Roses ja no celebrarà més l’empaitada d’ànecs, el correbous ni cap acte lúdic amb animals vius

Aquest animal. i molts d'altres, ja no es veurà a Roses a partir d'ara

Va ser necessària dues votacions per aprovar la moció que prohibeix celebrar cap acte lúdic amb animals vius, ja que ha haver un empat a 8 vots en la primera

Moció contra l'empaitada d'ànecs i el correbous
Aquest animal, entre molts d’altres, ja no es veuran a Roses a partir d’ara

La corporació municipal de l’Ajuntament de Roses va ser una representació de la divisió que existeix a la societat rosinca pel que fa a la celebració de l’empaitada d’ànecs i el correbous. La meitat volia que es continués celebrant, l’altre meitat, no. Doncs ahir, en el ple de l’Ajuntament de Roses, va haver un empat alhora d’aprovar la moció presentada per Gent del Poble sobre “declarar Roses com a Vila respectuosa envers els animals i expressar aquesta voluntat mitjançant la renúncia expressa a continuar organitzant o col·laborant, directa o indirectament o per omissió, en el nostre municipi de cap tipus de festa o activitat lúdica que utilitzi animals vius dins la seva execució”, va expressar el seu portaveu, Francesc Giner, reconeixent, però, amb anterioritat que els organitzadors de l’empaitada i el correbous “mereixen tot el nostre respecte i consideració per millorar les condicions dels animals durant els actes, ho han fet bé i han reduït, considerablement, en el cas de la vaquilles, el temps d’exposició dels animals amb la gent ”.

Tota l’oposició, excepte ERC, es va manifestar en contra. El regidor del PSC, Toni Rodríguez, perquè “si l’Ajuntament no desitja, per voluntat política, participar d’aquesta festa, i nosaltres demanem la seva retirada, estem ‘de facto’ donant la impossibilitat que ningú organitzi aquesta festa ni cap altra amb animals”. El portaveu del PP, Manel Escobar, per la seva banda, va afirmar que “si aquesta moció s’aprova ens quedem sense ànecs i sense correbous, en parlem i ens omplim la boca que Roses és un municipi que té respecte pels animals, i nosaltres així ho confirmem, per això el PP votem en contra de la moció, perquè volem que les tradicions de Roses se siguin celebrant, a més tenint en compte que cada vegada es mira més el tracte amb l’animal i el seu control, i no entenc perquè ara Roses no pot continuar amb les seves tradicions. No hem de fer tanta demagògia”.

El representant de C’s, José Manuel Álvarez va assegurar que “les persones que organitzen aquests actes tradicionals són els primers que respecten i tenen cura dels animals, per tant seré molt clar, nosaltres, Ciutadans, volem tradicions i si no estan aprovades aquest any, quan Ciutadans Roses d’aquí a 3 anys estigui a l’equip de govern, tornaran les tradicions”. I el portaveu d’Unió, Josep A. Valdera va assenyalar que “és correcte declarar Roses, Vila respectuosa vers els animals, i per tant secundaríem aquesta moció, però una cosa es declarar això i altra és prohibir qualsevol tipus d’activitat lúdica en el que s’utilitzin animals vius, per tant, no es podrà fer una exhibició de gossos, o un fira o festa amb participació de cavalls, i per això el nostre vot no serà favorable”

Llibertat de vot

El portaveu de Convergència, Marc Danès, va afirmar que dins el seu partit havia llibertat de vot, i va anunciar el seu contra dient quela moció no tracta si empaitada sí, si empaitada no, si vaquilles sí, o si vaquilles no, estem parlant que si s’aprova aquesta moció no es podrà fer cap activitat lúdica on hi hagi animals, això vol dir que entitats que defensen els animals no podran fer la festa tradicional que fan amb gossos, ni en cap fira podrà haver-hi animals, com tampoc en el pessebre vivent, ni tampoc podran venir cap circ, per tant considero que és una moció trampa, perquè no ha estat prou valent per debatre directament les dues festes dels ànecs i les vaquilles i s’ha intentat camuflar a través d’un ampli espectre que deixa Roses sense cap festa lúdica amb animals”. Danès va afirmar que la moció ha estat presentada sota coacció “perquè estem coaccionats tots els representants que hi som aquí rebent trucades i missatges, per tant algú d’aquí ha pogut tenir la sensació que se’ns obligava a prendre una decisió cap a un costat o l’altre”.

Per la seva part, el regidor Juan M. Fernàndez, es va mostrar en contra de la moció perquè “no m’he crec que la gent que defensa la moció no ho faci per una questió mediàtica, no m’he crec que sigui populisme perquè si no t’agrada una cosa no hi vagis, perquè ara no es com abans, les vaquilles és un acte totalment regulat i als animals no se’ls fa cap mal. Estic d’acord que Roses sigui respectuosa amb els animals, per això he votat en contra de la moció, perquè ja és, de respectuosa amb els animals”.Unes paraules ratificades per Carles Pàramo per votar en contra en les votacions.

A favor de la mateixa es van mostrar els regidors d’ERC tot i que la regidora Vero Medina va afirmar que “la consulta popular hagués estat la millor eina per saber quina és l’opinió del nostre municipi, i avui aquesta dada no la tenim”. Una proposta de consulta que va ser recolzada tant pel portaveu de Convergència com d’Unió.

Anna Jorquera va votar a favor de la moció perquè “m’he mantinc en la postura que sempre he tingut en contra d’aquestes activitats amb animals, però no és cap vot en contra de ningú ni de cap associació, sinó un vot a favor dels meus principis”.

I l’alcaldessa Montse Mindan, va votar a favor de la moció “a contra cor, perquè sempre he votat a favor d’aquestes festes tradicionals, ja que considero que s’han fet amb molta cura i respecte cap els animals, per això lamento profundament que no s’acceptés la proposta l’Associació d’Amics de les Tradicions de celebrar-la durant 3 anys, i després ells dissolien l’associació”.

Així, Montse Mindan i Anna Joquera de Convergència, els dos regidors de Gent del Poble, Francesc Giner i Fèlix Llorens, i els quatre d’ERC, Joan Plana, Èric Ibáñez, Vero Medina i Gerard Teixidor, van votar a favor de la moció.
En canvi, Carles Pàramo, Juan M. Fernández i Marc Danès de Convergència, Toni Rodríguez del PSC, Manel Escobar i Àngel Tarrero del PP, José Manuel Àlvarez de Ciutadans i Josep A. Valdera d’Unió, van votar en contra.

8 vots a favor i 8 vots en contra, ja que només havia 16 edils per l’absència de la portaveu del PSC, Olga Simarro. “Per tant hi ha un empat, s’ha de demanar una segona votació” va assenyalar l’alcaldessa.
Una segona votació que l’abstenció de Carles Pàramo va decidir que la moció s’aprovés i, per tant ja no se celebrarà més l’empaitada d’ànecs, el correbous ni cap altra festa amb animals a Roses. “El meu primer vot ha estat en contra, però després m’he abstingut per responsabilitat pel meu poble, i per no deixar l’alcaldessa sola i que quedés com la dolenta tant pels que volen la festa amb animals com pels que no, per això he votat amb responsabilitat, però no amb llibertat, perquè hem votat coaccionats per unes campanyes desfermades”.

Exit mobile version