVIII”.

La mostra, que es completa amb un reguitzell de rajoles, gravats i socarrats, va ser inaugurada per l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el qual va agrair a Ramon Mascort la cessió de les peces que hi ha a la mostra “tot i que ell no ha pogut venir per inaugurar-la, però sí el seu fill, Ramon Mascort Jr.” i pel regidor de Cultura, Marc Danès, que va avançar que l’historiador Ramon Sarobe serà a Roses “el proper mes de febrer dins el cicle de conferències ‘Roses, un poble amb molta història’ per parlar del setges als que ha estat sotmesos la Vila rosinca”.

‘El setge de Roses de 1645’, programada en principi per al proper 9 de febrer, amplia el seu temps fins al 8 de març, podent-se visitar els divendres de 17 a 20 hores i els cap de setmana de 12 a 14 hores.