Mes de paraules

Roses lliura els catorzens premis dels treballs de recerca

Premis dels treballs de recerca de Roses
Els estudiants premiats pel seu treball de recerca amb les autoritats i els seus pares i mares

Hala Masri Alrich i Marko Méndez González va rebre el seu merescut reconeixement en entregar els millors treballs de recerca de Roses en la seva 14ª edició

El lliurament dels premis dels Treballs de Recerca sempre es fan cap al mes de maig, una mica abans de la selectivitat, en un acte que es porta a terme al Teatre Municipal de Roses i en el que els estudiants realitzen una exposició pública de la seva recerca.
Enguany, a causa de la pandèmia de la Covid-19, l’acte es va haver d’ajornar i modificar el seu format, ja que el lliurament es va portar a terme aquest passat divendres en un petit acte celebrat a la sala actes de l’Ajuntament de Roses.

Un acte gairebé íntim, però igual de gran pel que fa al reconeixement dels dos estudiants, Hala Masri Alrich i Marko Méndez González, que en la 14ª edició del Premis dels Treball de Recerca de Roses, el jurat, composat per l’arxiver municipal, Josep Mª Barris, el director de l’institut Alexandre Deulofeu, Pere Gifre i per Pere Vicens, de l’editorial Vicens, va decidir que fossin premiats i reconeguts pel seu treball.

Així, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor d’Ensenyament, Marc Danés, van fer entrega del primer premi a Hala Masri Alrich pel seu treball “Pèptids llançadora: creuar la barrera hematoencefàlica”, i de l’accèssit a Marko Méndez González  per la seva recerca plasmada amb un interrogant “Canvi climàtic?”, que és com l’ha titulat.

La jove estudiant del Centre Escolar Empordà, després de manifestar sentir-se “molt, molt contenta”, en rebre aquest reconeixement, i d’agrair “a la meva tutora, la senyoreta Virginia Fuentes, perquè em va motivar molt al llarg de tot el trajecte i a nivell personal m’ha marcat moltíssim”, va explicar que “el meu treball de recerca consisteix a sintetitzar unes proteïnes, uns pèptids molt petits, que tinguin l’estructura necessària per a que s’hi puguin injectar fàrmacs que s’utilitzen, per exemple, a tractar malalties neurològiques. El nostre cervell té una barrera que no permet que entrin certes drogues i evita així que no ens morim, i el que vaig fer va ser sintetitzar unes proteïnes que sí que podien creuar aquesta barrera juntament amb un fàrmac”. Poc més d’un any va dedicar la Hala a realitzar el seu treball de recerca.

Per la seva part, en Marko, va també va voler agrair, “primer de tot, a la meva família perquè el suport que vaig rebre d’ells va ser el que em va fer capaç de realitzar un treball així, i després a la meva tutora, la Sònia Geli, que sempre m’ha estat suportant i donant consells”. Un treball, va explicar el jove estudiant de l’institut Illa de Rodes, que “va consistir en una anàlisi de dos documentals que parlaven del canvi climàtic, però des de dos punts de vista diferents. Per una part, teníem un documental que s’havia estrenat el 2005 titulat ‘Una veritat incòmoda’, que parlava sobre el perill del canvi climàtic i el destí que ens depararia si no fèiem res en quant a les greus conseqüències que patiríem. I l’altre és una documental del 2006, titulat ‘La gran farsa del calentamiento global’, que criticava el moviment ecologista i donava proves que negaven que el canvi climàtic fos causat per nosaltres, pels humans, i deia que era provocat per fenòmens naturals”. A l’igual que la Hala, en Marko va estar més d’un any desenvolupant el seu treball de recerca.

El regidor d’Ensenyament va afirmar que aquest premis, “aquest reconeixement, no s’ha d’entendre només com el final d’una feina molt intensa que han fet tots aquests alumnes a segon de batxillerat, ja que és el treball que porten fent des de la Primària, l’ESO i el Batxillerat i, per tant, aquí es condensa una mica tots aquests coneixements que han adquirit, que ells han agafat per fer un treball i que l’han posicionat entre els millors del seu institut”.  

Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses va destacar que “ja fa 14 anys que s’entreguen aquests premis al millor treball de recerca. I durant tots aquests anys, a més a més, aquests treballs s’han presentat a d’altres llocs i molts d’ells han obtingut un reconeixement en facultats i altres tipus d’entitats. Per tant, estem molt contents que continuïn sent treballs d’èxit que es puguin presentar fora perquè també denota que hi ha una important col·laboració per part de l’escola, ja que a darrere de cada treball de recerca hi ha un tutor dels dos instituts de Roses o del Centre Escolar Empordà que ajuda i col·labora, el que vol dir que es fa molt bona feina. Per tant, cada vegada que un alumne excel·leix fora del nostre poble, el que fa és que tots estiguem molt orgullosos”.

Hala Masri Alrich, que ara està estudiant Medicina, es va emportar com a premi, a part del diploma i petits obsequis, una dotació econòmica de 750 euros. I Marko Méndez González, que s’ha decantat per les Matemàtiques, va rebre els mateixos regals i un xec per valor de 250 euros.